Kortrijkse duikclub ruimt kanaal op voor zwemmers

De mannen en vrouwen van de duikclub deden ook bijzondere vondsten. Zoals deze wc-bril. © TD
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds deze week mogen sportieve zwemmers wekelijks een duik nemen in het Kortrijkse kanaal. Om dat veilig te laten verlopen moest de vaart wel eerst grondig opgeruimd worden. Daarvoor gaf de Kortrijkse duikclub zich vrijwillig op, met 24 duikers haalden ze een halve container aan oud ijzer boven.

Het diepste punt van het kanaal tussen sluis 10 en 11 aan de Abdijkaai is net geen twee meter diep. Op dat gebied stonden de duikers van de Kortrijkse duikclub dus niet echt voor een uitdaging. “We deden het vooral voor het plezier”, legt voorzitter Laurent Libeert (40) uit. “We haalden vier fietsen, een buggy, de chassis van een brommer, een kachel, een paar heel zware buizen en nog wat kleinere stukken naar boven. Sommige zaken waren zo zwaar dat we ze met de wagen tot aan de container moesten slepen. Het is eens wat anders dan onze wekelijkse duiken in de Gavers of de steengroeve van Doornik. Bovendien hadden veel van onze leden elkaar al maanden niet gezien vanwege de crisis. Het was dus een blij weerzien.”

De leden van de club zagen elkaar voor het eerst in lange tijd nog eens terug.
De leden van de club zagen elkaar voor het eerst in lange tijd nog eens terug.© AN

Een 24 gediplomeerde duikers onderzochten twee uur lang minutieus de bodem, terwijl enkele anderen post vatten aan de oevers om het opgeviste grof vuil naar de container te slepen. Die werd voorzien door Stad Kortrijk. Een aantal instructeurs leidde alles in goede banen. “Ik ben er zeker van dat alle gevaarlijke afval weg is”, aldus Laurent. “We haalden opvallend weinig boven vind ik. Mensen mogen met een gerust hart komen zwemmen.”

Sportieve baantjeszwemmers

Sinds maandag mag je een duik nemen in de vaart aan de Abdijkaai. Concreet gaat het over een stuk van goed 400 meter tussen sluis 10 en 11. Dat wordt opgesplitst in twee stukken. Een volledig rondje is 840 meter. In het water springen kan via een ponton ter hoogte van het openluchtzwembad. Wie wil vaartzwemmen moet minstens een halve ronde (420m) ononderbroken kunnen zwemmen. Er wordt dus voornamelijk gemikt op de sportieve baantjeszwemmer en niet op de recreatieve zwemmer.

De duikers haalden ongeveer een halve container afval naar boven.
De duikers haalden ongeveer een halve container afval naar boven.© AN

De triatlonclub van Kortrijk, Aquaprotect 3Team, werd door het stadsbestuur aangesteld als verantwoordelijke. Zij voorzien toezicht en regelen de inschrijvingen. Wie interesse heeft om baantjes te trekken in de vaart neemt best een kijkje op hun website.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier