Krak van Nieuwpoort: “Deze overwinning had ik helemaal niet verwacht”

Marianne Lepoudre, Ronny Beschuyt, Pippa en Shari bij de vismijn. © (Foto DV)
Redactie KW

Bij de verkiezing van Krak van Nieuwpoort haalde Ronny Beschuyt (62) het van vier andere genomineerden. “Ik had dit echt niet verwacht. Ik was al blij met de nominatie.”

Ronny Beschuyt uit Nieuwpoort-Stad was aangenaam verrast toen hij te horen kreeg dat hij verkozen is tot Krak van Nieuwpoort. “Ik heb toen met mijn vriendin een goeien gedronken. Ik had dit niet verwacht en was al blij met de nominatie. Nochtans heb ik mij niet actief geëngageerd, maar ik kom wel vaak onder de mensen en ben sociaal. Soms ga ik eens op café en ik ben ook lid in van een wandelclub. De mensen daar zeiden dat ze mij zouden steunen”, vertelt Ronny. “Dit was wel leuk. Het geeft een gevoel van voldoening.”

Altijd klaar staan

Zijn dochter en vrienden hielpen hem wel door zijn nominatie te delen via Facebook en mail. Hij denkt dat de mensen misschien het meest op hem stemden omdat hij altijd klaar staat als er iets gebeurt. Hij noemt zichzelf allemans vriend en is best bekend in Nieuwpoort. “Ik heb tamelijk veel vrienden en een grote kennissenkring”, zegt hij.

Het meest had hij schrik van medegenomineerden Dirk De Roeck en Robbe Desaever. De andere vrouwen kende hij minder goed. “Robbe is een jonge gast uit een vissersfamilie en die jongeren spelen daarmee om via de sociale media een wijd bereik te vinden. En Dirk was heel bekend met zijn fopspeenkar en is waarschijnlijk van alle genomineerden het meest gekend in Nieuwpoort-Bad. Hij was een volksfiguur. Eerlijk gezegd dacht ik dat hij zou winnen”, geeft Ronny toe. Hij bedankt ook iedereen die op hem stemde en hem zo een duwtje naar de overwinning gaf.

35 jaar in Vismijn

Maar liefst vijfendertig jaar lang was Ronny actief in de Nieuwpoortse Stedelijke Vismijn en bracht er zodoende bijna de helft van zijn leven door. Hij mist zijn werk niet, maar het was wel vreemd om te stoppen en het allemaal achter zich te laten. In de vismijn begon hij als rekenplichtige na enkele jaren op diverse gemeentediensten te werken. “Toen die opening er kwam, vermoed ik dat er niet veel mensen daarvoor solliciteerden. In die functie moest je enorm vroeg beginnen en volgens mij zagen velen dat niet zitten. Ik was toen nog een jonge kerel en had daar geen probleem mee”, bedenkt Ronny.

Hij zag de vismijn moderniseren en hielp met de verkoop van vis. Later gebeurde dat dan via klokbediening. Hij schopte het ook tot veilingmeester. De laatste zeven jaar in de vismijn was hij tot zijn pensioen in 2018 directeur. Doorheen de jaren kende de vismijn vaak ups en downs die telkens afhankelijk waren van de hoeveelheid vis die binnenkwam. Als directeur vroeg hij jarenlang om modernisatie en investeringen. Uiteindelijk kwamen die er. “Maar wil de vismijn zijn rol behouden in de toekomst, dan is er nog werk aan de winkel“, weet Ronny.

Actief in Vriendenkring

Ook in de Vriendenkring van het stadspersoneel speelde Ronny lange tijd een rol. Hij zat er vijftien jaar in het bestuur en was vijf jaar voorzitter. Zijn taken bestonden onder meer uit het organiseren van reisjes, feestjes en rommelmarkten en het personeel van de stad samen brengen bij allerhande activiteiten. (DV)


BIO


Privé

Ronny Beschuyt heeft een dochter Shari (33) en een kleindochter Pippa (5). Marianne Lepoudre is zijn vriendin.


Loopbaan

Ronny begon bij de gemeente als typist. Na zijn militaire dienst belandde hij op de technische dienst. De volgende twee jaar was hij aan de slag bij diverse diensten tot hij als rekenplichtige in de vismijn terechtkwam. Na een opleiding bestuursrecht kreeg hij promotie. In 2011 werd hij directeur.


Vrije tijd

‘s Zondags ontmoet hij motorrijders voor een ritje. Eenmaal per jaar maakt hij ook een motorreis. Zo reed hij al op de Route 66 in de VS, door het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika. Verder houdt hij van fietsen, wandelen en tuinieren. (DV)


“Leer tevreden zijn met wat je niet hebt”

Waar kom je tot rust?

“Ik kan echt tot rust komen als ik ‘s avonds in mijn tuin zit. Ik ben niet echt een tv-persoon die elke dag series of films bekijkt vanuit de zetel, al hou ik van een goede documentaire. In mijn tuin geniet ik van het geleverde werk na het tuinieren. Ik krijg er voldoening van als ik het resultaat van mijn werk kan zien.”

Wie zou de film van je leven mogen spelen?

“De eerste persoon aan wie ik denk, is Dustin Hoffman. Dat vind ik wel een goede acteur. Ik zag hem vooral graag in de film Rain Man. Charles Bronson zag ik vroeger ook graag acteren in zijn westerns, hij is ook een optie. Een van die twee zou mij mogen spelen. Qua Vlaamse acteurs denk ik dan vooral aan Jan Decleir – als priester Daens was hij geweldig – of aan Jo De Meyere.”

Welke boodschap zou je willen delen met de mensen?

“Wees tevreden met wat je niet hebt. Daarmee bedoel ik dan bijvoorbeeld dat je niet ziek bent. Veel geld hebben, is wel gemakkelijk, maar er te veel van hebben, maakt zeker ook niet gelukkig. Wees gewoon blij dat je geen miserie en tegenslag hebt.”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.