Kust neemt stilaan afscheid van kerstboomverbrandingen

De kerstboomverbranding in Middelkerke vindt plaats op zaterdag 11 januari. © LC
Redactie KW

Kerstboomverbrandingen zijn jaar na jaar minder populair. Vorig jaar kon je nog in verschillende gemeenten aan de kust terecht voor de traditionele vuurzee, dit jaar enkel nog in De Panne, Middelkerke en voor de allerlaatste keer in Veurne. Overal worden de verbrandingen geschrapt uit ecologische overwegingen en vervangen door andere evenementen.

Vorig jaar konden liefhebbers van een knetterend vuur vol kerstbomen nog op heel wat plaatsten in de regio terecht, dit jaar is dat aantal al serieus gedaald.

In Oostende ging in 2019 normaal gezien een kerstboomverbranding door, maar door het slechte weer werd die toen afgelast. Toen kondigde schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen) al aan dat er geen kerstboomverbranding meer zou zijn in Oostende. “Dit jaar organiseren we samen met de Beeldstorm vzw, die ook instaat voor het Pauluskleintje, een gezellige ontmoeting op het Pauluspleintje met traditionele haringbak en vuurkorven. Ontmoeting stond altijd al centraal bij de verbranding, dus dat element blijft.”

Fijn stof

De reden? Bij de verbranding van kerstbomen komen fijn stof, dioxines en kankerverwekkende PAK’s vrij. In deze tijden niet meer ecologisch te verantwoorden, dus. Veel gemeenten kiezen voor een alternatief. Zo is er in Bredene er een gezellige nieuwjaarsdrink en samenzijn. In Oudenburg worden de kerstbomen verhakseld, en ook daar wordt er een evenement van gemaakt.

In Koksijde en Oostduinkerke heeft men dit jaar een kerstbos op het strand gebouwd. Geen vuur meer dus, maar wel een evenement met vuurkorven, vuurwerk en sprotjes en garnaalsoep. In Blankenberge werd de kerstboomverbranding van oudsher georganiseerd door de Liberale Zelfstandigen en Jong VLD. Het nieuw stadsbestuur zegt dit jaar geen aanvraag ontvangen te hebben, maar zou die volgens de bevoegde schepen Jurgen Content ook niet hebben goedgekeurd omdat het “niet meer van deze tijd is”, klinkt het. In Nieuwpoort en Knokke-Heist worden de kerstbomen al enkele jaren niet meer verbrand. Ook Gistel doet niet mee. In Veurne – meer specifiek in deelgemeente Bulskamp – wordt voor de allerlaatste keer een kerstboomverbranding georganiseerd. “Deze verbrandingen blazen heel wat CO2 in de lucht en dit terwijl de stad zich engageert om de CO² terug te dringen”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus).

Winterknetters

Waar men wél nog vasthoudt aan de traditie, is in De Panne en Middelkerke. De kerstboomverbranding in Middelkerke vindt plaats op zaterdag 11 januari tijdens het evenement Winterknetters op de Zeedijk. Vorig jaar nog liet burgemeester Jean-Marie Dedecker op Radio 2 weten dat het milieu volgens hem geen reden is om het evenement niet meer te organiseren. Ook in De Panne staat er op 11 januari nog een kerstboomverbranding op het programma. In de meeste gemeenten worden de kerstbomen opgehaald, verhakseld en gecomposteerd.

(GLO/MVO/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier