Kortrijks politiecommissariaat in centrum is nog 35.000 euro waard

Axel Vandenheede

Nog dit jaar verhuist politiezone Vlas naar het nieuwe politiecommissariaat op campus Drie Hofsteden. Zo zal het commissariaat in de Oude Vestingsstraat leeg komen te staan. De gemeenteraad buigt zich maandag over de verkoopprijs van 975.000 euro. Opvallend is dat de waarde van de gebouwen op slechts 35.000 euro is begroot.

Op de voormalige site van Hogeschool West-Vlaanderen, campus Drie Hofsteden bouwt Stadsbader een nieuwe commissariaat voor politiezone Vlas. De bedoeling is dat het gebouw in de loop van volgende maand in gebruik wordt genomen, al zal een aantal diensten pas na de opening verhuizen. Hoe dan ook komt het commissariaat in de Oude Vestingsstraat, dat eigendom is van stad Kortrijk, straks leeg te staan.

Om een langdurige leegstand te vermijden wil de stad de verkoopprocedure nu al opstarten. De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid heeft intussen de minimale verkoopprijs van 975.000 euro bepaald en ook al een ontwerp van akte voor de verkoop klaar. De verkoop zal via biedingen gebeuren, waarbij de site als projectgrond wordt aangeprezen. Reden: de gebouwen van het commissariaat zijn in slechte staat en dienen afgebroken te worden. Ze zijn dan ook bijna 55 jaar oud (bouw in 1965, red.) en grote infrastructurele werken gebeurden er in al die tijd nauwelijks. De afdeling Vastgoedtransacties schat de gebouwen dan ook op 35.000 euro. Voor de gronden alleen wordt een bedrag van 940.000 euro gevraagd. Bekijk je dus louter de prijs per vierkante meter, dan kom je op 1.179 euro per vierkante meter en krijg je de gebouwen – die zowat klaar zijn voor de sloop – er voor een prikje bij…

Binnenafwerking

Projectontwikkelaars zal het wellicht een zorg zijn. De site ligt pal in het centrum en biedt heel wat mogelijkheden. Zeker is dat de bebouwing langs beide straatzijden doorgetrokken mag worden. Dit betekent vier bouwlagen aan de kant van de Jan Persijnstraat en vijf bouwlagen aan de kant van de Oude Vestingsstraat. De hoofdbouwdiepte bedraagt maximaal 12 meter.

Intussen schieten de werken aan het nieuwe politiecommissariaat in de Renaat de Rudderlaan goed op. De binnenafwerking is volop aan de gang. Op alle verdiepingen is men bezig met databekabeling, klimaatplafonds en verlichting. De aannemer is deze week ook bezig met het nivelleren van het terrein aan de voorkant van het gebouw, waar de bezoekersingang is. Door al deze werken aan de voorkant is er tijdelijke hinder mogelijk in de Minister de Taeyelaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.