Krak van Ruiselede: “Ik wil een positieve boodschap brengen”
Glen Van Parys is de nieuwe Krak van Ruiselede. Met zijn debuutsingle ‘Morgen’ wil hij de vele taboes rond dementie doorbreken. “Via mijn single krijgt Ruiselede als dementievriendelijke gemeente nog meer uitstraling”, aldus Glen.
Een eigen nummer uitbrengen was een lang gekoesterde droom van Glen Van Parys. “Om mijn stemtimbre wat bij te schaven, volgde ik zanglessen bij Kato, het meisje dat in 2011 tweede werd in het tv-programma Idool. Professionele hulp kon ik best gebruiken. Kato’s reactie was positief en bemoedigend. Je kunt zingen, nu moet je zelf actie ondernemen, was haar advies. Ik wou geen alledaags thema: het moest iets spraakmakends zijn en dan was de link met mijn beroepsloopbaan meteen gemaakt”, steekt Glen van wal.
Heel confronterend
“Met muziek kan je, volgens mijn eigen ervaring, het best doordringen bij mensen met dementie. Een liedje blijft hangen en is veel efficiënter dan een gesprek. Het taboe omschrijf ik als de problematiek, dat veel vrijwilligers en familieleden geen contact kunnen krijgen met de dementerende. Het is moeilijk om daarmee om te gaan. Veel bewoners zijn soms agressief, missen de kans tot een gesprek en herkennen de familie niet meer. Dat is heel confronterend voor de omgeving.”
Met muziek kan je het best doordringen bij dementerenden
“Met de single was het mijn uitdaging en hoop een positieve boodschap te brengen met als filosofie: probeer niet weg te blijven als het moeilijk gaat, zoek sterkte in het positieve, ban de slechte ervaring. Morgen wordt het gegarandeerd beter”, omschrijft Glen de combinatie van zijn zangambitie en zijn beroepservaring.
Dementievriendelijke gemeente
Glen was er zich van bewust dat de realisatie van een single en alles wat daarbij komt kijken vrij duur zou zijn, quasi onbetaalbaar. “Ruiselede profileert zich als dementievriendelijke gemeente, dus trok ik naar onze schepen van Sociale Zaken Linda Wyckstandt. Ik legde haar mijn beoogd project in detail uit en ze reageerde meteen positief. Via mijn single kon Ruiselede als dementievriendelijke gemeente immers nog meer uitstraling en waardering krijgen. Met de hulp van Foton Brugge-Tielt, Familiezorg Tielt, mijn werkgever Curando, de gemeente Ruiselede die vooral zorgde voor logistieke steun, de GOAR en twee privésponsors kwam mijn project tot een goed einde”, glundert Glen.
Grote respons
De single werd voorgesteld in zaal Den Tap, tijdens een receptie met veel genodigden. “Mijn droom kwam uit. Het liedje kreeg een extra dimensie door het meterschap van zangeres Ingeborg, die een meeslepende en pakkende getuigenis gaf over dementie bij haar eigen moeder. De respons op dit project was echt groots. Ik werd overal gevraagd voor interviews. Voor de verkiezing van de Krak 2018 voerde ik promotie via Facebook. Ik kreeg ook veel steun van familie en collega’s”, besluit de nieuwe Krak van Ruiselede.
Hoe pakte je de lancering van je nieuwe single aan? p>
“Dat ging eigenlijk verrassend vlot. Curando zorgde voor de locatie en de receptie. Dankzij de medewerking van Ingeborg kreeg mijn single nog meer uitstraling. Op dat moment wist ik nog niet dat ook haar mama de laatste maanden van haar leven zwaar dement was. Ze begreep meteen mijn boodschap en hapte toe. Haar speech tijdens de receptie deed menig traantjes rollen. Ik ben haar zo ontzettend dankbaar.” p>
Komt er nog een vervolg op dit verhaal? p>
“In februari komt mijn tweede single uit, nu wel een liefdessong. De tekst en de muziek zijn al klaar. Dat gaat straks naar de producer en de release gebeurt in eigen beheer. Nu maar hopen dat die tweede single ook positief onthaald wordt.” p>
Wat maakt je het meest trots? p>
“Ik ben supertevreden over de videoclip, die gemaakt werd in het rusthuis. De reacties van de familie van bewoners en zelfs van mensen die ik niet ken, waren vertederend en dankbaar. Mijn single kreeg zelfs de officiële erkenning van de Alzheimerliga in Nederland. Mijn song staat op hun eigen YouTube-kanaal.” p>
BIO
Privé
Glen (28) is de zoon van Norbert Van Parys en Karin Vanhooren uit de Poekestraat. Hij heeft nog drie broers en woont met zijn vriend Sam Gunst, architect-assistent, in de Bruggestraat.
Loopbaan
Hij volgde tot zijn 18de de richting thuis- en bejaardenzorg aan het Sint-Theresia-instituut in Deinze. Na een bijkomend jaar leefgroepwerking in Tielt ging hij aan de slag in de verzorgingssector, waarvan de jongste drie jaar in het wzc Ruiselede, in de afdeling De Haard voor mensen met dementie.
Vrije tijd
Hij houdt van films kijken en gezellig praten met vrienden op café.
(Roland Van de Steene)
Alle Kraks van 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier