Krak van Wervik: “De televisie stond hier maandenlang niet aan”

Kristien Stragier, omringd door de bestuursleden van de Wervikse stadsharmonie. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Kristien Stragier (48) uit de Hovenierstraat is door de lezers verkozen tot ‘de Krak van Wervik’. Ze behoort tot het bestuur van de Stadsharmonie Wervik en coördineerde het totaalspektakel ‘Keerekeeweere – in de geschiedenis van Wervik’, tweemaal in de stadszaal Oosthove. Haar echtgenoot Rik Delva speelt dwarsfluit en is ondervoorzitter van de Stadsharmonie. Kristien speelt klarinet.

Door Erik De Block

Keerekeeweere was een samenwerking met toneel, dans, muziek en projectie van oude beelden van Wervik. “Naar aanleiding van het 2050-jarig bestaan van Wervik was het de ideale gelegenheid om rond dit thema te werken”, zegt Kristien. “Het was tevens een gelegenheid om na de fusie te tonen dat we er staan en wat we eigenlijk waard zijn. We willen muziek en cultuur brengen in onze stad en jonge gasten een mooie hobby aanbieden. Door de fusie zijn we volledig af van die politieke stempel. In de volksmond was Onder Ons het muziek van de luzekelder, maar dat is nu volledig van de baan.”

Grote aanhang

Er waren vijf genomineerden. Kristien verzamelde dus de meeste stemmen. “Om stemmen te verzamelen, contacteerde ik vrienden en vroeg het aan collega’s”, aldus Kristien. “Maar ik had echt niet verwacht het te halen. Bij de andere genomineerden waren er populairdere mensen dan ik. Met de Stadsharmonie Wervik hebben we een grote aanhang en dat was voor mij een voordeel. Had ik niet gewonnen, dan was het geen drama. Maar ik ben supertevreden. Eigenlijk zouden we die titel ‘Krak van Wervik’ moeten opdragen aan iedereen die meewerkte aan Keerekeeweere. Het was niet de verdienste van mij alleen. Het was onmogelijk om alleen zoveel werk te vervullen.”

“Het werd een succes dankzij de muzikanten en de twee verenigingen die we erbij hebben betrokken. Alleen maar beelden projecteren zou te saai zijn. Ons muziekspektakel Platform deed een beroep op gastvedetten. Nu deden we eigenlijk hetzelfde maar twee plaatselijke verenigingen. Toen ik voorzitter Lieven Vandamme van toneelgilde Hoger Op en Els Dejonghe van Danscompagnie Tros contacteerde, zagen ze het meteen zitten maar wilden eerst nog even met hun bestuur overleggen. Ik heb hen niet moeten overtuigen. Het was twee keer volle bak. En achteraf was iedereen tevreden.”

Drie schermen

“De toeschouwers kwamen ogen tekort. Er was ook veel interactie in de zaal. Het idee ontstond in het voorjaar. Hetzelfde moment van de fusie. Dan kwam het verlof. Na de zomerkermis zijn we begonnen met de repetities. In beperkte kring waren we bezig met het script. Ik deed veel opzoekingen en kreeg enorm veel informatie. Onder meer in het Erfgoedcentrum Briekenmolen en in het Nationaal Tabaksmuseum. Van de St. O. C. hebben we vooral foto’s gekregen. Ook van privépersonen. De televisie stond hier maandenlang niet aan. Die beeldprojectie stelde ik zelf samen. De timing met de muziek was heel belangrijk. Er stonden drie schermen in de zaal. In de aanloop was ik nerveus, maar toen het eerste stuk goed was verlopen, waren we gelanceerd.”

Dochters Jana (19) en Nina (22) spelen ook muziek. Jana koos voor dwarsfluit, Nina voor klarinet. Jana studeert in Antwerpen het tweede jaar productontwikkeling, Nina is in Leuven laatstejaars burgerlijke ingenieur-architectuur. Muziek staat centraal ten huize onze winnares. “Mijn echtgenoot ken ik van kleins af, we speelden beiden in de jeugdharmonie van Onder Ons”, aldus Kristien. “Zijn vader Gerard zaliger was dirigent en bestuurslid.”

Freddy Stragier is de vader van Kristien en momenteel de oudste muzikant van de Stadsharmonie Wervik. Hij speelt trompet. “Ik speel ook nog mee met Claribel in Oostende”, vertelt Kristien. “Ook Peter Renier en mijn schoonzus Hilde Delva spelen daarin mee. Naar aanloop van de concerten zijn er redelijk veel repetities. We kwamen daar terecht via Guido Six zaliger.”

Kristien studeerde Sinologie “In 1992 zijn we in China gaan wonen”, vertelt ze. “Na acht maanden moesten we daar weg bij gebrek aan een visum. Met onze rugzak trokken we dan nog twee à drie maanden door Azië. Beroepshalve ben ik af en toe in China. We kopen daar veel aan.”, besluit Kristien die ook nog de stad bedankt voor de steun.

Prive

Kristien Stragier woont in de Hovenierstraat . Ze is getrouwd met Rik Delva en mama van twee dochters: Jana (19) en Nina (22)

Loopbaan

Kristien studeerde Sinologie en is bijna twaalf jaar verantwoordelijke voor de aankopen in het tuin- en decoratiebedrijf Floralux, met vestigingen in Dadizele en sedert mei vorig jaar ook in Ham (Limburg). Alleen de planten koopt ze niet aan, wel al de rest. Ook voor de webwinkel.

Vrije tijd

Natuurlijk muziek. Fotografie in de natuur. Vooral landschappen en dieren. Gaat heel graag op reis. Telkens een actieve vakantie die ze zelf voorbereidt.