Krak van Oostrozebeke: “Dankzij kunst een andere kijk op de wereld”
Kunstenaar Georges Schelstraete heeft de verdienste vele generaties kunstminnende mensen wegwijs te hebben gemaakt in de wereld van de kunst. Dat doet hij nog steeds via zijn begeleiding in de plaatselijke kunstacademie. Met zijn unieke sculpturen wist hij al tal van wedstrijden te winnen, zodat zijn werken op diverse plaatsen zijn vereeuwigd.
“Mijn interesse om jonge mensen te initiëren in de wereld van de kunst heeft eigenlijk te maken met mijn vroeger werk”, Georges Schelstraete te vertellen. “Ik keek er elke dag naar uit om in de levensschool van de firma Bekaert te werken met jonge mensen en hen dingen aan te leren. Maar eigenlijk is het allemaal begonnen met de vraag vanuit het bestuur van de plaatselijke kunstkring om workshops te organiseren. Zo konden we jongeren laten kennismaken met kunst. Ik ben daar meteen op ingegaan en startte kleine workshops rond creatief denken. Met gelijk welk materiaal kan je immers creatief zijn, of dat nu schilderen, boetseren of tekenen is. Eenmaal ik de jongeren zover kreeg, probeerde ik hen via enkele tips te ondersteunen. In de loop der jaren werd dit soort tekenacademie zo’n succes dat ik het niet langer alleen aankon en ik de kunstleergangen moest doorgeven aan andere mensen.”
Met gelijk welk materiaal kan je creatief zijn
“Ik gaf niet alleen les aan kinderen, maar in de plaatselijke kunstkring heb ik ook heel wat volwassenen begeleid die pas op latere leeftijd kunst als hun hobby hadden ontdekt. Die taak als begeleider of lesgever kreeg inderdaad een vervolg binnen de kunstkring, waar ik kon werken met heel gedreven volwassenen. Tijdens die maandelijkse bijeenkomsten ging het vaak over het aanleren van nieuwe technieken, maar ik zag die opdracht veel ruimer”, vervolgt Georges. “Ik probeerde ze een andere kijk op de wereld bij te brengen. Zo leerde ik hen ruimer te denken en een verhaal te ontwikkelen dat ze vervolgens creatief konden uitwerken. Ik leerde hen ook kijken naar kunstwerken van grote meesters om hen uiteindelijk iets bij te brengen over die kunstenaars. Intussen heb ik meer dan 100 mensen begeleid in het tekenen en het schilderen. Door hen tips te geven heb ik geprobeerd hun werken beter te maken, zodat ze er ook meer vreugde aan beleefden en dat stemt me uiterst gelukkig.”
Verrijking
“Veel leden van de academie waren dan ook heel dankbaar voor de begeleiding die ze helemaal gratis kregen. Vaak ging het niet om het schilderen op zich, maar door mijn begeleiding kregen ze als het ware een antwoord op een verlangen om te kunnen groeien in hun hobby. Het betekende een soort verrijking van hun leven. Het stemde me vooral gelukkig dat ik mijn leerlingen een andere kijk op het leven kon meegeven”, besluit Georges.
Vanwaar komt je naambekendheid? p>
“Eigenlijk is de vraag naar werk van mij in de loop der jaren steeds maar gegroeid. De eerste vraag kwam vanuit de gemeente zelf. Zo heb ik 25 jaar lang aandenkens gemaakt voor de sportman en sportvrouw van het jaar. Ik was ook meer dan tien jaar present op de kunsttentoonstelling Line Art en exposeerde intussen in binnen- en buitenland. Ik won ook diverse wedstrijden. Mijn kunstwerken staan opgesteld in Izegem (Kachtem), rusthuis Rozenberg en in Landen.” p>
Had je de nominatie en verkiezing tot Krak van Oostrozebeke verwacht? p>
“Neen, helemaal niet. Ik treed niet graag op het voorplan, maar dat betekent niet dat ik niet vereerd ben met deze aanstelling. Ik zie het als een soort waardering voor mijn werk.” p>
Staan er nog nieuwe projecten op stapel? p>
“Heel zeker. Zo is er een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een beeld van Will Tura. Mijn werk in de kunstacademie van Oostrozebeke blijf ik ook voortdoen. Bij mij thuis in de Kanaalstraat zou ik ooit graag eens een tentoonstelling organiseren.” p>
BIO
Privé
Georges Schelstraete werd geboren in Ursel op 22 april 1948. Hij is gehuwd met Griet Meganck en woont in de Kanaalweg. Hij is de vader van twee dochters Sarah en Eefje en opa van vier kleinkinderen Lucas, Anna, Marthe en Robbe.
Loopbaan
Georges startte zijn actieve loopbaan in de leefschool van de firma Bekaert. Na vier jaar verkaste hij naar de levensschool Bekaert in Kortrijk, waar hij 24 jaar bleef. Sinds 1998 is hij zelfstandig kunstenaar.
Vrije tijd
Bezoek aan een museum en op reis gaan.
(Julien Cluyse)
Alle Kraks van 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier