Krak van Heuvelland: “Ik viel voor het mooie landschap en de vriendelijke mensen”

André en Carine. © Foto EF
Redactie KW

André Mingneau is de Krak van de gemeente Heuvelland. “Ik ben uiteraard blij en heel vereerd met de verkiezing. Ik vermeld graag dat ook alle andere genomineerden een beetje winnaar zijn. Het zijn stuk voor stuk mensen die iets bijbrengen voor hun straat, hun gemeente of hun vereniging. Ik wil hier wel iedereen die voor me stemde heel erg bedanken, het was fijn om zoveel reacties te krijgen.”

André Mingneau kwam recent wonen in Heuvelland. “Dit moet nu ongeveer één jaar zijn. Dranouter bracht me naar hier. We wonen al jaren het festival bij en huurden dan telkens een vakantiehuisje. Nu is Heuvelland onze vaste stek geworden. Hier spreekt vooral het landschap me aan net als de gemoedelijkheid en de vriendelijkheid van de mensen.”

De Heuvellandse Krak is vooral bekend uit de atletiekwereld, ondermeer als organisator van de marathon In Flanders Fields. “In 1999 organiseerde ik de eerste iffmarathon, later ook Nacht van West-Vlaanderen. Bij de eerste iffmarathon (1999) kwam ik op het idee om de voornaam van de deelnemers op het borstnummer te drukken. Pas in 2004 volgden Londen en Berlijn hiermee, later ook alle anderen. Wisten wij toen veel dat dit nergens bestond. Hadden wij dit toen beseft, hadden we er uiteraard een patent op genomen, helaas.”

Unieke streek om prachtig loopparcours uit te werken

Het kriebelt bij André om ook in Heuvelland een loopevent op poten te zetten. “En ik betrek daar graag de verenigingen bij. We hebben een unieke streek om een prachtig loopparcours uit te werken. Ondertussen vernam ik dat commerciële organisaties ook al Heuvelland ontdekt hebben wat ik dan weer wat minder toejuich. Positief is dan weer dat dergelijke organisaties heel wat mensen aan het lopen zet. Sporten is ondertussen een totaalpakket geworden met naast de inspanning vooral ook de beleving. Een wedstrijd uitlopen is bij dergelijke evenementen al wat belangrijker dan die wedstrijd winnen.”

Ik geef al ruim 25 jaar atletiektraining, meestal in de luwte, maar ik heb niet voor niets ook zeven jaar cursussen gevolgd aan de Vlaamse trainersschool, van hulptrainer tem trainer A, te lang om nu al te stoppen. Dit blijf ik alleszins verder doen.”

Ook politiek sterk geëngageerd

“Ik werd in 2011 voorzitter van het ACW verbond Oostende-Westhoek, nu BN-BruggeOostende-Westhoek.In die hoedanigheid hebben wij vrij regelmatig overleg met minister Crevits, burgemeesters of nog directeurs van sociale organisaties waarbij we van gedachten wisselen en oplossingen zoeken voor sociale problemen. Ook duurzaamheid staat al jarenlang op de agenda. De Fietsbieb is één van onze realisaties, nu al in 24 gemeenten.”

De start van zijn politieke loopbaan situeert zich in 2007. “Toen werd ik CD&V raadslid in Diksmuide en aansluitend regiovoorzitter van CD&V Westhoek (2013-2016), lid van het provinciaal bestuur en sinds 2014 ben ik lid van het wekelijks nationaal politiek partijbureau in Brussel. Ik werd ook gepolst voor de verkiezingen van mei 2019, maar heb dit aan mij laten voorbijgaan.” (MDN)

BIO

André Mingneau


Privé

André Mingneau (61) woont in Loker in het voormalig Rubenshof op de top van de Scherpenberg. Hij woont er samen met zijn partner Carine Spaens (attaché Binnenlandse Zaken) in een nieuw samengesteld gezin met drie zonen en drie dochters.


Loopbaan

André werd geboren in Bovekerke in 1958 en werkte als ploegchef in de controlekamer van de verbrandingsoven in Brugge. André is nu nog zelfstandige als tijdsregistratie bij sportwedstrijden.


Vrije tijd

André is organisator van de In Flanders Fields Marathon en atletiekcoach.


“Een functie in een lokale vereniging zie ik wel zitten”

Wat vind je van Heuvelland?

“Heuvelland is elke keer opnieuw een lust voor het oog. We hebben ondertussen wel geleerd dat alles de week na het festival Dranouter platligt. Horecazaken zijn dicht en er is alleen beweging op de weide zelf waar de afbraak bezig is. Heuvelland is echter gelukkig ook veel meer dan Dranouter alleen.”

Heb je er zelf een mooie atletiekcarrière op zitten?

“Ik werd winnaar van de Europacup veldlopen en behaalde ook een aantal Belgische en provinciale titels in club- of schoolverband. Maar een grote doorbraak zat er sowieso niet in, daar had ik de ambitie noch het karakter voor.”

Stap je binnenkort in het Heuvellandse verenigingsleven?

“Ik wacht rustig af en wil zeker geen inbreker zijn. In Vladslo werkte ik onder andere mee aan een nieuw ontmoetingscentrum. Een functie in een Heuvellandse vereniging zie ik wel zitten. Als ik gevraagd word, zal ik dat zeker overwegen en nu ik Krak ben, zal ik vlugger dan verwacht een naam hebben in Heuvelland. In december genoot ik alvast van de vele activiteiten voor de Warmste Week in Dranouter. Puik werk van het feestcomité.”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.