Lauwes Kersthuisje is er weer, groter dan ooit tevoren

Het kersthuisje en de bijkomende kerstmarkt werd voorgesteld door Johan Henry, de bezieler van het kersthuisje. We zien vooraan de kinderen en achteraan Bart Vanneste, Belinda Henry, Johan Henry, Mathias Beckaert, Lindsey Henry en Lina Everaert. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Meer dan 57.000 lampjes, heel wat kabels met knopen in en zes weken bouwwerk later steekt Lauwenaar Johan Henry (66) met een kinderlijke fonkel in de ogen de stekker in het stopcontact. De tiende editie van het Lauwes Kersthuisje lijkt klaar om opnieuw heel wat kijklustige bezoekers te ontvangen.

Vergeet de kerstmarkten van Hasselt, Keulen of Berlijn! Lauwe is ook dit jaar opnieuw de absolute kersthotspot van het land. “Het resultaat van een dochter die verlekkerd is op kerst en schoonzonen die hun kans zagen om hun schoonvader ‘in het gat’ te duwen.” Johan kijkt met een trotse glimlach naar zijn creatie, die ondertussen al in de ruime regio een zekere reputatie geniet. “Mensen komen vaak van ver om naar ons huis te komen kijken”, gaat hij verder. “Voor mij is het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Toen we nog in Kortrijk woonden, bleef mijn dochter maar aandringen om wat versiering te plaatsen voor kerst. Het begon met een slinger, toen een lampje, dan stond er plots een beeldje en voor we het wisten kon je ons huis van kilometers ver al zien oplichten.”

Lauwes Kersthuisje is er weer, groter dan ooit tevoren
© CLL

Dat het meer dan een losse uitdrukking was, ondervond Johan al snel. “Plots belde er iemand aan”, klinkt het al lachend. “Er stond een onbekende kerel aan de deur die zei dat hij kwam ‘voor een pintje en een poeptje’. We wisten niet waar we het hadden en zaten uren later nog te lachen. Later verhuisden we dan naar Lauwe, waar ik meer plaats had en ik dus meer versiering kon aanbrengen. Tien jaar geleden stond er zodanig veel kerstdecoratie dat voorbijgangers foto’s namen en zo kwam het idee om er ieder jaar opnieuw een gratis gebeurtenis van te maken.”

Een sfeervolle foto van een klein deel van de verlichting aan het kersthuisje.
Een sfeervolle foto van een klein deel van de verlichting aan het kersthuisje.© WO

Geniaal idee

Gebeurtenis, het woord doet het Lauwes Kersthuisje eigenlijk niet genoeg eer aan. Bijna 150 figuren, twee torens van 3 meter hoog en zelfs een rijdende trein van 7 meter lang verwelkomen de bezoekers van de Waterstraat. “Vier jaar geleden komt mijn schoonzoon af met een zogezegd geniaal idee”, gaat Johan verder. “Er kwamen ondertussen zoveel bezoekers dat een kerstmarkt misschien wel een leuke aanvulling zou worden. Natuurlijk volgde ik hierin en voor we het wisten moesten we ook dat plannen. Hij mag van geluk spreken dat ik het gewoon erg graag doe of hij ging wat meemaken.”

Lauwes Kersthuisje is er weer, groter dan ooit tevoren
© CLL

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Lauwe maakt zich op voor tiende editie van Lauwes Kersthuisje

Lauwe's kersthuisje is terug! Johan Henry bracht met dik 57.000 lampjes de kerstsfeer in zijn dorp. Onze man liet zich onderdompelen in de kerstsfeer én sprak met de bezieler.

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Woensdag 27 november 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/592959161455451/500

Wanneer Johan sappige quotes uit de mouw tovert, blijkt meteen hoe erg de kerstsfeer leeft binnen de familie Henry. Dochters, schoonzonen, kleinkinderen en zelfs verre buren worden bij het geheel betrokken. Dat familiale en joviale karakter is meteen ook één van de aantrekkingspolen van de plaats. “Ondertussen hebben reeds 23 standjes bevestigd voor de kerstmarkt“, klinkt het voldaan. “Zeven andere sturen nog een bevestiging door, maar als het weer wat meezit, dan kijken we terug uit naar een ronduit waanzinnig moment van lelijke truien, gekke kerstmutsen en vooral heel veel lichtjes.”

Lauwes Kersthuisje is er weer, groter dan ooit tevoren
© CLL

Wie zichzelf wil overtuigen van kerst op z’n best kan hiervoor in het Lauwes Kersthuisje terecht, van 6 december tot 6 januari. De bezoekers die eveneens willen kuieren doorheen de kerstmarkt zijn hiervoor welkom op 6 december, van 17.30 tot 23 uur. Meer info op www.lauwes-kersthuisje.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier