Kortrijkse Woonzaak bezet bushalte ‘Wachtlijstlaan’ en klaagt de wachtlijsten op sociale woning aan

Hannah en Kurt bij de prikactie aan de bulhalte van de Kortrijkse Woonzaak © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Donderdagvoormiddag 22 februari werd de bushalte ‘Kortrijk K’ in de Zwevegemsestraat symbolisch bezet door leden van sociale en culturele organisaties en sympathisanten. “We voeren actie tegen de lange wachtlijsten voor sociale woningen en blijven dit signaal doortrekken tot aan de verkiezingen”, zegt Hannah Tilquin (27) van A’kzie vzw. “We zijn niet antipolitiek en hopen samen tot een oplossing te komen. Dit is een samenlevingsactie om bewustwording te creëren en urgentie aan te wakkeren”, vult Kurt Declercq (Avansa) aan.

De bushalte in de Zwevegemsestraat werd omgedoopt tot ‘Halte Wachtlijstlaan’. De aanwezigen droegen borden met opschriften zoals ‘op een wachtlijst kan je niet wonen’, ‘ik geraak niet thuis’, ‘sociale woning: 4 jaar vertraging’. “We sensibiliseren reizigers en omstaanders over de hoogdringendheid van de wooncrisis. Ook in andere steden zoals Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel vinden er simultaan acties plaats. De Kortrijkse Woonzaak verheft samen met de Vlaamse ‘De Woonzaak’ haar stem voor een rechtvaardig woonbeleid, want een (deftig) dak boven je hoofd hebben is en blijft een grondrecht dat voor velen vandaag geen werkelijkheid is”, vertelt Hannah.

“Een (deftig) dak boven je hoofd hebben is en blijft een grondrecht dat voor velen vandaag geen werkelijkheid is” – Hannah

De meest kwetsbaren worden geconfronteerd met ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. Ook de private huur- en koopmarkten zijn oververhit. Toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit en woonzekerheid worden een steeds grotere uitdaging. Met de prikactie ‘Halte Wachtlijstlaan’ maakt De Woonzaak duidelijk dat mensen geen tijd hebben om te wachten op wonen. “Mensen die te duur, onzeker, ongezond en/of onveilig wonen op de private huurmarkt kunnen niet menswaardig leven. Hun recht op wonen is geschonden. Sociale woningen blijken in vele gevallen de beste oplossing te zijn, maar de wachtlijsten zijn enorm. Volgens de meest recente cijfers zijn er meer dan 175.000 huishoudens die ingeschreven zijn voor een sociale woning”, aldus Kurt, stafmedewerker armoede en zorgzame samenleving.

“Sociale woningen blijken in vele gevallen de beste oplossing te zijn, maar de wachtlijsten zijn enorm” – Kurt

Maar wie een toewijzing krijgt, moet gemiddeld 4 jaar, 1 maand en 6 dagen wachten. “Dat is veel en veel te lang. Woonzaak eist een nieuw groeipad naar minimaal 14% sociale huurwoningen op Vlaams niveau en 20% in stedelijke context tegen 2035 zodat de wachttijden omlaag kunnen”, licht Kurt toe.

De Kortrijkse Woonzaak bestaat uit verschillende sociale en culturele organisaties zoals A’kzie vzw, Unie der Zorgelozen, Avansa MZW, ABVV West-Vlaanderen en De Kier. Wil je ook mee de handen uit de mouwen steken? Neem dan contact op met kortrijksewoonzaak@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier