Krak van Oostkamp: “We moeten aan de toekomst van onze kinderen denken”

Annelien Boone, hier samen met haar partner Jan en zoontjes Korneel en Lukas. © GST
Redactie KW

Iedere dag krijgen we wel te maken met zwerfvuil, maar wie doet er iets aan? Meer dan twee jaar geleden begon Annelien Boone zelf met het opruimen van haar omgeving. Dit burgerinitiatief

verspreidde zich over heel Oostkamp en steeds meer vrijwilligers sluiten zich aan bij de groep ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’. Dit resulteerde vorig jaar in meer dan 10.000 kilo opgeruimd afval.

Annelien had de nominatie niet echt verwacht, want de Oostkampse is zeer bescheiden. Ze benadrukt dat de beweging ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’ niet bij haar begint en eindigt. “Natuurlijk moet iemand het initiatief nemen. We kunnen niet alles op de overheid afschuiven. Als we allemaal het vuil voor onze eigen deur opruimen – en vooral geen afval langs de weg gooien – worden we er allemaal een beetje beter van”, begint Annelien Boone. “We moeten aan de toekomst én de dieren denken, want drankblikjes in de grasberm komen in de voedselketen van de dieren terecht… maar ook in de onze. Als we de toekomst van onze kinderen willen veilig stellen, moeten we er samen iets aan doen. Je moet er goed bij nadenken waar niet opgeruimd afval uiteindelijk terecht komt. Denk maar aan de plasticsoep die drijft op de oceaan”, vertelt Annelien.

Gemeente steunt

“Ondertussen is de burgerbeweging het laatste jaar sterk gegroeid en worden niet alleen de straten in Ruddervoorde opgeruimd, maar over het volledige grondgebied van Oostkamp. Jan (haar vriend, red.) en ik hebben het geluk gehad dat we opgemerkt werden door iemand van de Krant Van West-Vlaanderen en dat we zo de nodige aandacht hebben gekregen. Zo hebben we een groter publiek kunnen bereiken en is de ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij’ Facebookgroep gegroeid. Vanuit deze aandacht is het gemeentebestuur ook mee op de kar gesprongen. Ze steunen ons bij alle activiteiten en voorzien het nodige materiaal zoals grijpstokken, vuilzakken, handschoenen. Ook de morele steun mogen we niet vergeten. Sommige gemeenteraadsleden komen zelfs mee opruimen”, vertelt Annelien ons. “We zijn er echter nog lang niet. Zolang we mensen niet kunnen sensibiliseren om geen vuil op straat te gooien, zullen we blijven opruimen. We hebben ook al vaak de hulp moeten inroepen van de gemeentelijke diensten. We komen bij wandelingen immers echte sluikstorten tegen. We moeten dat melden en de week nadien komen ze het ophalen”, getuigt Annelien.

Veel vuilzakken gevuld

Dat zwerfvuil een echt probleem is, bewijzen de 200-tal afvalzakken van 60 liter die van september tot nu werden gevuld. “Gelukkig staan we niet meer alleen en starten er in steeds meer gemeenten burgeracties tegen zwerfvuil. We hadden vorig jaar in september ook de Word Clean Up Day”, vertelt de nieuwe Krak van Oostkamp. “Het is wel ontmoedigend dat er snel nieuw vuil ligt als we een straat net hebben opgeruimd. Sowieso komt alles dat wij hebben opgeruimd, toch niet meer in de natuur terecht. Samen met de vele positieve reacties van de buurtbewoners, geeft het ons voldoening om dit te blijven doen”, besluit Annelien. (GST)

Bio Annelien Boone

Prive

Annelien (30) woont in de Tramstraat 24 met Jan de Baere. Samen hebben ze twee zoontjes Korneel en Lukas.

Loopbaan

Ze studeerde af in de toegepaste Pychologie aan IPSOC Vives in Kortrijk. Daarna ging ze aan de slag als Regiomedewerker bij Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen. Annelien werkt nu als administratief medewerkster bij Start WVl, in Roeselare.

Vrije tijd

Annelien besteedt veel tijd aan haar twee kinderen. Ze gaat samen met hen veel wandelen door Ruddervoorde. Ze fietst ook dagelijks naar Roeselare. Ze heeft ook een passie voor kruiden en koken.

Hoe is het opruiminitiatief begonnen?

Annelien Boone: “We gaan al zeer lange tijd wandelen in de dorpskern van Ruddervoorde en we stoorden ons erg aan het vele zwerfvuil dat we langs de bermen zagen liggen. Ik heb dan maar een zakje meegenomen en het vuil in de straten rond ons huis beginnen oprapen. Zo is de bal van ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’ gaan rollen. We doen dit voor de toekomst van onze kinderen.”

Wat was je eerste gedachte toen je de nominatie vernam?

“Is dit wel iets voor mij? Ik ben niet de enige die zwerfvuil opruimt, we zijn met een hele groep. Ondertussen doen er zelfs meer dan 230 vrijwilligers mee. Ik word wel naar voor geschoven als klankbord van de actie, maar door de Krakverkiezing kan ik nu wel nog meer mensen sensibiliseren om geen vuil langs de weg te gooien. Het geeft ons moed om verder te doen.”

Wat brengt de toekomst nu?

“Hopelijk ooit een Oostkamp zonder zwerfvuil. Maar we blijven ervoor gaan, dag na dag, met een gemotiveerde groep vrijwilligers. Gelukkig krijgen we ook veel materiële steun van het gemeentebestuur.”