Krak van Poperinge: “Ik vind het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen”

Samen met zijn gezin geniet Bart van de gezonde boerenbuiten op Zoetendaal. © foto HoPa
Redactie KW

Tussen 2010 en 2014 leverde deelgemeente Reningelst vijf edities op rij de Krak van Poperinge. Vijf jaar later krijgt opnieuw een Reningelstnaar die titel verdienstelijk opgespeld. Landbouwer Bart Decrock boert voortaan voort als Bart ‘De Crack’. Hij blijft alomtegenwoordig in de gemeente en heel actief.

“Goeie kennissen lazen over mijn nominatie in Het Wekelijks Nieuws. Ze belden mij op en vertelden me dat ik nogal graag gezien ben in het dorp en op de parochie en dat ik zeker hun stem waard was”, vertelt Bart, gesteund door een kerstbiertje. “Maar het was eigenlijk vriend aan huis Jan Descamps ooit tweede Krak van Poperinge die een voorstel deed om mij te nomineren. Ik voelde mij geflatteerd. Met Jan heb ik een prima band in de parochiewerking Sint-Vedastus, waar we medeverantwoordelijk zijn voor de vieringen, gebedsdiensten, kerststalwerking, de kerkraad…”

Ook uit veel andere hoeken kreeg Bart ruggensteun: “Het bewonersplatform Reningelst riep via zijn e-mailbestand op om voor mij te stemmen. Het plaatselijke feestcomité plaatste mijn kandidatuur op www.reningelst.be. Op Facebook verzamelde ik veel duimpjes omhoog. Als voormalig lid van de ouderraad en leesvader in de klas kreeg ik ook maximum respons van dorpsschool De Zonnewijzer. De Poperingse landbouwers van ABS en Landelijke Gilde gebruikten eensgezind hun gezond boerenverstand: stem Bart!”, lacht hij. “Vrouwlief Christine maakte de KVLV-dames, de Gezinsbond, haar grote familie Verdonck uit Westouter en haar collega’s in de Poperingse gemeenteraad warm.”

Ook kinderen Anouk, Arne en Thomas draagden hun steentje bij. “Ze zetten de smartphones van KLJ WeReDra en hun klasgenoten aan het werk tijdens de kerst- en nieuwjaarsfeestjes. Ook Okra spoorde ‘Bartje van Gilbert Kroks’ op via www.kw.be en in de papieren versie van de Poperingnoare.”

Dankbaar

Maar elke medaille heeft altijd twee kanten, beseft Bart. “In feite heeft dat hele Krakgedoe toch iets mee van een competitie, een zachte verkiezingsstrijd”, meent hij. “Ik behaalde 45 procent van de stemmen voor de Krak van Poperinge. Dat neemt niet weg dat de vier andere Krak-kandidaten uit Poperinge of Krombeke ook deze titel verdienen. ‘k Ben toch preus en vooral heel dankbaar naar mijn stemmers toe. Een dikke merci. ‘t Spoort me aan om me verder belangeloos in te zetten voor het dorp, de school, de parochie en de landbouw. Ik vind het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen, maar tegelijk kan ik het niet missen.”

Voor de zesde keer wordt nu een Reningelstnaar de Krak van Poperinge. Bart wordt straks samen met alle andere West-Vlaamse gemeentekraks gelauwerd in Brugge. “Ik kijk er al naar uit. En mag Christine ook mee?”, lacht Bart. (HoPa)

Bio Bart Decrock


Privé

Bart (47) is getrouwd met Christine Verdonck. Hij is vader van Thomas (19), Arne (17) en Anouk (15).


Loopbaan

Al bij kleuterjuf Hilda droomde Bart ervan om boer te worden. Met Christine runt hij nu de ouderlijke hoeve tussen de koeien en de varkens en op de glooiende akkers van de Zoetendaalstraat. In het ABS-bestuur, de Landbouwraad en de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening verdedigt Bart de noden van de boeren.


Vrije tijd

Hij is lid van de kerk- en parochieraad Sint-Vedastus. Bierclub Zoetendaal startte in november met een gastvrije degustatie op de hoeve bij medestichter Bart. Hij koestert ook zijn bidprentjes en Belgische postzegels.

Welke herinnering blijft jou levenslang bij?

“Mijn soldatentijd in 1991 in het Duitse Soest, vijfde linie, schutter zware wapens. Waarschijnlijk was ik de allerlaatste jongeling uit het dorp die opgeroepen werd voor de dienstplicht. Een jaar lang kameraadschap en teamwork om U tegen te zeggen. Tijdens de defilé in Brussel n. a. v. 40 jaar Koningschap van Boudewijn moest ons peloton de pas van het regiment para’s dat voor ons marcheerde bijsturen want hun linkerbeen stond aan de rechterkant. “

Bier of wijn?

“Een goeie, frisse pint! Onze nieuwe bierclub Zoetendaal brouwt op 16 februari zijn allereerste huisbiertje onder leiding van clublid Roel Paesschesoone. We krijgen elk twee flessen. De burgemeester mag onze primeur Zoetendoale komen proeven en goedkeuren.”

Wordt ‘Decrack’ gevierd?

“We gaan enkele flessen kraken met vrienden en familie. Mama Monique en ‘metje’ zijn blij. En papa Gilbert zaliger zou supercontent zijn. Het warme applaus tijdens de Reningelstse nieuwjaarsreceptie in dorpshuis Rookop deed zo’n deugd. Voor de rest blijf ik dezelfde Bart, maar… met een andere familienaam.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op http://www.kw.be/kraks2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.