Krak van Zulte: “De paardenkop vind je overal maar onze vulling is uniek”

Je ziet v.l.n.r. Marleen Van Quickelbergh (echtgenote), Veerle Vandemeulebroeck (medewerkster), Krak Tony Boeckaert, Dirk Valckaert (medewerker) en Joren Van Hamme (medewerker). © foto MVW
Redactie KW

Tony Boeckaert zette vorig jaar Zulte officieel op de kaart met zijn unieke paardenkoppralines. Zijn unieke vulling werd na 35 jaar productie erkend als Vlaams streekproduct. Daarnaast is Tony actief bij tal van verenigingen en projecten in alle deelgemeenten.

Tony Boeckaert en zijn echtgenote Marleen Van Quickelberghe zijn beiden geboren Olsenaren. Tony was een bakkerszoon en leek op het eerste zicht in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij ging naar de bakkersschool en startte op zijn 18de in de bakkerij van zijn ouders. Slechts drie jaar later besloot hij een zijweg in te slaan en zich toe te spitsen op de chocolaterie, eerst in Kortrijk maar al snel opende hij zijn eigen zaak in het intussen bekende bedrijf in Zulte.

Gemeenteraadslid

“Chocolaterie Boeckaert was een van de eerste bedrijven in de industriezone langs de Karreweg, intussen 37 jaar geleden. Daar maak ik al 35 jaar onze paardenkoppen. We hadden in 2018 al eens geprobeerd om ze te laten erkennen als streekproduct maar pas vorig jaar is het gelukt. Het gaat voor alle duidelijkheid over de vulling van de pralines en niet over de vorm, de paardenkop zal je op nog plaatsen vinden maar onze pralinévulling is uniek.”

Naast deze prestatie is Tony dit jaar 30 jaar lid van WTC De Leierenners. “Toen ik destijds startte bij De Leierenners, was ik eigenlijk niet zo sportief, beweert Tony. “Ik had wel een koersfiets en met de familie hebben we de traditie om elk jaar naar Halle te fietsen. Ik doe dat al meer dan 40 jaar, vroeger met mijn ouders en nu met mijn drie kinderen. Voor de Leierenners hielp ik de fietsreizen naar Lourdes en Santiago organiseren en ik stond mee aan de start van de rit van de gouverneur, met wijlen André Denys. Het was ook hij die me vroeg om me verkiesbaar te stellen voor de VLD in Zulte.”

“Ik ben al sinds 1994 lid van de gemeenteraad. Nu ben ik aan mijn vierde legislatuur bezig. Ik ben van nature een buitenloper, ik ga naar het toneel, zit zelf in verenigingen, ik ben al sinds het begin sponsor van Jong Zulte, … Ik doe het allemaal graag.”

Het politiek succes van Tony is ook deels te verklaren door zijn inzet in de drie deelgemeenten. Hij is een geboren Olsenaar, woont en werkt in Zulte en heeft ook meegewerkt aan een mooi project in Machelen.

Het Verschrikkelijke Zoete Leven

“Ik heb destijds het toerisme in Machelen helpen opstarten. Ik zat in een werkgroep van Unizo en wij kregen de plannen van de herinrichting van Machelen dorp voor ons. Ik heb toen een heel oud huisje gekocht in het centrum van Machelen en dat is ‘Het Verschrikkelijke Zoete Leven’ geworden. Heel het project is een succes geworden en daar ben ik trots op.”

“Wat mensen misschien niet weten, is dat ik ook bestuurslid ben van de beroepsvereniging van chocolatiers. Ik zit mee aan tafel bij ‘besprekingen met het middenveld’ zoals dat heet. Ik ben ook Laureaat van de Arbeid met zowel brons, zilver als goud.”

Tony is nu 60 jaar maar zijn pensioen is nog veraf voor hem. “Zolang ik het graag doe, doe ik voort. En dat geld voor de chocolaterie en voor al de rest.”

BIO

Tony Boeckaert

Privé

Tony Boeckaert is 60 en woont in de Karreweg in Zulte samen met zijn vrouw Marleen Vanquickelberghe. Ze hebben samen twee dochters en een zoon, al hun kinderen zijn intussen het huis uit.

Loopbaan

Tony volgde een bakkersopleiding en begon op zijn 18de in de zaak van zijn vader. In 1983 opende hij zijn eigen chocolaterie in Zulte die hij tot op vandaag uitbaat. Zijn paardenkoppraline met unieke vulling werd vorig jaar als Vlaams streekproduct erkend.

Vrije tijd

Al 30 jaar is Tony lid van wielerclub De Leierenners en hij zetelt sinds 1994 in de gemeenteraad van Zulte. Daarnaast is hij bestuurslid van de beroepsvereniging van chocolatiers.

“Ik gun het iedereen maar ben wel trots met deze erkenning”

Wat vind je van je van je verkiezing tot Krak?

“Ik gun het iedereen maar ik ben wel trots met deze erkenning. De erkenning als streekproduct voor onze paardenkoppen heeft ons zeker wat extra bekendheid opgeleverd en dat zal wel geholpen hebben. Al ben ik in het algemeen een buitenloper ook. De andere kandidaten kende ik ook allemaal.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Ik ben 60 jaar oud maar aan mijn pensioen denk ik nog niet. Het nog verder uitbreiden van de zaak is wel geen prioriteit meer, ik sta daar zelf eerder weigerachtig tegenover. Het moet niet altijd meer en meer zijn, dat komt de kwaliteit niet ten goede. Binnenkort verhuizen we binnen Zulte en komt onze zoon bij de zaak wonen. Of hij de zaak ook gaat overnemen, staat nog niet vast.”

Is er iets dat je doet wat de mensen misschien niet weten?

“Naast mijn andere hobby’s en politieke carrière in Zulte ben ik ook bestuurslid van de beroepsvereniging van chocolatiers. Dat is de middenveldsorganisatie voor onze sector. Ik zit soms in Brussel samen met andere partners voor loononderhandelingen en zo.” (JF)

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019.