Landbouwweekend ‘Boer zkt strand’ op 14 en 15 september in Middelkerke

Ook de trekpaarden zijn weer prominent aanwezig. © LC
Paul Bruneel

Duidelijk geïnspireerd op het populaire TV-programma ‘Boer zoekt vrouw’ is het thema voor het Landbouwweekend in Middelkerke dit jaar ‘Boer zkt strand’. Een logische keuze eigenlijk want het Landbouwweekend vindt traditiegetrouw plaats op de Zeedijk, het Epernayplein en het strand van Middelkerke. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zullen weer duizenden mensen proeven van de landbouw aan zee en de heerlijke boerderijgeuren opsnuiven op een plek waar je anders de zilte zeelucht ruikt.

Magalie Opsomer van de dienst evenementen van de gemeente Middelkerke is dossierbeheerder van het Landbouwweekend: “Het Landbouwweekend is een traditie geworden in Middelkerke en ieder jaar opnieuw willen we tijdens dit themaweekend onze landbouwers eens extra in de kijker plaatsen en hun leefwereld dichter bij de mensen brengen. Vooral stadsbewoners weten niet wat er allemaal gebeurt op en rond de boerderij.”

Het Landbouwweekend is trouwens veel meer dan dieren op de Zeedijk, je kunt er kennismaken met verse producten die in veel gevallen door de landbouwer zelf worden gepresenteerd. De landbouwers geven ook heel graag uitleg over het ontstaan en de consumptie van hun producten. Een succesnummer ieder jaar zijn de landbouwmachines. Tijdens het Landbouwweekend kun je de nieuwste technische snufjes van de al even moderne machines bekijken, maar er is ook heel wat ander materiaal te bezichtigen. Zo zijn er verzamelaars die elk jaar present tekenen om hun pareltjes te tonen aan het grote publiek. Sommige oude machines worden maar een paar keer per jaar van stal gehaald, onder meer tijdens het Landbouwweekend.

Vooral stadsbewoners weten niet wat er allemaal gebeurt op en rond de boerderij

De attractie voor het jonge volkje zijn uiteraard de vele hoevedieren die voor een weekend verhuizen van het platteland naar de Zeedijk. Van de kleinste neerhofdieren zoals kippen, eenden en konijnen tot koeien, paarden en schapen, allemaal krijgen ze een trip naar Middelkerke aangeboden. Je kan trouwens zelf aan de slag gaan en koeien leren melken. Vervolgens wordt de verse melk uitgedeeld aan de omstaanders. Er zijn ook heel wat andere demonstraties waaronder het scheren van de schapen. Weinig mensen hebben deze arbeidsintensieve job al van dichtbij gezien.

Er wordt opnieuw veel volk verwacht.
Er wordt opnieuw veel volk verwacht.© LC

En dan zijn er natuurlijk de trekpaarden die ieder jaar ook weer de nodige aandacht krijgen. Op het strand ter hoogte van de Paul de smet de Naeyerstraat zijn er doorlopend spectaculaire paardenshows met trekpaarden. Op het programma staat heel wat acrobatie. Zo zijn er een aantal dressuurnummers, maar er worden door de ruiters ook piramides gevormd terwijl ze de paarden aan het berijden zijn. Met andere paarden worden ook ploegdemonstraties gegeven op het strand. Het leuke hieraan is dat de kinderen kunnen meerijden over het strand.

Beestig leuk

“Wie houdt van oude ambachten komt ook zeker aan zijn trekken want tijdens het Landbouwweekend kun je ontdekken hoe er op de oude manier met een vlegel wordt gedorst. Op de Zeedijk zijn er doorlopend demonstraties vlegelen en vlas bewerken”, geeft Magalie Opsomer nog mee.

Onder de noemer Beestig leuk voor de kinderen is er op het Epernayplein ook nog een boerderijspeeldorp waar de kinderen hun hartje kunnen ophalen op één van de tractorspringkastelen of strooitorens. Daar zijn ook heel wat oude volksspelen die beoefend kunnen worden. Zowel op zater- als zondag zijn er van 14 tot 17 uur workshops in een tent op het Epernayplein en op de Zeedijk kan pudding worden gekocht ten voordele van de MS Liga. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een kleurwedstrijd, de deelnemingsformulieren hiervoor zijn te bekomen in het toerismekantoor van Middelkerke. Het landbouwweekend loopt telkens van 10 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier