KVC Wingene-voorzitter: “Fusie met Zwevezele en nieuw stadion lagen ter tafel, maar gaan niet door”

© VDB
Redactie KW

KVC Wingene staat zijn plaats in derde amateur af en neemt volgend seizoen een doorstart in vierde provinciale. “We willen weer plezier aan het voetbal beleven”, verwoordt voorzitter Koen Vande Walle het. Hij bevestigt ook de gesprekken met KSKV Zwevezele. En zou zelfs een nieuw multifunctioneel stadion gebouwd worden. Maar een fusie komt er niet en dus het nieuwe stadion evenmin.

Dat KVC Wingene de tering naar de nering zet, kan bezwaarlijk groot nieuws genoemd worden. Er doen al langer geruchten de ronde en toen coach Angelo Paravizzini zijn biezen pakte en voor Sassport Boezinge koos, was dat al een teken aan de wand. “Angelo heeft hier prachtig werk geleverd, maar hij was ook erg ambitieus. En wij konden daar niet langer financieel in meestappen. We waren dan ook niet verrast dat onze trainer andere oorden opzocht, wel over het feit dat hij voor Boezinge, voorlaatste in eerste provinciale, opteerde.”

KVC Wingene-voorzitter:
© VDB

KVC Wingene schroefde ook dit seizoen al het budget naar beneden. “Maar dat ligt nog altijd rond de 200.000 euro en dat ophalen wordt steeds moeilijker. We zijn natuurlijk geen grote gemeente, maar als je ziet dat ook pakweg Club Brugge hier al sponsors komt zoeken, dan weet je bij voorbaat dat je daar niet tegen op kunt.”

Advocaat Koen Vande Walle rekent even na dat hij al zes seizoenen voorzitter is van de club. “Ik zit al meer dan een kwarteeuw in het voetbal, was eerst actief bij HO Wingene en na de fusie in 2001 met Sint-Jan Wingene schreven we dus mee aan het mooie verhaal van KVC Wingene. Ons sportieve succes kostte natuurlijk ook handenvol geld. Je mag niet vergeten dat het bij ons altijd crescendo ging, we speelden bijna altijd mee voor de titel of pakten een eindrondeticket.”

Te hoge spelerslonen

In 2017 promoveerde de club naar derde amateurklasse en ook daar speelde het twee seizoenen op rij de eindronde. “We namen de beslissing om ons financieel niet ver meer te riskeren. Dan kun je twee zaken doen: ofwel laat je je langzaam afglijden naar een lager niveau. Maar dan moet je spelers overtuigen om hier aan de staart te komen spelen. Dus opteerden we maar meteen om een doorstart te nemen in vierde provinciale. Op termijn moeten we weer naar tweede provinciale kunnen en dat is een ideaal niveau voor een gemeente als Wingene. We willen het dan ook doen met hoofdzakelijk jongens uit de eigen gemeente. Onze jeugd speelt ook op provinciaal niveau en met onze TVJO Bram Lucker willen we het niveau van onze jeugdwerking zeker op peil houden. En daar kan het eerste elftal dan ook van genieten.”

De gemeente Wingene telt met KSKV Zwevezele ook een team dat het mooie weer maakt in tweede amateurklasse, nog een reeks hoger dan Wingene. Koen Vande Walle woont zelf op De Hille in Zwevezele, op een steenworp van Paul Degroote, de sterke man achter Zwevezele. De twee kunnen het ook goed met elkaar vinden. Koen Vande Walle bevestigt ook dat er gesprekken waren met de buren. “Ja, er is meerdere keren gepraat geweest. Ook het gemeentebestuur was daarvan op de hoogte. Het was zelfs de bedoeling dat er dan hier op De Hille, een nieuw, multifunctioneel sportstadion zou gebouwd worden. Uiteindelijk zijn die gesprekken op niks uitgedraaid en gaat ieder zijn eigen weg verder. En van ons zal dat dus in vierde provinciale zijn.”

De spelers kregen een aangepast contract voorgeschoteld. “Iedereen is daar op ingegaan, we spelen het seizoen uit in derde amateurklasse en wie weet loopt het sportief wel verder goed, er is ook geen druk.”

Tot slot uit Koen Vande Walle nog zijn zorgen over de hoge spelerslonen. “Het is zelfs zover gekomen dat spelers het geld dat ze met amateurvoetbal verdienen, mee in rekening brengen om hun huishouden staande te houden. Dat is er toch wat over”, vindt de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier