Kunstwerk ‘Merkem Dorp in de Kijker’ onthuld

Rond het kunstwerk ‘Merkem in de kijker zien we Julie Deschepper, schepen Erik Verbeure, burgemeester Joris Hindryckx, kunstenaar Palieter Hillewaere, schepenen Ann Vansteenkiste en Tessa Vandewalle, Frederik Debeuckelaere en Rik Clarysse (Landelijke Gilde), schepen Jeroen Vandromme, Michiel Vanderstichele en Filip Vanhevel.© ACK
Rond het kunstwerk ‘Merkem in de kijker zien we Julie Deschepper, schepen Erik Verbeure, burgemeester Joris Hindryckx, kunstenaar Palieter Hillewaere, schepenen Ann Vansteenkiste en Tessa Vandewalle, Frederik Debeuckelaere en Rik Clarysse (Landelijke Gilde), schepen Jeroen Vandromme, Michiel Vanderstichele en Filip Vanhevel.© ACK
Redactie KW

Het kunstwerk dat gemaakt werd naar aanleiding van ‘Merkem Dorp in de Kijker’ werd zopas op het Stationsplein onthuld. Het is van de hand van Palieter Hillewaere, wiens vader en grootvader in Merkem een tingieterij hadden.

Burgemeester Joris Hindryckx had het in zijn openingsspeech over Merkem als dorp. “De echte dorpen met een sterk sociaal leven zijn schaars geworden maar hier in Merkem is dat niet zo. Ook de leeftijdspiramide loopt normaal, men vindt niet vaak meer dergelijke dorpen. Ik mag gerust zeggen dat Merkem het meest echte en schoonste dorp is van Groot-Houthulst en heel terecht wordt het nu ook Dorp in de Kijker ”, aldus burgemeester Hindryckx.

Actief dorp

De voorzitter van het project, Frederik Debeuckelaere van de Landelijke Gilde, vertelde dat Merkem een heel actief dorp is. “Nog net voor de coronacrisis begon, hebben we alle Merkemse verenigingen uitgenodigd om te kijken wat we al dan niet konden realiseren rond ‘Merkem Dorp in de Kijker’. Maar liefst 19 verenigingen gaven hieraan gehoor”, lacht Frederik.

“We kunnen trots zijn op de manier waarop iedereen heeft samengewerkt, zo kwam heel het project tot stand. We verdeelden onder de Merkemse inwoners gratis bloemzaadjes want we willen Merkem laten bloeien, we organiseerden een wandeltocht ‘De Ronde van Merkem’, er is een fotozoektocht waar men nog de hele zomer kan aan deelnemen en in november organiseren we, met alle verenigingen samen, een grote avondmarkt.”

Wedstrijd

“Maar we hebben ook aan een kunstwerk gedacht, we wilden iets dat de tand des tijds zou doorstaan, een blijvende herinnering.” Schepen Jeroen Vandromme kwam uitleggen hoe de keuze voor het kunstwerk werd gemaakt.

“De gemeente beseft dat kunst in openbare ruimte belangrijk is en heeft daarom besloten de kosten, 5.000 euro, te dragen. Om te bepalen welk kunstwerk er zou komen, werd een wedstrijd uitgeschreven waaraan meer dan 10 kunstenaars deelnamen”, weet schepen Vandromme. “De opdracht was: doe iets met bloemen en laat de verbondenheid erin terugkomen.”

Klimplant

“Als jury opteerden we er eerst voor om van ieder deelnemende vereniging één persoon in de jury te laten zetelen. Door corona kon echter niet worden samengezeten. Daarom hebben we foto’s van de kunstwerken in het Stationshuis gelegd waar iedereen ze kon gaan bekijken en kon stemmen. Al meteen na de eerste ronde werd duidelijk dat het werk van Palieter Hillewaere het meest gesmaakt werd; hij haalde 11 van de 19 stemmen.”

Palieter Hillewaere (38) is een kunstenaar die met zijn werk een gevoel probeert op te roepen. Hij wil met zijn werk mensen beroeren, doen stilstaan en verwonderen, hen nieuwe momenten laten beleven. “Het thema van de wedstrijd was ‘Bloemen’, iets wat moeilijk is want met bloemen vervalt men al te gauw in het kitscherige”, vertelt de kunstenaar.

“Ik liet mij voor dit kunstwerk inspireren door een klimplant: de vlakken staan voor de bloemen, de lijnen voor de stengels die naar en in elkaar verweven zijn en voor de samenhorigheid staan”, verduidelijkt Palieter.

Logo in tin

“Ik heb het kunstwerk een logo in tin meegegeven. Tin omdat mijn vader en grootvader hier in Merkem een tingieterij hadden en ik op die manier dus ook met Merkem verbonden ben.”

Schepen Jeroen Vandromme gaf nog mee dat er later nog een bloembak bij het kunstwerk zou komen en dat het project gesteund werd door Cera en door de Koning Boudewijnstichting. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier