Leen Blauwblomme is kersverse Sint Elooisdeken: “Ik woon hier heel graag”

Redactie KW

De verkiezing van een Sint Elooisdeken is bij de Oostrozebeekse Landelijke Gilde een jaarlijks ritueel. Zeg maar een stuk folklore dat met hand en tand verdedigd wordt. Danny Debouvere en Leen Blauwblomme mogen zich de nieuwe dekens noemen.

Nu corona wat is gaan liggen, kon de verkiezing weer doorgaan en mogen de nieuwe dekens bewijzen wat ze in hun mars hebben. Bij de heren viel de keuze op Danny Debouvere en bij de dames op Leen Blauwblomme. Wij maakten nader kennis met de nieuwe vrouwelijke deken van de Landelijke Gilde in het centrum.

Uit Kortrijk

De nieuwe deken is 53 jaar en een geboren en getogen Kortrijkzaan. Zij woont in de Panderstraat in Meulebeke en is professioneel aan de slag als verkoopster in een culinaire slagerij in Wielsbeke en dit al sinds haar 18de jaar. Zij is gehuwd met Tom Claerhout en is moeder van drie kinderen: Bieke, Lowie en Lotte. We vroegen de nieuwe deken of de overstap van de stad Kortrijk naar het platteland in Oostrozebeke geen al te grote hindernis betekende? “Eigenlijk niet want ik had al een band met Oostrozebeke. In mijn jonge jaren was ik lid van de Oostrozebeekse KLJ omdat mijn man van Ooigem afkomstig is. Nu zijn mijn kinderen trouwens ook nog lid van de plaatselijke KLJ.”

Mijn verkiezing beschouw ik als een teken van aanvaarding

Of zij er een speciale hobby op nahoudt? “Eigenlijk niet. Wij gaan graag eens uit eten en gaan wel eens wandelen. Reizen is niet echt aan ons besteed. Ik ben trouwens lid van het feestcomité van de Paanders waar ik intussen al sinds 1993 woon. Ik ben ook lid van de KVLV want door mijn job wordt er heel veel met landbouwers samengewerkt. Ik woon hier bijzonder graag.”

Traktatie voorzien

Of zij tevreden is met haar verkiezing als Sint Elooisdeken? “Toch wel, want dat is een teken van aanvaarding. Ik ben bijzonder graag onder de mensen en zal dan ook heel graag zorgen voor een traktatie op de ‘Schieting’ en het aperitief op het groot Sint Elooisfeest op zaterdag 13 november.” (JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.