Kunstenaar Robin Vermeersch: “Belangrijk is dat je oprecht bent in wat je creëert”

Robin Vermeersch: "Ik beschouw mijn werken als nieuwe elementen die ik creëer voor een alternatieve wereld." (foto SV)
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Vier jaar geleden vond Robin Vermeersch in Waregem een vaste plek om te wonen en werken. Ruimte voor een eigen atelier en toch een vlotte toegang richting Gent, waar hij ook als docent werkt in de Sint-Lucas Academie, waren belangrijke parameters bij zijn keuze. Het coronavirus heeft voor velen zware gevolgen, ook voor de cultuursector, ook al zijn veel evenementen momenteel uitgesteld of onzeker toch geven wij graag een stukje lokale, hedendaagse kunst.

Hoe ben je in Waregem terecht gekomen?

“Ik kwam hier tijdens mij jeugd vaak naar de bibliotheek en ik ken hier een aantal mensen binnen de kunstwereld zoals de Bruthaus Gallery. Ik heb ook al geëxposeerd bij Be-Part. Maar de mogelijkheid tot ruimte was het meest doorslaggevend. Hier in Waregem kon ik nog een huis kopen mét een atelier. Ik ben ook beeldhouwer wat betekent dat ik toch wel wat plaats nodig heb om te kunnen werken. Daarnaast kan ik van hier uit ook vrij snel in Gent geraken.”

Je studeerde eigenlijk schilderkunst maar ik zie nu vooral sculpturen. Hoe ben je tot dit soort werken gekomen?

“Bij mijn keuze voor de schilderkunst heb ik echt mijn hart gevolgd. Tijdens en na mijn opleiding ben ik steeds meer gaan experimenteren met 3D. De laatste 15 jaar ligt de nadruk meer op 3D. Als ik start met een werk ligt het medium helemaal niet vast. Het idee bepaalt de richting die ik uitga. Het kan uiteindelijk een beeld, een schilderij of een tekening worden. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met een muurschildering waar ik sculpturen in ga verwerken. Hier vallen nu twee componenten gewoon samen”

Met welke materialen werk je het liefst?

“Ik werk vaak gedurende een bepaalde periode met één medium zoals nu aan sculpturen. Maar ik heb niet echt een blijvende voorkeur. Zo werk ik ook heel graag met klei, vooral boetseren ligt mij ongelofelijk goed. Maar ik kan ook genieten van eenvoud en tekenen, dan heb ik genoeg aan een blad papier en potlood. Zo ga ik deze zomer na het technisch en toch uitdagende beeldhouwwerk terug wat tekenen.”

Kan je een leidraad vinden in al je verschillende werken?

“Ik denk wel dat je er een lijn in kan vinden. Ik gebruik figuratieve elementen die ik zie of herken in de natuur of het lichaam. Ik ga hiermee aan de slag en bewerk dit naar een ander beeld. Dat is iets wat in al mijn werken echt aanwezig is. Ik beschouw mijn werken als nieuwe elementen die ik creëer voor een alternatieve wereld. Ik wil niet zomaar herhalen, ik hou van vernieuwing. ‘

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Er is net een tentoonstelling afgelopen in de Bruthaus in Waregem. Voor het Zwart Huis doe ik een juni een solopresentatie.”

Er stond ook een opdracht op het programma waarbij Robin van maart tot mei in het Ravenhof van Torhout aan de slag zou gaan met keramiek en aardewerk in zijn eigen stijl. Daaropvolgend zou de collectie van juni tot september te bezichtigen zijn. Door de huidige maatregelen rond Covid-19 is deze opdracht echter uitgesteld.

Kan je als kunstenaar leven van je werk?

“Ik ben kunstenaar als zelfstandige in bijberoep en heb mijn loon als docent, iets wat ik echt heel graag doe trouwens. Het evenwicht houden tussen kunst en lesgeven is belangrijk. Er is maar een beperkt aantal kunstenaars dat echt kan leven van zijn werk. De meesten doen nog een job ernaast. De hogeschool laat het ook wel toe om bepaalde taken te verplaatsen wanneer ik een tentoonstelling heb en een aantal zaken moet voorbereiden.”

Je geeft dus ook nog les in Gent?

“Klopt, ik geef nog parttime les aan de Hogeschool Sint-Lucas en ben daar docent schilderkunst, master begeleider, coördinator van de atelier schilderkunst en geef ook modeltekenen. Ik doe dit graag en dit inkomen geeft mij toch een bepaalde rust, zekerheid en vrijheid.”

Het openbaar vervoer richting Gent is niet echt een optie?”

“Ik geef op drie verschillende dagen per week les in het centrum van Gent, dan rij ik met de auto tot aan de Blaarmeersen en neem daar de fiets richting stad. Dat is voor mij de meest praktische oplossing. Mijn lessenrooster is flexibel en op die manier verlies ik het minste tijd en let ik waar mogelijk toch op het milieu.”

Wie zijn jouw grote voorbeelden?

“Jan Van Eyck is fenomenaal, Jean Brusselmans is een kunstschilder die mij ongelofelijk inspireert net zoals Noguchi en Frans West. Mijn all-time-favourite is Philip Guston.”

Vaak zie je mensen kopiëren

“Kopiëren mag, je moet jezelf kunnen ontwikkelen en soms is dat via anderen. Belangrijk is dat je oprecht bent in wat je creëert. Dat zeg ik ook aan mijn studenten.”

Wat is voor jou een hoogtepunt in je carrière als kunstenaar?

“Een opstelling in Grand Hornu, een museum in de buurt van Mons. Die opstelling voerde ik samen met mijn drie broers uit. Dat was echt een belangrijk moment in mijn carrière, daar kreeg ik het gevoel van bevestiging. In dat werk kon ik zowel mijn vrije kunst als mijn toegepaste werken combineren tot één grote installatie. Dit dan nog eens in een grote prachtige ruimte binnen het museum met perfecte belichting.”

Je komt uit een echte kunstenaarsfamilie.

‘Mijn grootvader José Vermeersch was een bekende beeldhouwer in de jaren 60 tot de jaren 90. Hij exposeerde vooral internationaal met figuratieve en keramische beelden. Echt tijdloze kunst. Er is trouwens een vzw opgericht in zijn voormalig atelier van waaruit we het archief en de werken bewaren en ontsluiten. Mijn vader Rik was ook schilder en beeldhouwer. Mijn moeder heeft ook altijd geschilderd en gewerkt met keramiek. Daarnaast heb ik nog drie broers: Tinus is kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer, Pieter is ook kunstschilder en Lowie is auto-ontwerper. We hebben allemaal dezelfde achternaam maar toch een eigen stijl.”

Bio

Privé


Robin Vermeersch (43) werd geboren in Kortrijk en groeide op in Meulebeke. Tijdens zijn jeugd was kunst een deel van het dagelijks leven. Na zijn studies verbleef hij een aantal jaar in de buurt van Gent.


Opleiding en loopbaan


Hij volgde de opleiding Beeldende Kunst (1992-1995) aan de Maricolen in Brugge en verdiepte zich daarna in de schilderkunst aan de hogeschool Sint-Lucas in Gent (1995-1999). Sinds 2000 exposeert hij in diverse solo- en groepstentoonstellingen. Zijn werken vind je terug in galerieën en musea verspreid over België en in het buitenland. Onder andere in Valerie-Traan Galerij Antwerpen, Museum Grand-Hornu Mons, Lokettenzaal Vlaams Parlement Brussel, PM-House and gallery Londen…

Bio


Privé


Robin Vermeersch (43) werd geboren in Kortrijk en groeide op in Meulebeke. Tijdens zijn jeugd was kunst een deel van het dagelijks leven. Na zijn studies verbleef hij een aantal jaar in de buurt van Gent.


Opleiding en loopbaan


Hij volgde de opleiding Beeldende Kunst (1992-1995) aan de Maricolen in Brugge en verdiepte zich daarna in de schilderkunst aan de hogeschool Sint-Lucas in Gent (1995-1999). Sinds 2000 exposeert hij in diverse solo- en groepstentoonstellingen. Zijn werken vind je terug in galerieën en musea verspreid over België en in het buitenland. Onder andere in Valerie-Traan Galerij Antwerpen, Museum Grand-Hornu Mons, Lokettenzaal Vlaams Parlement Brussel, PM-House and gallery Londen…