Kortrijk krijgt vier extra tuincoaches: “Overdonderd door 446 aanvragen”

In een ecologische tuin krijgen dieren als vlinders, bijen en vogels meer kans.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het tuincoachproject van Stad Kortrijk blijkt een groot succes te zijn. Al 446 Kortrijkzanen dienden een aanvraag in. De huidige vijf coachen krijgen dat niet alleen geklaard, daarom wil het stadsbestuur nog eens vier extra coaches aanwerven. Het project wordt ook sowieso de komende vier jaar voortgezet.

Sinds begin dit jaar kunnen inwoners van Groot-Kortrijk een gratis tuincoach laten langs komen. Die bekijkt dan of je tuin niet wat meer ecologisch en natuurvriendelijk kan. “Want als we allemaal een vierkante meter tuin onder handen nemen, dan heeft Kortrijk meteen het grootste bos van Vlaanderen”, was de redenering van schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A). De coaches geven alleen advies, daarna moet je zelf de handen uit de mouwen steken.

Overdonderend

Een groot succes zo blijkt. Waar Stad Kortrijk gehoopt had op een kleine 100 aanvragen in het eerste jaar van het project, staat de teller nu al op 446. “Een ongelooflijk succes!”, aldus de schepen. Maar 446 Kortrijkzanen is een overdonderend aantal voor de vijf tuincoaches die onmiddellijk aan de slag gingen. De coronapandemie dreigde de ambitie van de stad nochtans even te dwarsbomen. Maar de opgelopen vertraging wordt op dit moment volop weggewerkt en de coaches geven aan dat doelstelling zal behaald worden.

“Ondertussen werd de proefperiode van het project positief geëvalueerd. De mensen die de tuincoach reeds hebben ontvangen reageren positief en het ecologisch tuinadvies wordt door alle actoren als kwaliteitsvol en nuttig ervaren”, klinkt het.

Vier extra

Omdat de wachttijd voor sommigen nog lang is en Stad Kortrijk de enthousiastelingen sneller wil helpen, is een raamcontract opgesteld om het project de komende vier jaar verder te zetten en meer tuincoaches onder de arm te nemen. Er wordt gemikt op vier extra tuincoaches, bovenop de vijf die al aan de slag waren. “Met de aanstelling van extra tuincoaches drijven we het aantal bezochte tuinen per jaar op zodat iedereen tijdig aan de slag kan om zijn tuin natuurrijker te maken”, legt de schepen uit.

“Vlaanderen verstedelijkt aan sneltempo”, weet de schepen. “Overal daalt de biodiversiteit. Wij proberen dat als stad tegen te gaan door onze openbare domeinen zo ecologisch mogelijk aan te leggen. Maar de gemiddelde stad bestaat voor acht à negen procent uit achtertuinen, in Kortrijk is dat zelfs 11,7 procent! Daar kunnen we dus nog winst boeken. Uit onderzoek van KU Leuven blijkt dat onze tuinen tot 900.000 ton extra koolstof kunnen vast houden.”

Voor iedereen

Maar dat kan dus niet als iedereen staat op een perfect gemaaid gazon en een gemillimeterde haag. “Er is een mentaliteitswijziging nodig bij onze inwoners”, aldus de schepen. Of je nu twee hectare bos bezit, een stadstuintje hebt, of een terras met twee bloempotten erop, de tuincoach is er ook voor jou.

“Wie zich inschrijft via de website van Stad Kortrijk moet een korte vragenlijst invullen. Zo weten onze experten meteen om wat voor tuin het gaat en wat de verwachtingen zijn van de eigenaar”, verduidelijkt de schepen. “Daarna neemt de expert in jouw tuintype contact op voor een afspraak. Hij komt langs, geeft tips en maakt een rapport op. Daar kan je dan zelf mee aan de slag. Het is dus niet zo dat we mensen ergens toe verplichten.”

Infosessie

In afwachting van het bezoek van hun tuincoach organiseert de stad later dit najaar een infosessie omtrent ecologisch tuinieren. Een avond waarbij erkende experten tips and tricks brengen voor de courante stads- en wijktuin maar ook bv voor een ecologische moestuin of landschappelijke tuin. De format (digitaal of live) wordt gezien de huidige evolutie van de coronacijfers nog bekeken.

Wie een tuincoach wil ontvangen, kan zich aanmelden via www.kortrijk.be/tuincoach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier