‘Lendelede Helpt’ loodst inwoners door coronacrisis

In de kloostertuin applaudisseert men nog elke avond om 20 uur. (foto CLY)
Redactie KW

De gemeente Lendelede neemt enkele maatregelen om de inwoners zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen. “We belden al de tachtigplussers op, laten de inwoners via een folder of web weten waar ze terechtkunnen als ze een probleem hebben en zoeken vrijwilligers die een handje kunnen toesteken waar dat nodig is”, zeggen burgemeester Carine Dewaele en schepen van Sociale Zaken Rita Lammertyn.

“Twee medewerkers van het Sociaal Thuis belden alle tachtigplussers op – dat zijn er een 400-tal – om te vragen of ze hulp nodig hebben”, zeggen de burgemeester en de schepen. “Bijvoorbeeld om voor hem of haar boodschappen te doen of gewoon om even een babbeltje te slaan in die voor hen lange dagen. We doen dat de komende dagen ook voor de 75-plussers en daarna ook nog voor de 70-plussers.”

Folder en Facebook

De gemeente verspreidt nu ook de folder ‘Lendelede Helpt’. “Ben je in een noodsituatie verzeild, aarzel dan niet om het Sociaal Thuis te bellen op 051 30 31 31. Je verneemt er hoe je geholpen kan worden. Bijvoorbeeld door het inschakelen van vrijwilligers die boodschappen voor jou doen, door het leveren van maaltijden aan huis of gewoon door iemand die even tijd maakt om met jou een geruststellende babbel te doen. Voor de meest kwetsbaren onder ons zijn dat vaak heel cruciale diensten. Zit je zelf in een noodsituatie of heb je een buur, vriend of kennis die geen sociaal netwerk heeft, contacteer dan 051 30 31 31. Iedereen moet voor elkaar zorgen en iedereen moet samen tegen corona strijden. Die info staat ook op Facebook en de website.”

Momenteel bezorgt de dienst warme maaltijden van het OCMW al 20 procent meer maaltijden aan huis. “En onze dienst kan er nog veel meer aan. Dus wie het even iets moeilijker heeft om zijn maaltijden zelf te bereiden en wie daar recht op heeft, mag gerust nog beroep doen op onze maaltijdendienst. Trouwens ook de andere hulpdiensten van het OCMW, zoals de poetsdienst, blijven actief.”

Vrijwilligers gezocht

De gemeente gaat ook op zoek naar vrijwilligers. “Vrijwilligers die mensen willen helpen uit hun directe omgeving (familie, buren, vrienden), mensen die tot de risicogroep behoren, die minder mobiel zijn of geen oplossing hebben voor hun problemen. Die vrijwilligers kunnen zich online registreren op www.lendelede.be/lendeledehelpt. De Vlaamse regering zorgt voor een vrijwilligersverzekering. Momenteel hebben er zich al enkele vrijwilligers geregistreerd (dinsdag waren er dat een vijftal).”

Voor alle vragen kan je mailen naar sociaalthuis@lendelede.be of op de werkdagen tussen 8.30 en 12 en 13 en 16 uur (de dinsdag tot 18 uur) bellen naar 051 30 31 31.

Applaus

“En nog elke avond kan iedereen in de gemeente ‘s avonds in zijn straat of plein om 20 uur blijven applaudisseren voor al die mensen uit de zorg die in die barre tijden meer dan het beste van zichzelf moeten geven, net als voor de mensen uit onder andere de voedingssector die dag in dag uit klaar staan om ervoor te zorgen dat er nog eten op tafel komt.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier