Krak van Ardooie: “Verkiezing dank ik aan mijn gemotiveerd team”

Nathalie Vangelabbeek, Karel Braekevelt en Eline Ver Eecke. © (foto JCR)
Redactie KW

Reeds tien jaar toeren de minibusjes van Link 58 rond in Ardooie, Koolskamp en omgeving. En evenveel jaar heeft Karel Braekevelt op zijn professionele teller als coördinator van deze vervoerdienst voor minder mobiele mensen en senioren.

“Toen men mij meldde dat ik tot de vijf genomineerden hoorde voor de titel van Krak van de gemeente, had ik geen al te hoge verwachtingen. In ben vooreerst geen echte Ardooienaar, maar werk er wel dagelijks. Bovendien is het publiek waar ik in de gemeente mee te maken heb niet het publiek dat dagelijks vertrouwd is met de computer.” Maar de olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen zegevierde en we mochten Karel in de lijst van de vijf genomineerden opnemen. “Ik deed het niet voor mij persoonlijk, maar uit respect voor de medewerkers van onze dienst.”

Het is teamwerk

Het succesverhaal van Link 58 is volgens Karel teamwerk. “Je moet een directie hebben die er in gelooft. Je moet kunnen rekenen op enthousiaste medewerkers. En je moet het vertrouwen hebben van een tevreden publiek.”

“Het was ex-directeur Marcel Vandamme die de idee om hier met de vervoerdienst te starten gestalte gaf. Hij gaf hiermee een antwoord op de mobiliteitsbehoefte van senioren. Dit was één van zijn initiatieven om het imago van rustoord om te bouwen tot een modern woon- en zorgcentrum in de regio. Onze huidige directeur, Renaat Lemey, ondersteunt met evenveel geloof de noodzaak van Link 58.”

Zelf achter het stuur

Karel is ook fier te kunnen rekenen op gemotiveerde en enthousiaste medewerkers. Zelf neemt hij zeer regelmatig plaats achter het stuur, naast zijn coördinerende opdracht. Kwestie van de pedalen niet te verliezen en feeling te houden met de opdracht die zij uitvoeren. Momenteel beschikt de dienst over acht chauffeurs en vijf minibusjes die uitgerust zijn om rolwagens te vervoeren.

Karel, die een hekel heeft aan ouder worden en zijn verjaardag steeds als een baaldag beschouwt, was tien jaar geleden er reeds van bewust dat er veel mensen met een mobiliteitsprobleem kampen. “Ik ben dan ook met bijzonder veel enthousiasme in de job gedoken en ik heb dit enthousiasme nog steeds bewaard. Ook omdat ik zie hoe dankbaar mensen zijn als wij hen een persoonlijke service bieden. En er zijn nog veel mobiliteitsproblemen. Vaak durven ouders zelfs hun kinderen niet eens aan te spreken om hen te brengen naar een vriend of een feestje.”

Politieke ambities

Karel is duidelijk een ware workoholic, iemand die graag uit zijn bed springt om naar het werk te fietsen en dat beseffen ze in de Open Kring, waar Link 58 toe behoort, zeer goed. Karel heeft nog een persoonlijke uitdaging. “Om iets te doen aan een aantal concrete problemen zoals de mobiliteit van de mensen, overweeg ik in de politiek te stappen“, aldus Karel die zich naar eigen zeggen nog een dynamische twintiger voelt en daarom naast zijn werk bij de senioren ook graag onder de jeugd komt. (JM)


BIO


Karel Braekevelt


PRIVE

Karel Braekevelt wordt op 4 juni 48 jaar, maar voelt zich 20. Is gehuwd met Heidi Vanbilloen. Woont in de Waterstraat in Pittem. Koolskamp en Ardooie liggen aan zijn achterdeur.


LOOPBAAN

Na humaniora en VTI was hij 16 werkzaam als metaalbewerker (Ferrokonsrukt). Nu is vzw Open Kring zijn tweede werkgever


VRIJE TIJD

Sporten zoals fietsen, lopen, zwemmen. Kan dus een triatlon aan. Af en toe een goed etentje en een goede babbel met vrienden. Volgt het politiek gebeuren en is supporter van Club Brugge, in goede en kwade dagen.


“Wij zijn veel meer dan een gewoon taxibedrijf”

Wat onderscheidt Link 58 van een taxibedrijf?

‘Link 58 is veel meer dan een taxibedrijf dat van punt A naar punt B rijdt. Vooreerst is ons doelpubliek, senioren en minder mobiele mensen, verschillend. Bovendien staan wij de mensen die wij vervoeren bij. Zo stappen wij mee uit en helpen we bij het doen van boodschappen. Wij begeleiden hen op een discrete manier bij dokters- of ziekenhuisbezoek. Er is dus een vertrouwensband die ten zeerste gewaardeerd wordt.”

Een leuke anekdote?

“Je beleeft elke dag wel iets. Ik herinner me dat een van onze chauffeurs twee verloren gelopen hondjes een lift gaf, tot grote blijdschap van de bejaarde passagiers die de hondjes knuffelden dat het een lieve lust was. Of hoe seniorenliefde hand in hand gaat met dierenliefde.”

Zijn er nog toekomstplannen?

“Een uitdaging is het uitbreiden van onze service naar een mobili-punt van waaruit wij alle problemen rond mobiliteit kunnen behartigen. Link 58 moet voor alle bewoners van Ardooie een sterk merk worden waarop je een beroep kunt doen, gratis of bijna gratis.”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.