Kortrijkse frituur serveert Senegalese lekkernijen

Fatou Diabira en Vincent Bousse leerden elkaar kennen in Senegal. © foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Bij Fatou Diabira (35) en Vincent Bousse (45) van Frituur ‘t Volksplein in Kortrijk kan je sinds deze maand terecht voor bissap, mafé en yassa poulet. Stuk voor stuk gerechten die het koppel meebracht uit Senegal, waar ze elkaar leerden kennen. “We willen mensen een stukje van de Senegalese cultuur mee geven. Ze kunnen hier terecht voor lekker eten, maar ook om hun hart uit te storten”, aldus Fatou.

“Bissap is gemaakt van hibiscusbloemen”, vertelt Fatou enthousiast. “Mijn mama stuurt ze speciaal op vanuit Senegal. Daar bestellen ze dat op café zoals wij hier een cola vragen. Het is onder andere goed voor je bloeddruk en helpt bij stress.”

Ook op het menu: maffé, oftewel rundsstoofvlees in pindasaus met groentjes en yassa poulet: kip met gemarineerde uiensaus en fijne groentjes. “Allemaal dingen die bij ons in Senegal wekelijks op tafel kwamen”, vertelt Vincent. “Al hebben we er wel een Belgische toets aan gegeven. Onze klanten kunnen de gerechtjes krijgen met rijst of met frietjes.”

Fatou maakt alle gerechten zelf. Nochtans is Vincent de kok van de twee. “Ik studeerde af aan Ter Groene Poorte in Brugge en werkte zelfs bij sterrenchefs. Maar in onze frituur voel ik mij het meeste thuis”, vertelt hij. Het koppel woont in Zwevegem en nam de bekende studentenfrituur op het Volksplein vijf jaar gelden over. Tien jaar daarvoor leerden ze elkaar kennen in Senegal. “Mijn ouders hadden er een huisje en ik was daar wat blijven hangen”, vertelt Vincent. “Fatou werkte er als serveerster in een lokaal restaurant. Daar liepen we elkaar tegen het lijf. Ze was toen pas 19 en net tweede geworden op de Miss Senegal-verkiezing.” “Ik woonde indertijd in de Rue de Flamande”, lacht Fatou. “Het stond dus in de sterren geschreven dat ik Vincent naar hier zou volgen.”

Eenmaal in België volgde ze intensieve Nederlandse les en verschillende beroepsopleidingen. “Van kapster tot verkoopster, ik heb er allemaal een diploma voor. Maar toen Vincent de frituur overnam, bleek al snel dat dit was wat we samen wilden doen. Het idee voor de Senegalese gerechtjes kwam van Vincent, maar ik heb het moeten uitvoeren (lacht).” “Klopt, ik ben meer een denker, zij is een vrouw van actie”, lacht haar man.

“We willen de klanten niet alleen lekker eten aanbieden, we willen ze een stukje Senegalese cultuur mee geven. Die is heel anders dan de Westerse. Mensen zijn er nog veel socialer, ze doen er alles samen en staan steeds voor elkaar klaar. Dat mis ik een beetje in onze samenleving. Mensen kunnen hier hun hart komen uitstorten als ze dat willen. Bij frituur ‘t Volksplein is iedereen welkom!”, besluit het koppel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier