Legendarisch café OPCD in Ardooie sluit definitief en gaat tegen de vlakte

Philippe Verhaest

Vrijdag 6 september sluit het Cultcafé OPCD voorgoed de deuren. Uitbater Alexander Gallez houdt er na vijftien jaar mee op en op termijn wordt het gebouw ook gesloopt om er een privéwoning te bouwen. “Ik vind het vooral erg jammer dat er opnieuw een bruin café verdwijnt”, zegt Alexander.

Vraag eender wie welk café in Ardooie ze kennen en ze zullen vrijwel meteen met het Cultcafé OPCD op de proppen komen. Het pand is al ruim een eeuw een café en zo goed als elke Ardooienaar heeft er ooit een pint gedronken of aan de toog moedige plannen gesmeed. De zaak startte als de herberg Schuttershof en werd nadien café De Neuze.

Sinds 1992 staat de plek bekend als het Cultcafé OPCD. “Ik heb eerst vier jaar weekendwerk in de zaak gedaan en sinds 1 juli 2004 ben ik zaakvoerder”, verduidelijk Alexander Gallez (41), het meer dan vertrouwde gezicht van de kroeg. “Elke dag heb ik deze job met hart en ziel gedaan, maar ik had mezelf altijd voorgehouden dat ik rond mijn veertigste het horecaleven vaarwel zou zeggen. Binnen enkele weken is het zover.”

Alexander combineert OPCD sinds enkele maanden met een job bij Biodegradable Packaging in Gent en die combinatie wordt stilaan te zwaar. “Al in januari 2016 heb ik beslist om dit verhaal te laten stoppen. Vrijdag 6 september wordt de allerlaatste dag. Sowieso wordt dat een erg speciale avond. Voor mezelf, voor mijn trouwe klanten en ook voor heel Ardooie, denk ik. Heel veel mensen hebben me al gezegd hoe jammer ze het vinden dat café OPCD voorgoed de deuren sluit. Persoonlijk vind ik het vooral jammer dat er opnieuw een authentiek bruin café uit het straatbeeld verdwijnt. De eigenaar zal dit pand op termijn slopen er hier een privéwoning bouwen. Zo komt er een einde aan meer dan honderd jaar Ardooise cafégeschiedenis. Ik zal dus jammer genoeg nooit het plezier kennen om in OPCD aan de andere kant van de toog te zitten.”

Willy Willy, Luc Dufourmont…

De voorbije jaren was OPCD de thuis van een pak verenigingen. Minivoetbalclub De Hagars, de Zwinnebolders, de motorvrienden d’4szoensriêders… “En natuurlijk mijn vele stamgasten die hier wekelijks over de vloer kwamen. OPCD droeg ook het label ‘Infopunt’ toerisme en was tot ver buiten de Ardooise gemeentegrenzen bekend omwille van de vele streekbieren en bolletrabaan.”

“Het is vooral jammer dat er opnieuw een authentiek bruin café uit het Ardooise straatbeeld verdwijnt”

Alexander organiseerde ook een twintigtal optredens per jaar en was zo een culturele hotspot in de gemeente. “Mijn allereerste optreden, in september 2004, was met wijlen Willy Willy van The Scabs. Ook Patrick Riguelle stond hier op het podium, net als Guy Forsyth en Luc Dufourmont. Een tryout met zijn Idiots leverde hem zelfs een platencontract op. En het aantal comedians dat de revue heeft gepasseerd, is amper bij te houden: Wim Helsen, Freddy De Vadder, David Galle, Gunter Lamoot, Wim Helsen… En de blues jams in het café waren eveneens erg populair.”

Legendarisch café OPCD in Ardooie sluit definitief en gaat tegen de vlakte

Zelf zal Alexander vooral de spontane feestjes missen. “Die waren elke keer opnieuw om in te kaderen. Maar ook de vaste momenten zoals de Sint-Maartenfeesten zal ik niet snel vergeten. Ik heb hier aan de toog tal van koppeltjes zien ontstaan en mocht in het café zelfs twee trouwfeesten organiseren. Fantastische momenten.”

Iets rustiger leven

Wanneer Alexander de deur van OPCD voorgoed achter zich dicht trekt, moet hij niet vrezen voor het zwarte gat. “Mijn huidige job neemt al veel tijd in beslag en ik heb wel nood aan een iets rustiger leven”, geeft hij toe. “Maar ik zal straks met plezier in een ander café een pintje drinken met mijn vroegere vaste klanten. Die zijn vrienden geworden.”

De komende weken staan er nog enkele stevige evenementen op Alexander en zijn café OPCD te wachten. Zaterdag 24 augustus organiseert hij de allerlaatste blues jam en op zondag 1 september zijn d’4szoensriêders te gast met hun 14de zomermotorrondrit. Vrijdag 6 september verwacht hij een massa volk om de OPCD voorgoed uit te zwaaien. “We zullen een tent aan het café plaatsen, want de zaak zal veel te klein zijn”, glimlacht hij. “Nog een allerlaatste keer knallen en dan gaat de stekker er voor altijd uit. Het einde van een erg mooi caféhoofdstuk in Ardooie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier