Ledegem: “Fonds Arne Lannoy beheerst mijn leven”

Op de foto zien we Ian Lain, Martine Taillieu met kleinkindje Jules, Arnold en Lore Lannoy. © JS
Redactie KW

Martine Taillieu werd door de lezers verkozen tot Krak van Ledegem en dat is helemaal niet verwonderlijk. Martine is de jongste tijd, samen met het Fonds Arne Lannoy aka Zorro, nauwelijks uit het nieuws geweest. Iedereen spande zich in om centen in te zamelen voor het Fonds Arne Lannoy dat genoemd werd naar haar zoon, die in 2015 overleed aan een hersentumor.

“Voor het fonds Arne Lannoy, dat het onderzoek naar hersentumoren wil steunen, werden er heel wat acties georganiseerd. Zo was er Lukas Demeersseman, die tijdens de kersthappening van het Winkelse jeugdhuis Chaplin voor het goede doel liep en 4.700 euro inzamelde. Er was een perenactie in de fruithoeve ‘t Beurtegoed die 300 euro opleverde. Daarnaast zijn er nog ruim 2.000 euro gewone giften binnengekomen.”

Het spreekt vanzelf dat het Fonds het leven van Martine en haar gezin grondig veranderde. “Samen met onze dochter Lore en Jolien Goemaere, de vriendin van Arne, hebben we dit fonds opgericht, met als doel het onderzoek naar hersentumoren te ondersteunen.”

Arne overleed op 6 december 2015 op slechts 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor, hij was toen 17 maanden ziek. Martine geeft grif toen dat ze veel tijd en energie in het fonds steekt.

Weemoedig door liedjes

“Geregeld passen we de website en Facebookpagina aan. We zitten veel op de sociale media. Met onze groep werken we veel en intens samen.”

“Ik ben heel blij met de titel van Krak van Ledegem. Ik heb veel aan mond aan mond reclame gedaan. Ik weet dat ik door velen als favoriet werd bestempeld, maar er moet wel nog altijd gestemd worden ook hé.”

Martine besefte dat ze door de recente acties in Ledegem en Sint-Eloois-Winkel op heel wat stemmen mocht rekenen, maar Rollegem-Kapelle was voor haar een beetje een blinde vlek. “Ikzelf heb wel een groot mailbestand. Ook via Facebook liepen er allerlei oproepen en ook het UZ Gent werkte mee. Op het laatste ogenblik heb ik nog een herinneringsmail gestuurd naar al mijn correspondenten.”

Er gaat geen dag voorbij of Arne komt ter sprake in het gezin Lannoy-Taillieu. “Zijn sterfdatum 6 december en alle feestdagen zijn voor ons moeilijk. Het blijft een lege plaats in ons gezin. Ik ben ook heel gevoelig voor muziek en liedjes die Arne heel graag hoorde. De muziek van de begrafenismis maken me heel weemoedig.”

Martine beseft wel dat ze heel wat los heeft gemaakt in Ledegem, bij de jeugd, in het jeugdhuis, in de jeugdbeweging, waar zijn roepnaam Zorro vandaan komt. “Rock and Roll against Cancer was een succes over de hele lijn. De editie van dit jaar zal nog beter zijn. We zijn er nu al een tijdje mee bezig. Ik dank dan ook alle mensen die zich op de een of andere manier inzetten voor het Fonds Arne Lannoy aka Zorro,” besluit Martine.

Vragenrondje

Wat was voor jou de voornaamste gebeurtenis in 2016 ?

“In de eerste plaats natuurlijk de geboorte van ons eerste kleinkind Jules op 4 december. Hij kreeg als tweede naam Arne, als eerbetoon aan onze overleden zoon. Daarnaast was er natuurlijk de oprichting van het Fonds en de organisatie van de eerste Rock and Roll Against Cancer. Ook de vele initiatieven die er voor dit Fonds kwamen, zijn heel belangrijk.”

Waar wil je staan binnen tien jaar ?

“Ik zal er dan 60 zijn en hoop dat ik nog kan doen wat ik nu doe. Ik hoop gezond te blijven en zeker nog overal aanwezig zijn.”

Verlang je dat je kinderen/kleinkinderen ook even actief zijn als jijzelf ?

“Ja, ik zou dat heel graag hebben. Ze zijn nu al erg actief in het verenigingsleven. Lore en haar man waren in de Chiro en blijven bij alles betrokken. Ook Arne was heel actief in het verenigingsleven. Ik hoop dat ons kleinkind ook die genen mee zal hebben.”

Heb je nog voldoende tijd voor jezelf ?

“Zeker. Als het nodig is trekken we er wel eens een weekendje op uit. We nemen ook de tijd om af en toe eens te gaan eten. Ik kan me echt wel goed voelen in alles waar ik mee bezig ben.”

Zijn er zaken waarvan je echt bij of verdrietig wordt ?

“Ik wil positief blijven, ondanks alles wat ons overkomen is. Eerlijk gezegd vind ik mezelf een blij persoon. Ik ben blij dat alles goed gaat met ons Fonds en dat we zoveel mensen, jong en oud, daarvoor warm kunnen maken. Het is natuurlijk zo dat Arne altijd in onze gedachten blijft. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we aan hem denken.”

Bio

Privé

Martine Taillieu is 50 jaar en getrouwd met Arnold Lannoy. Het gezin woont in de Stationsstraat 81. Ze hebben twee kinderen Arne (+) en Lore en sinds kort een kleinkind Jules.

Loopbaan

Martine is administratief bediende bij Fiscaal Informatief, het bedrijf van haar oom Luc Taillieu. De zaak werd later overgenomen door Wolters Kluwer. Ze werkt halftijds van thuis uit.

Vrije tijd

Penningmeester en verantwoordelijke ledenbeheer, turnen en zumba bij de Gezinsbond. Stichter en lid Fonds Arne Lannoy akka Zorro, werkt mee met Rock and Roll against Cancer. Verder is ze ook nog lid van tal van verenigingen.

(Eddy Logie)