Leerkracht lichamelijke opvoeding veroordeeld voor filmen leerlingen in zwembad

(foto CMW)
Redactie KW

Een sportleraar uit Poperinge werd door de rechter in Ieper veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel voor voyeurisme. De man filmde leerlingen in een kleedhokje van het zwembad van Poperinge. De man is voor vijf jaar zijn rechten kwijt, wat wil zeggen dat hij geen les meer mag geven aan minderjarigen.

Een leerkracht lichamelijke opvoeding in de Sint-Bertinusschool in Poperinge moest zich voor de rechtbank in Ieper verantwoorden voor voyeurisme. De man filmde met zijn gsm leerlingen in de kleedhokjes van het zwembad van Poperinge. De man sloeg onder meer toe op 2 april vorig jaar in het zwembad, waar een 17-jarige meisje hem betrapte. Toen ze haar haar aan het kammen was, merkte ze plots dat er een lens op haar was gericht. Bij het oprukken van de deur van de kleedkamer, stond ze oog in oog met de leerkracht. Het tienermeisje bleef in shock achter en het lukte haar niet onmiddellijk haar kleren aan te trekken.

Ze klopte aan bij de directie, maar daar konden ze het verhaal moeilijk geloven, vooral omdat de leraar al 20 jaar lang zonder problemen les gaf. De vader van het meisje geloofde zijn dochter wel onmiddellijk en legde een klacht neer. Dat was voor de school een voldoende reden om de leerkracht te ontslaan, weliswaar met behoud van wedde. Hij kreeg een vooropzeg van 18 maanden en houdt zich momenteel bezig met administratief werk. Ook schoolt hij zich om tot bouwkundig tekenaar.

Huiszoeking

Na de klacht wilde de politie een huiszoeking bij de man uitvoeren, maar daarvoor werd niet direct toestemming verleend. Dat gaf de leerkracht de gelegenheid filmpjes op zijn laptop en gsm te wissen. Toen de speurders dan toch het materiaal van de leerkracht konden onderzoeken werd niets gevonden. Een paar dagen later gebruikte de politie een andere methode en toen konden ze wel 21 filmpjes met bezwarend materiaal recupereren. Het bleek dat de man ook beelden maakte in de sporthal van Poperinge, toen hij met zijn kinderen naar de volleybal ging, maar daarvoor werd hij vrijgesproken. Voor de andere feiten werd hij veroordeeld tot 12 maanden cel met voorwaarden. Hij kreeg een contactverbod met het slachtoffer opgelegd. Hij is ook voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt, wat wil zeggen dat hij geen les meer mag geven aan minderjarigen. Aan het slachtoffer dat zich burgerlijke partij stelde, moet hij een schadevergoeding betalen van 1.250 euro en aan de school 250 euro.

Zware schok

“We vinden het heel belangrijk dat de rechter een contactverbod oplegt”, aldus meester Marjan Vandamme, advocate van het meisje en haar vader. “Vooral het feit dat hij aanvankelijk alles probeerde te ontkennen en te verdoezelen, was zwaar om dragen voor mijn cliënte. Het was zeer belangrijk dat ze als slachtoffer wordt erkend. Het was voor haar een zware schok te moeten vaststellen dat haar leerkracht haar dat aandeed. Het heeft een diepe indruk nagelaten.”

“Mijn cliënt beseft goed wat hij allemaal teweeg bracht en hij zal nooit meer lesgeven “, aldus meester Hans Beerlandt, die de leerkracht verdedigde. “De affaire kent heel wat gevolgen voor de man: zowel familiaal als financieel. De leraar bood tijdens het proces zijn excuses aan, ook voor het feit dat hij alles in eerste instantie staalhard ontkende. “Ik was in paniek. Ik wou hulp zoeken maar ik durfde niet. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te kwetsen en ik besef dat wat ik deed heel erg is.” De leerkracht, die opschorting van straf vroeg, is zich momenteel aan het omscholen tot bouwkundig tekenaar. Het bleek dat de man ook beelden maakte in de sporthal van Poperinge, toen hij met zijn kinderen naar de volleybal ging, maar daarvoor werd hij vrijgesproken. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier