Kortrijkse belleman Peter Caesens krijgt uniek eerbetoon

Maarten Caesens, Bernard Pauwels, Vincent Dallas, Nico Haemers, Kurt Declercq, Peter Deschamps en Françoise Vanhecke. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 1 juli organiseren Maarten Caesens en Vrienden de Tribute Peter Arthur Caesens ‘Pacman’ in The Pit’s in Kortrijk. Het is een eerbetoon aan Maartens broer Peter Caesens, de voormalige belleman van Kortrijk, die in 2020 overleed.

De Kortrijkse belleman Peter Arthur Caesens overleed in de nacht van zondag 1 maart op maandag 2 maart 2020. Peter Arthur verzamelde door de jaren heen in zijn woning duizenden losse paperassen, brieven, nota’s dagbladen, tijdschriften en boeken. Hij benoemde zijn eigen bibliotheek steevast als ABIB: de Allesbehalve Ideale Bibliotheek, waar klasseren een ritus wordt. Zijn levenswerk zou uiteindelijk zijn dood worden. Hij kwam om bij een verwoestende brand in zijn woning. Peter Arthur werd 57.

Van vele markten thuis

Zijn broer Maarten omschrijft hem als zowel inspirerend als moeilijk te doorgronden. “Peter Arthur was als volksjongen van vele markten thuis: gepassioneerd muziekliefhebber, danser, dichter, zanger, politieker. Het is slechts een begin om Peter en zijn vele gedaanten te omschrijven. Maar boven alles was hij een unieke persoonlijkheid. Bij momenten teder en zacht en bij momenten een stevige dwarsligger”, vertelt Maarten. “Onze Peter Arthur voelde zich soms miskend, niet begrepen en onder de voet gelopen. De mensenvoegen hem waar hij mee bezig was. Hij noemde zich graag PACMAN, zijn initialen plus het woord Man, een knipoog naar het figuurtje dat in alles hapte. Peter Arthur hapte naar alles: het nieuws en het nieuwe, cultuur, het woord, de cultuur en het leven.” Zijn gevleugelde woorden: “Berucht sinds mensenheugenis, maar wie weet er nu nog juist waarom?”

Berucht sinds mensenheugenis, maar wie weet er nu nog juist waarom?

Om Peter Arthur en zijn nalatenschap gepast te eren organiseren familie en vrienden van Peter Arthur een Tribute. “Een avond waar mensen die Peter heeft geïnspireerd en anderen die Peter inspireerden zijn werk zullen interpreteren en opnieuw tot leven zullen wekken. Ook het verhaal over zijn leven en werk”, duidt Maarten. Het wordt een avondvullend programma met woord, beeld, dans en muziek en afsluiten doen we met een heus feest. Ontroering met een stevige scheut chaos en een lik wanorde, maar vooral een mooi moment om één van de markantste figuren die we ooit gekend hebben voluit eer aan te doen. We streven naar een wervelende ervaring die botst en knalt, chaos en schoonheid met elkaar verenigd. Een vonk, een mooi en gepast eerbetoon.”

Een pak vrienden en kunstenaars zegden toe. We verzamelden heel wat schoon volk: Michael Janart, Bart Hanson, Pol Isaac, – Lucrece Decostere, Francoise Vanhecke, Limonade, Vincent Dallas, Jan Vandewalle & Bernard Pauwels, Bart De Wildeman en Hilde Droogné, De Spleet, dj Bowy & dj Nico en Deep Throat Consortium Musicae Perversae Ensemble.

Veelzijdig man

“Behalve een fervent muziekliefhebber en -kenner was Peter ook bibliothecaris, gespecialiseerd in de klassieke muziek: van Gregoriaans tot componisten van de 2de helft van de 20e eeuw. Hij was ook lid van de Kortrijkse Cultuurraad, het Erfgoedplatform en Museumcommissie. Een veelzijdig man”, aldus Beranrd Pauwels. “Peter Arthur was een inspirerend en begeesterd persoon. Hij was erg sterk in improvisatie en had een geweldige stem. Het was altijd fijn samenwerken met hem”, zegt sopraan Françoise Vanhecke, toen docente aan het Conservatorium.

De Tribute heeft plaats op 1 juli in The Pit’s aan de Sint-Rochuslaan en vangt aan om 20 uur. De inkom is een vrije bijdrage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier