Kustgemeente inspireert andere gemeente: volgt Hooglede-Gits Koksijde-Oostduinkerke?

Heet Koksijde straks 'Koksijde-Oostduinkerke'? © belga
Redactie KW

De plannen van Koksijde om de gemeentenaam te veranderen in Koksijde-Oostduinkerke krijgen mogelijk meteen navolging. Op onze rondvraag blijkt ook Hooglede niet afkerig te staan tegenover de naam Hooglede-Gits, al zijn er nog geen concrete plannen.

“Heel wat mensen uit het binnenland weten niet dat Oostduinkerke deel uitmaakt van de gemeente Koksijde”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. “Met die nieuwe naam wordt ook een hint gegeven dat onze gemeente dubbel zo groot is als onze buurgemeentes De Panne en Nieuwpoort.”

“Het is aan het Vlaams Parlement om gemeentenamen toe te kennen of te wijzigen”, duidt Herwig Reynaert, professor Lokale Politiek aan de Universiteit Gent. “Maar ik zie niet in waarom Vlaanderen zou dwarsliggen als Koksijde dat zou vragen. Er zijn al behoorlijk wat Vlaamse gemeenten met een dubbele naam, zoals Knokke-Heist of Langemark-Poelkapelle. Bij de fusies van destijds werd dat top-down beslist, dus van hogerhand. Nu wordt sneller voor bottom-up gekozen en krijgt de bevolking meer inspraak. Maar het is nog altijd het Vlaamse niveau dat beslist.”

Weinig animo

Elders in West-Vlaanderen is er weinig animo voor een dubbele naam. Hooglede staat niet afkerig, al zijn er geen concrete plannen. “Wij zouden Hooglede-Gits als officiële naam wel gemakkelijk vinden”, zegt burgemeester Rita Demaré. “We hadden het er al over in het schepencollege, maar er werden nog geen stappen gezet naar de gemeenteraad.”

Ledegem denkt er niet aan om Ledegem-Sint-Eloois-Winkel te worden, in Dentergem is de naam Dentergem-Wakken niet aan de orde en in Moorslede kwam een naamswijziging tot Moorslede-Dadizele nog nooit ter sprake. Ichtegem vindt het geen prioriteit om Ichtegem-Eernegem te worden.

Wat aan de kust, waar wel meer gemeenten twee badplaatsen te promoten hebben? De Haan gebruikt in de toeristische communicatie soms de naam De Haan-Wenduine, maar heeft geen plannen voor een officiële naamswijziging. “Wat dan met Klemskerke en Vlissegem?”, vraagt burgemeester Wilfried Vandaele zich af. Eenzelfde geluid bij burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke. ” Middelkerke-Westende? Wij hebben negen deelgemeenten. Die moet je dan allemaal noemen. Niet realiseerbaar.” (HH/WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier