Kursaal Oostende krijgt zijn glans terug

Gunther Vanpraet CEO NV EKO, schepen Björn Anseeuw en stafmedewerkster Kursaal Els Degryse op de gerestaureerde vloer van de inkomhal. © ML
Redactie KW

Het Kursaal Oostende maakte van de coronasluiting gebruik om de immense marmeren vloer van de inkomhal te renoveren. Ook Delvaux’ wandschildering en een kartonontwerp voor een wandtapijt van Julien Vlasselaer worden nu onder handen genomen.

Het is een monument op zich: de meer dan 1.000 vierkante meter grote marmeren vloer in de inkomhal van het Oostendse Kursaal. Voor het eerst sinds de opening in 1954 kregen de marmeren tegels met een inleg van gulden sterren een ingrijpende opknapbeurt.

“Na al die jaren was de oorspronkelijke glans van de vloer afgesleten en oogde hij mat. Eerst werden de circa 200 beschadigingen door een epoxyvulling genivelleerd. Dan werd de oorspronkelijke meerlagige wasbescherming met een dieptereiniger gestript.”

“Vervolgens werd de vloer met een diamantslijper geschuurd en gepolijst tot satijnglans. Tot slot volgde een impregnatie tegen vlekken en een boenbeurt met de hand”, legt stafmedewerkster Els Degryse uit. De renovatie heeft 80.000 euro gekost en werd uitgevoerd door de firma Renotec uit Geel.

Paul Delvaux

Ook het zwaar toegetakelde wandschilderij van Paul Delvaux zal volledig gerenoveerd worden. Een fragment werd bij de restauratie van het gebouw in 2000-2004 al onder handen genomen maar had ondertussen ook al weer te lijden van grote evenementen in die zaal. Ook waterinfiltratie, sigarettenrook en stootschade gedurende 66 jaar lang deden het imposante en unieke kunstwerk geen deugd.

Momenteel loopt de aanbesteding voor dit restauratiewerk. Net als voor het beschadigde kartonontwerp voor een wandtapijt van Julien Vlasselaer dat wellicht ter plaatse in de Erehal wordt gerestaureerd en boven de trap naar de Delvauxzaal opnieuw een plaats krijgt.

“We hebben gebruik gemaakt van de lockdown om deze grote renovatiewerken uit te voeren of op te starten”, vertelt schepen Björn Anseeuw die ook het Kursaal onder zijn bevoegdheden heeft. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier