Kust ontvangt 3 miljoen dagtoeristen in augustus

Het mooi weer bleef aanhouden en dat trok ook in het begin van de laatste augustusweek volk naar zee. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

De kust lokte in augustus 3 miljoen dagtoeristen. Dat is evenveel dan vorig jaar in augustus, toen ook 3 miljoen dagjesmensen naar de kust afzakten. De goede augustusmaand is vooral te danken aan vorig weekend en de voorbije dagen. In heel juli en augustus bezochten 5,7 miljoen dagtoeristen de kust, wat 8 procent minder is dan de 6,5 miljoen mensen die vorig jaar afzakten. Maar toen was het ook een topzomer.

De cijfers komen van het Westtoer Dagtoerismemodel voor de Kust, in combinatie met snelle monitoring op basis van mobiele telefoniedata van Proximus. Voor echte topdagen met 200.000 dagtoeristen was het wachten tot het voorlaatste weekend van augustus, het enige weekend van deze zomervakantie met warm en zonnig weer aan zee.

“De kust telde in juli 2,7 miljoen dagtoeristen, 19 procent minder dan vorig jaar”, zegt Dirk Marteel van provinciaal toerismebedrijf Westtoer. “Deze daling kan deels genuanceerd worden doordat we vergelijken met een topmaand: in 2018 telde juli voor het eerst meer dagtoeristen dan augustus. Ook de zon- en feestdagen, typische topdagen voor het dagtoerisme, waren eerder fris en niet zo zonnig in 2019. Ook de kunsttriënnale Beaufort van 2018 had die zomer ook een extra aantrekkingskracht op de kusttoerist.”

Augustus wordt afgesloten met ongeveer 3 miljoen dagtoeristen, evenveel als in 2018. De positieve trend in augustus is te danken aan het voorbije weekend van 24 en 25 augustus, de absolute topper van de zomervakantie. Maar ook de voorbije laatste week van augustus bleef het bijzonder warm. Een mooie afsluiter van de vakantie alvorens de schoolpoorten maandag weer open zwaaien.

Belgische zomer

“De toeristische sector aan de kust noteert een typisch Belgische zomer”, luidt het bij Westtoer. “De zonnige periodes werden afgewisseld met eerder wisselvallig weer. De warmste en mooiste dagen vielen dikwijls buiten het weekend. Bovendien was de zomer van 2018 uitzonderlijk zonnig en dus beter dan 2019. Vorig jaar was de belangstelling voor de kust ook intens door de kunsttriënnale Beaufort.

In juli trokken volgens Westtoer ongeveer drie miljoen dagtoeristen naar de kust. De hotels noteerden een bezetting van gemiddeld 80 procent. Vorig jaar in juli vonden liefst 3,5 miljoen dagjesmensen de weg naar zee. In augustus 2018 was de kust goed voor 3 miljoen dagtoeristen, niet eens zo veel minder dan in juli van dat jaar. Maar 2018 blijft dan ook geboekstaafd als het jaar van de uitzonderlijk hete zomer.

Goede augustus

“Het is een heel goede maand augustus geweest”, vindt Xavier Vercaemst van C-Hotels, de groep die zeven hotels telt in Oostende, De Panne, Middelkerke en Blankenberge en de aparthotels Zeegalm in Middelkerke en Zon en Zee in Westende. C-Hotels is bekend is van onder meer de Andromeda en het Upstairs Hotel in Oostende.

De goede cijfers voor augustus zijn te danken aan vorig weekend

“In de periode rond 15 augustus was het weer wat minder, maar dat heeft op zich minder invloed. Mensen hebben toch al beslist om te komen. Met de prachtige dagen aan het einde van de maand was de bezetting wel hoger dan normaal. Onze hotels zijn volzet, op andere plaatsen hoor je dat er toch nog wat plaatsen vrij zijn. Ik schat de hotelbezetting aan de kust in de laatste week van augustus rond de 95 procent.”

De kust lokte in augustus maar liefst 3 miljoen dagtoeristen.
De kust lokte in augustus maar liefst 3 miljoen dagtoeristen.© PETER MAENHOUDT

“Voor september houden de boekingen bij ons gelijke tred met vorig jaar”, vervolgt Xavier Vercaemst. “Toen eindigden we voor die maand met een bezetting van 85 procent. Als het heel mooi weer is in september, zal dat uiteraard nog extra mensen naar de kust lokken. Het is afwachten.”

Niet spectaculair

Maar de drukte was deze week niet overal zo spectaculair. “Het is druk bij ons, maar niet drukker dan in de rest van het seizoen”, klinkt het op camping Duinzicht in Bredene. “Natuurlijk lokt het goede weer extra volk naar zee. Maar heel spectaculair is het niet.”

“Al in het voorjaar heeft horeca te weinig jobstudenten”

Heel wat werkgevers in de toeristische sector hebben het moeilijk om jobstudenten te vinden. “Dat merken we al het hele seizoen”, zegt Rita Claeys van uitzendkantoor Human Supports.

Her en der werd ons gesignaleerd dat horeca-uitbaters aan de kust kampen met een gebrek aan jobstudenten. Als oorzaak werd daarbij de onverwachte hitte aan het einde van augustus aangewezen. Op het moment dat de sector al wat uitbolt, krijgt de kust opeens een volkstoeloop te verwerken. Maar die uitleg wordt genuanceerd. Enkele hoteliers zeggen ons dat ze wel degelijk nog genoeg jobstudenten vinden in deze periode.

Toch is er een tekort, maar dan niet specifiek voor deze periode, nuanceert Rita Claeys, branch manager bij uitzendkantoor Human Supports in Oostende, gespecialiseerd in uitzendkrachten voor de horecasector. “Het heeft vooral te maken met een andere attitude bij de jobstudenten”, weet Rita. “Zij werken meer doorheen het jaar en verkiezen dan om in juli en augustus maar twee weken of zo meer te werken.”

“Het is natuurlijk ook typisch voor de horeca om bij slecht weer minder mensen nodig te hebben en bij mooi weer heel veel. Dat is een typisch probleem van de sector. Maar het is het eerste jaar dat we al in het voorjaar problemen ondervonden om jobstudenten te vinden voor de horeca”, zegt Rita Claeys. “Minder mensen willen werken op feestdagen, in het weekend… Dat voelen we meer en meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier