Krak van Meulebeke: “Titel dank ik aan familie, vrienden en klanten”

Krak Ronny Soenens en echtgenote Marijke met een delegatie van Unizo. Van links naar rechts staan Danny Vervaeke, Dirk Verwilst, Petra Verkinderen, Francky Demuynck, Dieter Viaene, Geert Steeland en Joris Veys. © foto Luc
Redactie KW

Een titel van Krak van je gemeente krijg je zomaar niet. Je moet hem verdienen met jouw inzet, ideeën, doorzettingsvermogen en de liefde voor mensen. Ronny Soenens is zo iemand.

“De liefde en de passie voor mijn beroep en het ondernemerschap, heb ik met de paplepel meegekregen. Mijn ouders hadden een groentezaak in Oudergem, nabij Brussel. Als jonge knaap zag ik hun passie en de liefde voor die zaak. We werden automatisch meegezogen in het enthousiasme en de inzet die ze voor hun groentewinkel uitstraalden”, vertelt Ronny.

“Toen ik 12 jaar was, kwamen we terug in Tielt wonen. Ik trok naar het VTI om er de richting elektromechanica te volgen. Ondertussen vulde ik de vakantieperiodes op met het werk bij de tabaksboer of trok ik mee met mijn oom Aloïs om hem bij te staan tijdens zijn schilder- en behangwerken. Zo ademde ik ook de liefde voor dat vak in. Na mijn studies in Tielt volgde ik een speciale opleiding schilderen, wand- en vloerbekleding in Roeselare. Om heel snel aan de slag te kunnen gaan, legde ik de examens af voor de middenjury in Brussel.”

“Al die tijd, en nu trouwens ook nog, heb ik heel veel steun gekregen van mijn echtgenote Marijke”, voegt Ronny toe.

Prioriteiten

Naast zijn job is Ronny ook actief bij Unizo. “In 2000 was Jean-Paul Vanhoutte de dynamische voorzitter van de Meulebeekse Unizo-afdeling. Hij drong er op aan dat Dirk Verwilst en ikzelf zouden toetreden tot het bestuur van Unizo. Vanaf dat moment ben ik in een ware rollercoaster terecht gekomen. Unizo maakte vanaf het prille begin al wezenlijk deel uit van mijn leven. In 2017 werd ik voorzitter van de vereniging.”

In de voorbije drie jaar heeft Ronny samen met zijn team bestuursleden enkele prioriteiten kunnen verwezenlijken. “Er heerst een prima samenhorigheid, zowel in bestuur als tussen de leden. Ook de samenwerkingen met Markant, Op Stap en het gemeentebestuur verlopen uitstekend”, gaat hij verder. “Ondertussen hebben we opnieuw aangeknoopt met de traditie en organiseren we nu om de drie jaar een succesvolle handelsbeurs. De nieuwjaarsrecepties, steeds bij een lid van de vereniging, kennen een zeer ruime belangstelling. En het ondernemerscafé dat we tweemaal per jaar op de rails zetten, is ondertussen ook een vast programmapunt in onze werking geworden.”

Mixen

“Dit jaar vierden we ook het 70-jarige bestaan van Unizo Meulebeke. Kortom, we slagen erin om de ervaring van onze oudere leden te mixen met het dynamische van de jongere leden. Het is dan ook mijn vurigste wens dat we met Unizo Meulebeke op dit elan kunnen verder werken.” (LB)

Bio Ronny Soenens


Privé

Ronny (57) werd in Tielt geboren. Hij huwde in 1985 met Marijke Ledeganck. Het koppel heeft twee kinderen: Amélie en Eduard. Er zijn ook drie kleinkinderen: Marthe, Juliette en Charlie.


Loopbaan

Na zijn studies elektromechanica aan het VTI in Tielt koos Ronny toch resoluut voor een zelfstandige carrière als huisschilder-decorateur. Ronny leeft niet alleen voor zijn job, hij is ook volop bezig met Unizo.


Vrije tijd

De kleinkinderen zijn Ronny’s oogappels maar hij volgt ook de politieke loopbaan van dochter Amélie en de carrière van zijn opvolger, zoon Eduard. Marijke en Ronny gaan ook graag op reis.

Is Unizo nog weg te denken uit jouw leven?

“Nee, absoluut niet. Ik zit werkelijk verankerd in die vereniging. Voeg daarbij nog een nauwe band die we hebben met het gemeentebestuur bij het uitstippelen van ons beleid en het ondernemen van acties die niet alleen onze handelaars en ondernemers maar ook de consumenten ten goede komen en je begrijpt dat Unizo werkelijk verweven zit in mijn genen.”

Borrelen er bij jou veel toekomstplannen op?

“Daar ontbreekt het allerminst aan. Ik organiseer heel graag, niet alleen als zelfstandig ondernemer maar ook familiaal. Ik ben een echt familiemens en ik doe niks liever dan met de kinderen en kleinkinderen eropuit trekken. Hetzelfde geldt voor Unizo: we zetten ons nu in om straks met het WVI en het gemeentebestuur de bedrijvenzone De Haandeput plechtig te openen.”

Wat is het geheim van het succes van Unizo?

“Da’s heel eenvoudig: een goede verstandhouding binnen de groep is van primordiaal belang. De juiste mensen op de juiste plaats. En als voorzitter breng je ideeën aan en luister je naar de voorstellen die op je afkomen.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.