Kortrijkse Sofie mag naar finale PhD Cup

Sofie Claerhout wist de jury te overtuigen met haar onderzoek op het mannelijk Y-chromosoom. © Kevin Faingnaert
Redactie KW

Sofie Claerhout (28), afkomstig uit Kortrijk en nu wonend in Kuurne, werd vorige week geselecteerd voor de finale van de Vlaamse PhD Cup. Sofie voert onderzoek naar het Y-chromosoom in het interdisciplinair labo in de Kulak.

Sofie groeide op in Kortrijk. Haar passie voor biologie ontdekte ze in het middelbaar, toen ze in Sint-Amandscollege Noord les kreeg van meneer Vantomme. Ze studeerde biologie aan de Kulak en spendeerde ook een half jaar in het Nederlandse Leiden. Haar masteropleiding volgde ze aan de KU Leuven. Daar was ze vooral bezig met moleculaire biologie, toegespitst op genetica en DNA. “Ik heb interesse in forensische genetica omwille van mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel”, vertelt ze. “Mijn thesis heb ik in een labo voor forensische genetica volbracht.” Na haar master doctoreerde ze nog vier jaar. Nu heeft Sofie een beurs van drie jaar om haar onderzoek verder te zetten in het interdisciplinair labo in de Kulak.

Y-chromosoom

Sofie spitste haar onderzoek toe op het Y-chromosoom, een klein deeltje in het mannelijk DNA dat van vader op zoon bijna onveranderd wordt doorgegeven. “Het Y-chromosoom blijft voor generaties lang bijna hetzelfde, maar in België wordt daar binnen de forensische wereld momenteel nog geen gebruik van gemaakt. Nu wordt verwantschap enkel nagegaan op DNA. Dat verwatert echter sterk. Als er geen match gevonden wordt met het DNA, lopen moordzaken soms vast. In België moeten DNA-matchen identiek zijn om te voorkomen dat mensen foutief worden beschuldigd, maar met mijn onderzoek naar het Y-chromosoom, dat van vader op zoon wordt doorgegeven, zou tevens familie van de dader onderzocht kunnen worden en zouden we in de toekomst ook via bijna-matchen kunnen gaan zoeken.”

PhD Cup

In de PhD Cup, een doctoraatswedstrijd, worden jonge onderzoekers uitgedaagd om de kern van hun jarenlange onderzoek met de wereld te delen. Met haar nieuw DNA-hulpmiddel won Sofie al de hoofdprijs op het forensisch wereldcongres in Praag. Vorige week werd Sofie onder de 16 geselecteerde onderzoekers 1 van de 8 finalisten en mag ze dus naar de finale op 11 oktober in de Gentse Handelsbeurs. De winnaar krijgt een cheque van de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en mag een videolezing geven aan de Universiteit van Vlaanderen.

Stemmen kan via volgende link waar je onder de filmpjes je stem kan inbrengen: https://www.phdcup.be/publieksprijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier