Leerlingen VTI Roeselare ontwerpen volkstuin voor Schiervelde

Zes STEM/IW-ers van het VTI zijn genomineerd voor de Howest Social Creativity Cup. We zien Jaron Vantomme, Karel Claerbout, Edith Nottebaere, Indra De Ruyck, Maximilian Vanderschueren, Milan De Cock en leerkracht Johan Vanhaverbeke. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Leerlingen uit de STEM/IW-afdeling van het VTI zijn laureaat geworden op de Howest Social Creativity Cup. Ze ontwierpen een volkstuin 2.0 om de mensen uit Schiervelde dichter bij elkaar te brengen.

Edith Nottebaere, Indra De Ruyck, Karel Claerbout, Maximilian Vanderschueren, Jaron Vantomme en Milan De Cock zijn leerlingen van het zesde jaar STEM/Industriële Wetenschappen van het VTI Roeselare. In het Tinkerlab, het maaklabo van de studierichting, kregen zij ruimte en vrijheid om creatief om te gaan met technologie.

Naast ruimte en vrijheid kregen de zes tijdens de COVID-lockdown onverwacht ook veel tijd om hun project uit te werken. Ze werden online opgevolgd en gecoacht door hun leerkrachten Johan Vanhaverbeke en Benjamin Samyn.

Volkstuin 2.0 moet de mensen uit de buurt van Schiervelde dichter bij elkaar brengen. Het concept van de ontmoetingstuin bekoorde de jury vooral omwille van het sociale karakter ervan. In de volkstuin komt een biomeiler om de workshopruimte en de serre te verwarmen.

Deze installatie haalt twee jaar lang warmte uit het composteringsproces van houtsnippers. De nodige elektriciteit komt van zonnepanelen op de naburige expohallen. Een project dat dus volledig op hernieuwbare energie draait.

Voor de opbouw van biomeiler willen de leerlingen een team van vrijwilligers uit de buurt Schiervelde warm maken. Op die manier willen ze de buurtbewoners al van bij de start sterk betrekken bij het project.

Welke genomineerde uiteindelijk de Howest Social Creativity Cup wint wordt later op het jaar bekend gemaakt. (BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier