Krantenboeren moeten creatief zijn, zeker als je tegelijk ook een gezin van elf mondjes moet voeden

Papa Jan met Heavenly (10) op de schoot. Mama Sandy met Heath (7) en Yaïda (9) op de schoot. Links Chelsey (18) die haar eerste kindje verwacht, helemaal rechts haar vriend Destiny en centaal achteraan pleegdochter Michaëlla (17). Sandy's dochter Aïsha (17) en Jans dochter Angel (12) onbreken. © JOKE COUVREUR
Wouter Vander Stricht

Sire, er zijn steeds minder krantenboeren. De voorbije tien jaar is het aantal verkooppunten van kranten en tijdschriften in West-Vlaanderen met een kwart gedaald. Maar geen nood: heel wat zaakvoerders van krantenwinkels blijken creatieve ondernemers. Drie succesverhalen.

Succesverhaal 1 in Alveringem: Krantenwinkel ‘t Patersvat is ook eetcafé, juwelenzaak én strijkatelier

Hoe ze het allemaal combineert, is ons een raadsel. Je kunt in ‘t Patersvat in Alveringem onze krant halen, maar Sandy Saelens (36) doet zoveel meer. Ze verkoopt juwelen, houdt café, serveert hutsepot, je kunt er pizza’s gaan afhalen en ze strijkt met dienstencheques. En als haar man eens ziek is, neemt ze ook nog de krantronde over. En dat allemaal in een wel erg kroostrijk, nieuw samengesteld gezin. “Zeven kinderen en nummer acht en negen zijn op komst“, glimlacht Sandy Saelens (36). Met haar meewerkende echtgenoot Jan Degraeuwe, die ook nog een zaak in schilder- en behangwerk heeft, verhuisden ze van de kust naar het landelijke Alveringem. “Ik zou het al niet meer kunnen missen.”

Café ‘t Patersvat stond leeg, Sandy en Jan namen het over en brachten er meteen ook een krantenzaak in onder. Maar Sandy doet meer dus meer dan pintjes tappen en kranten verkopen. Dat allemaal om te kunnen overleven, maar het loont ook. “Ieder jaar kunnen we met ons groot gezin een buitenlandse reis maken.” Sandy heeft vijf kinderen, Jan één dochter en ze hebben ook een pleegdochter. Bovendien is de oudste dochter Chelsey in verwachting. “Naast een baby hebben we er nu ook nog een schoonzoon bij in huis, dus nummer acht en negen. We weten waarvoor we werken.”

Succesverhaal 2 in Ingelmunster: Infono 2.0 pakt ook uit met een webshop

Guido Dehaemers en Gino Bouckaert aan hun broodjestoonbank.
Guido Dehaemers en Gino Bouckaert aan hun broodjestoonbank.© Joke Couvreur

Een webshop voor belegde broodjes en dagelijks enkele posts op Facebook en Instagram. Bijvoorbeeld een foto van een lekkere scampi-bereiding. Je verwacht het misschien niet van een krantenzaak, maar het is de stap die Guido Dehaemers (52) en Gino Bouckaert (59) zetten.

Ze baten langs de Oostrozebekestraat in Ingelmunster Infono, of beter gezegd Infono 2.0, uit. “We moeten ook mee met onze tijd. Dat is nodig om te overleven. We zijn naar een pand wat verder in de straat verhuisd, dat drie keer groter is. Zo kunnen we nu ook broodjes aanbieden. Naast onze eigen krantenronde hebben we hier ons persaanbod, de loterijproducten en rookwaren. We hadden al onze pasfoto’s en het kopiecenter, maar we moesten er nog iets bij doen. En dat werd onze broodjesbar.”

Succesverhaal 3 in Nieuwenhove: Dankzij de ervaring met Stijn Streuvels

Ronny Lagaisse straalt aan de zijde van echtgenote Carmen Dominguez.
Ronny Lagaisse straalt aan de zijde van echtgenote Carmen Dominguez.© foto Joke Couvreur

Iedere morgen staat hij om 2 uur op om zijn kranten te bedelen. Het familiale karakter van zijn zaak houdt hen recht. Ronny Lagaisse (58) en Carmen Dominquez (57) zijn bekende figuren in het Waregemse gehucht Nieuwenhove. De oud-wielrenner strikte zijn Spaanse echtgenote, haar familie woont in de buurt van Sevilla, in de koers en samen stapten ze in de zaak die nog door Ronny’s grootvader was opgestart. “Stijn Streuvels was vroeger een van onze klanten. Het was toen ook nog de mode dat het abonneegeld aan huis werd opgehaald. Als kleine snaak mocht ik dan mee.”

Anno 2020 runnen Ronny, die de krantenronde voor zijn rekening neemt, en Carmen nog met zichtbaar genot ‘t Ninovietje. “Onze sterkte is dat we hier al diverse generaties actief zijn. Er komen veel sportliefhebbers over de vloer en je kan hier ook een gokje wagen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier