Krista Baekelandt (38), die in de keuken van het Sint-Andriesziekenhuis werkt, houdt zich in haar vrije uurtjes graag bezig met het maken van desserts. Ze is gepassioneerd door ijs en na lang experimenteren verkoopt ze haar eigen, ambachtelijk ijs vanuit een speciaal ontworpen ijstruck waarmee ze naar schoolfeestjes, babyborrels en andere festiviteiten trekt. "Mijn schoonvader hield vroeger een 25-tal koeien. Van een deel van de geproduceerde melk werd boter gemaakt die werd verkocht tijdens zijn melkronde, die mijn schoonm...

Krista Baekelandt (38), die in de keuken van het Sint-Andriesziekenhuis werkt, houdt zich in haar vrije uurtjes graag bezig met het maken van desserts. Ze is gepassioneerd door ijs en na lang experimenteren verkoopt ze haar eigen, ambachtelijk ijs vanuit een speciaal ontworpen ijstruck waarmee ze naar schoolfeestjes, babyborrels en andere festiviteiten trekt. "Mijn schoonvader hield vroeger een 25-tal koeien. Van een deel van de geproduceerde melk werd boter gemaakt die werd verkocht tijdens zijn melkronde, die mijn schoonmoeder Jacqueline (Pecq, red.) nog altijd voortzet. Nu gebruiken we de melk ook om mijn ijs te produceren. Korter kan de keten niet zijn, toch?"Krista en Pascal (40) bespraken hun plannen drie, vier jaar geleden al met diens vader Paul Van Bruwaene, die drie jaar geleden op zijn 65ste overleed na een slepende ziekte. "Hij wist er in zekere zin van dat we de ambitie koesterden om hier ooit een ijszaak te beginnen. Hij heeft zelfs nog mijn ijsmachine helpen binnendragen. Maar door zijn overlijden werd de uitvoering van onze plannen wat uitgesteld", zegt Krista nog. "Mijn moeder is heel erg enthousiast dat we op onze manier het levenswerk van mijn vader voortzetten", vertelt Pascal, een groot liefhebber van zijn echtgenotes ijs met aardbeiensmaak.Krista specialiseert zich in een tiental smaken, waarvan vanille, chocolade, banaan, aardbeien en stracciatella de populairste zijn, en maakt ook haar toppings als slagroom zelf. Haar ijstruck reed een tweetal weken geleden voor het eerst uit ter gelegenheid van het school- en verjaardagsfeest van De Dorpsparel. "Vooral de kinderen waren in de wolken en staken elkaar aan om een ijsje te kopen. Heel leuk om al die ogen te zien blinken aan mijn kraam. IJs maakt mensen echt gelukkig. Onze tweelingdochters Elisa en Tessa (10) zijn daar het mooiste voorbeeld van. Zij zijn vooral verzot op pas gedraaid ijs." Intussen word het ambachtelijke ijs ook verkocht in dorpswinkels 't Vitamientje en 't Een en 't Ander. Kroon op het werk moet in de zomer van 2020 de opening van een ijssalon worden op het erf in de Dosseweg 15 in Schuiferskapelle. Een oude schuur werd er al grotendeels vervangen door een nieuw exemplaar. Pascal voert bijna alle werken eigenhandig uit. "Ik kan dat enkel doen tijdens de weekends, dus gaat er wel wat tijd over. Maar we gaan er dan ook iets heel moois van maken, met een terras aan de voorzijde. Dat zou een voltreffer moeten worden, want er slingert zich hier ook een fietsroute langs de boerderij", sluit Pascal af. (TVW)