Laatste gronden aangekocht: golfterrein op ’t Hoge Kortrijk in zicht

Het gebied waarvan sprake.© AN
Het gebied waarvan sprake.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een golfschool of golfterrein. Dat wil het stadsbestuur van Kortrijk graag op het gebied ten zuiden van het Beneluxpark, aan de Decathlon. Dat scenario lijkt dichterbij te komen nu de laatste gronden zijn verworven. Toch blijft er ook nog plaats voor bedrijven.

Het Beneluxpark is eigenlijk een kantorenzone, maar die krijgt na heel wat overleg een andere bestemming. In het Zuiden komt er geen bedrijfszone meer. Die ziet het bestuur liever verschijnen in het al bestaande Kennedypark en op de noord-zuid-as tussen Hoog Kortrijk en de brandweerkazerne.

Door de gronden die vrijkomen, ontstond een kans voor de aanleg van een golfterrein. “Een deel van de gronden behoorden toe aan Elia. Ze waren de ontbrekende schakel om een aaneensluitend gebied van acht hectare te bekomen tussen de Liefdeweg, de Elleboogstraat en het Beneluxpark”, weet bevoegd schepen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Ze werden ondertussen aangeworven door intercommunale Leiedal en binnen een tweetal maanden lanceren we een oproep, op zoek naar mogelijke uitbaters van een eventueel golfterrein.” Of het terrein er ook zeker komt, kan de schepen nog niet bevestigen. “Dat hangt er van af of we de juiste partner vinden”, klinkt het.

Dure grond

Maar onderzoek heeft in elk geval al uitgewezen dat er interesse is. Het idee kan in elk geval op bijval rekenen van buurtbewoners. Ook zij zagen immers liever geen gigantische kantoorgebouwen verrijzen in hun achtertuin. Al is er ook bezorgdheid, voor de rust in de buurt bijvoorbeeld. Op een inspraakmoment in 2019 bleek al dat veel buurtbewoners het gebied liever ongerept zouden zien, zoals het nu is. Meer dan tien jaar geleden probeerde het toenmalige Kortrijkse stadsbestuur bovendien al eens een golfterrein aan te leggen op ’t Hoge. Maar ze stootten toen op heel wat protest, niet in het minst van landbouwers die vreesden voor onteigeningen. De Vlaamse Overheid haalde het project uiteindelijk de wind uit de zeilen.

Schepen Wout Maddens. (Team Burgemeester)© AN
Schepen Wout Maddens. (Team Burgemeester)© AN

“We gaan op zoek naar mogelijke uitbaters voor een golfterrein” – Schepen Wout Maddens

“Maar het scenario ‘behoud open ruimte’ is gezien de strategische ligging van deze gronden vrij drastisch”, lezen we in het verslag van het schepencollege. “Vooral het westelijk deel van deze gronden (ter hoogte van de Panoramaweg) sluit aan bij het open landschap. De zone ten zuiden is gedeeltelijk ingesloten door bedrijfssites. De meerwaarde voor het landschap is dus eerder beperkt. Financieel is dit scenario bovendien niet haalbaar.”

Bedrijven welkom

Tegelijk wordt de rand van het bedrijvenpark wel nog verder afgewerkt. Verschillende bedrijven verkregen al een vergunning om zich daar te vestigen. Het gaat onder andere over Elektro Taelman – die wil verhuizen vanuit Bellegem naar de vroegere Visaluxsite langs ‘t Hoge – NV Bosschaert en ALV Metal Powders. De hoeve ten zuiden van technologiecampus Barco wordt herbestemd met de mogelijkheid om er een opleidingscentrum in te richten dat gelinkt zal zijn aan Barco.

“Aan het proces koppelen we ook een deelplan Bellegem-Bredenmolenweg voor de bestemming van de huidige site waar Elektro Taelman nu gevestigd is”, aldus nog de schepen.

Nog maar begin

De eerste inspraakronde voor het RUP is ondertussen voorbij. “We hebben rekening gehouden met alle verkregen adviezen en bemerkingen”, verzekert schepen Wout Maddens. “Maar we staan nog maar helemaal aan het begin van dit project. Er zullen dus zeker nog inspraakmomenten volgen, tijdens de volgende periode van openbaar onderzoek bijvoorbeeld, waarbij iedereen die dat wil zijn of haar zegje kan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier