LiveOnScèneBand uit Tielt: “Druk bezig met project rond soulzanger Otis Redding”

"Het is niet zo evident met een grote groep, maar er is een duidelijke klik. Onze bende is een echte vriendenclub", aldus de leden van de LiveOnScèneBand. © Wouter Meeus
Redactie KW

Een van de grootste bands uit het Tieltse is ongetwijfeld de LiveOnScèneBand. Ze staan met 13 op het podium, van zang tot drum. “We wilden de blueswereld en de klassieke muziekwereld bij elkaar brengen en dat is gelukt”, klinkt het.

De LiveOnScèneBand – kortweg LOSB – werd oorspronkelijk in het leven geroepen als een eenmalig projectje. “We wilden eigenlijk twee verschillende muziekwerelden bij elkaar brengen”, vertelt basgitarist Luc Verbeure. “De blueswereld aan de ene kant en de wereld van de klassiek geschoolde muzikanten aan de andere kant. Een aantal leden maakte dus deel uit van een bluesgroep, waardoor ik het idee opperde om wat bekende en minder bekende bluesnummers te voorzien van een blazerssectie.

Grenzen verleggen

De bandleden gingen aan de slag en schreven enkele arrangementen. “We hielden daarna onze eerste repetitie. Voor de leden van onze bluesgroep betekende dat allemaal een hele aanpassing, ze mochten nu immers niet meer afwijken van de structuren van de songs. Voor onze klassiek geschoolde blazers en backings was het ook grenzen verleggen, zij moesten voor hen onbekende muziek spelen bij een elektrisch versterkte groep. Maar het resultaat was uitermate goed en het werd een hele beleving voor beide werelden.

Onze fantastische zanger Pancrase is dan wel 69, maar bruist van energie

De band trad voor het eerst op in de zaal naast Foyer De Scène in het Gildhof in Tielt. “Zo kwam uiteindelijk de naam van de band tot stand: LiveOnScèneBand. De directeur van het cultuurcentrum, Rik Demoen, maakt trouwens ook deel uit van onze groep. We speelden die avond optredens van Blues Brothers, Eric Clapton, BB King en nog veel meer.”

Hedendaags tintje

Na dat optreden lag de groep een hele tijd stil. “Eigenlijk hebben we pas vorig jaar de draad weer opgepikt, maar dan met een enigszins andere bezetting. Samen met de leden van de bluesgroep The Cabs uit Meulebeke en zanger Pancrase gingen we weer repeteren met de bedoeling een optreden in zaal Carlito te geven. Het werd meteen een groot succes. We speelden er soulnummers, bluesnummers en funky songs.”

Pianist Dirk kreeg niet lang daarna het idee om een project op te starten rond soulzanger Otis Redding, die precies 50 jaar eerder overleden was. “We selecteerden nummers en ik zette mij weer aan het schrijven”, gaat Luc verder. “We vroegen iedereen van onze groep om mee te doen en niemand haakte af! Zo voel je wel dat onze bende een echte vriendenclub is geworden. Dat is toch niet zo evident met een grote groep, maar er is een duidelijke klik tussen de leden. We gingen voor dit project aan de slag met nummers als Dock of the Bay, Wonderful World, My Girl en Hard to Handle. Sommige nummers spelen we op de originele manier, andere hebben we opgesmukt en een hedendaags tintje meegegeven.”

Volop repeteren

Luc is met het schrijven van de arrangementen in een eindstadium beland. “We zijn dus volop aan het repeteren voor dit project. Momenteel repeteren we nog zonder onze blazers en backings en dat doen we één keer per week. Als dat allemaal min of meer op punt staat, zullen de anderen erbij komen en blijven we eens per week repeteren tot aan ons eerste optreden. Dat staat gepland op zaterdag 18 mei in Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. Ons publiek meekrijgen zal alvast geen probleem zijn. Onze fantastische zanger Pancrase is dan wel 69, maar bruist nog van energie”, klinkt het tot slot.

– LiveOnScèneBand ontstond zes jaar geleden. De band bestaat uit Pancrase Vandelanoitte (69) uit Torhout aan de micro, Luc Verbeure (56) uit Meulebeke op de basgitaar, Dirk Dewulf (53) uit Roeselare aan de piano, Jean-Paul Vanhoutte (61) en Koost Tuyttens (54) uit Meulebeke op de gitaar, Christophe Saelens (44) uit Wevelgem aan de drums, Inge Mestdagh (52) en Els Van Daele (54) uit Tielt voor de backings, Lieven Dornez en Nico Verloove (allebei 43) uit Tielt op de trompet, Rik Demoen (60) uit Tielt op de tenorsax, Chris Deloof (50) uit Tielt op de baritonsax en Geert Bekaert (55) uit Meulebeke op de trombone.

– Hun grootste droom is in de eerste plaats om te blijven bestaan. “Daarnaast willen we graag nu en dan een nieuw project opstarten, zodat we iedere keer weer een doel hebben om te repeteren en om onze inspanning te delen met anderen.”

– De prijs om de groep te boeken is bespreekbaar. “We doen het niet voor het geld, want voor de organisatoren zou dat onbetaalbaar worden. Voor ons is het belangrijkste dat de ontvangst goed is, met voldoende eten en drinken, dat het geluid goed zit en er veel sfeer is.”

(Lien Depauw)