Kustgemeenten vragen pas in 2020 Blauwe Vlag aan

Nieuwpoort haalde vorig jaar al de Blauwe Vlag, tot ongenoegen van de andere kustgemeenten. © MVP
Redactie KW

De kustgemeenten stellen het behalen van de Blauwe Vlag een jaartje uit. “Zes gemeenten voldoen al, vier nog niet. Maar we kiezen om het kwaliteitslabel volgend jaar allemaal samen te behalen”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene.

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens. Vorig jaar was er ophef omdat Nieuwpoort op zijn eentje het kwaliteitsmerk had binnengehaald. De andere kustgemeenten waren daar niet gelukkig mee omdat enkele jaren eerder was afgesproken om – uit collegialiteit – geen Blauwe Vlag aan te vragen. De kustburgemeesters spraken dan af om tegen 2019 allemaal samen de Blauwe Vlag te hijsen.

Onder meer door jachthavens en andere externe factoren, waar de kustgemeenten geen vat op hebben, is het niet voor allemaal even simpel om ten allen tijde de waterkwaliteit te garanderen. Toch leek het mogelijk voor alle kustgemeenten om het kwaliteitslabel in 2019 binnen te halen. Dat blijkt nu toch nog niet rond.

“Volgend jaar allemaal samen”

Nieuwpoort, Oostende, Bredene, De Haan, Zeebrugge en Knokke-Heist voldoen al“, weet burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, dat woensdagmorgen plaatsvond. Dat betekent dat De Panne, Middelkerke, Koksijde en Blankenberge nog niet voldoen.

“Maar dat ligt daarom niet aan hen”, haast Vandenberghe zich te zeggen. “Het is ook omdat GoodPlanet, de organisatie die de vlaggen toekent, nog enkele zaken moet bekijken. In elk geval zijn we het eens geraakt om de Blauwe Vlag volgend jaar allemaal samen aan te vragen en er dan samen mee uit te pakken. Dat vind ik maar correct.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier