Kortrijkzanen moeten geen cadeaubon verwachten: “We hebben meer ambitie dan dat”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een ‘Kortrijk cadeaubon’ van 25 euro voor iedere inwoner van Kortrijk. Dat voorstel van Vlaams Belang werd op de Kortrijkse gemeenteraad zowel door oppositie als meerderheid afgeschoten. “We hebben meer ambitie dan dat”, klinkt het.

Iedere inwoner van Waregem krijgt binnenkort een Waregembon van 25 euro in de bus. Hetzelfde geldt voor Zonnebekenaren, al gaat het daar over minder geld. Van tien euro voor alleenstaanden tot 25 euro voor een gezin met twee kinderen. En in Knokke-Heist worden tweedeverblijvers gecompenseerd voor het feit dat ze niet naar de kust kunnen komen met een bon van maar liefst 200 euro. De bonnen hebben een dubbel doel. De koopkracht van de inwoners, die vaak hun inkomen drastisch zagen dalen, een duwtje in de rug geven en handelaars, die al weken geen omzet meer hebben, erbovenop helpen. Een goed idee volgens Wouter Vermeersch van Vlaams Belang.

“Het bestaande systeem van de ‘Kortrijk cadeaubon’ moet worden uitgebreid. Concreet wil Vlaams Belang iedere inwoner van Kortrijk een ‘Kortrijk cadeaubon’ ter waarde van 25 euro geven, die kan worden gebruikt bij de handelaars in onze stad en onze deelgemeenten”, aldus Wouter Vermeersch. “Een gemiddeld gezin van vier personen kan zo de som van 100 euro lokaal besteden. Het initiatief kost eenmalig 1,925 miljoen euro ofwel 77.000 inwoners maal 25 euro. Dat moet een schokeffect teweegbrengen en de lokale economie reanimeren. Het voorstel is haalbaar en betaalbaar.”

Breder herstelplan

Maar daar dachten zowel zijn mederaadsleden van de oppositie en de meerderheid als de schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) anders over. “Hoewel dat als een sympathiek voorstel klinkt, zullen we het niet volgen”, aldus David Wemel van Groen. “Ik denk dat er overleg moet komen met de getroffen burgers. Zitten zij op die cadeaubon te wachten?” “Bovendien moet zoiets in een breder herstelplan worden opgenomen”, vult Hannelore Vanhoenacker (CD&V) aan.

“Het is gewoon geen goed voorstel”, deed schepen Vandendriessche daar nog een schepje bovenop. “We hebben meer ambitie dan dat en willen gerichter werken. Niet iedereen heeft zo een cadeaubon nodig. We moeten de inwoners helpen die echt getroffen zijn door de crisis. Een ballonnetje oplaten zonder rekenwerk is gemakkelijk. Maar die bon is volledig gericht op het centrum. Handelaars in de deelgemeenten doen er niet aan mee. We gaan dus een algemeen plan opstellen met goede, concrete maateregelen. Daar hebben we alleen nog wat tijd voor nodig.”

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.