Kookeet verhuist naar Grootseminarie (en dus niet naar ‘t Zand)

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met Wim Lybaert als inspirator kiest Kookeet in Brugge voor een grondig vernieuwd concept op een nieuwe locatie: het Grootseminarie. Het gastronomisch evenement gaat voor een ruimere benadering, waarbij behalve met chefs ook volop samengewerkt wordt met hotelscholen en producenten. “We willen ook het verhaal brengen áchter het eten”, zegt Wim Lybaert.

De eerdere aankondiging dat de stad Brugge, Brugge Plus en de deelnemende chefs zouden gaan voor een grondige vernieuwing vernieuwing van Kookeet, is geen beetje overdreven. Zo bleek alvast tijdens de presentatie van het vernieuwde concept, dinsdagmiddag in het Grootseminarie in Brugge.

En daar begint al de vernieuwing: de locatie van het persmoment is meteen ook de nieuwe locatie waar Kookeet nieuwe stijl zal plaats vinden. Kookeet komt dus niet terug naar ‘t Zand, zoals eigenlijk algemeen werd aangenomen.

Het mag gezegd: de weide bij het Grootseminarie, bezijden de Peterseliestraat, met de ruimte tuin en boomgaard en de prachtige binnenlocaties van het seminarie: het vormt samen een bijzonder mooi decor voor het vernieuwde gastronomische festival.

Het nieuwe Kookeet wordt veel meer een belevingsfestival, ook op vraag van en tot tevredenheid van de deelnemende chefs. “Op den duur werd quasi alles in de zaak gedaan en op het festival zelf gaven we bij manier van spreken enkel nog de bordjes door”, zegt Patrick Devos, de chef die er van het eerste uur bij was en ook mee instond voor de uitwerking van dit nieuwe concept. “Nu zullen we echt weer gaan koken tijdens het festival en gaan we ook samenwerkingen aan met andere chefs.”

Inspirator Wim Lybaert

Bij het nieuwe concept wordt er ieder jaar gekozen voor een ander thema en voor een ‘inspirator’. Bij Kookeet 2020 is programmamaker, moestuinier, kok en verteller Wim Lybaert uit Brugge die inspirator. Hij koos voor het thema ‘grond’ voor deze eerste editie in nieuwe stijl. “Grond is de oorsprong van alles. Alles begint bij goede grond; grond geeft voeding en leven”, verduidelijkt Wim Lybaert die keuze. “Grond is de basis voor de moestuin, het terroir voor wijn… Wroeten in de grond doet deugd, het is iets wat onze voorouders al deden.” Net omwille van dat thema werd geopteerd voor het Grootseminarie, en dus niet evenementenplein ‘t Zand.

Het nieuwe Kookeet moet volgens de organisatoren dus veel meer dan een restaurantbeleving worden. De passie en creativiteit van de chefs, boeren, vissers enzovoort moet voelbaar zijn in de beleving van het festival. “Dat uit zich in een parcours met verschillende eetbelevingen. Zo gaan de chefs in het nieuwe concept weer echt koken op het terrein. Ze zullen zich bijvoorbeeld laten verrassen door de catch of the day en daarmee aan de slag gaan”, zegt Lieve Moeremans, directeur van Brugge Plus.

“Of de chefs gaan samen werken in clusters rond seizoensgebonden producten. We maken ook gebruik van de unieke en historische binnenruimtes van het Grootseminarie. Met het concept ‘Chefs Table’ kunnen mensen aan tafel schuiven voor een gastronomisch menu van een sterrenchef. Het accent ligt op beleving voor verschillende doelgroepen. Het festival wil laagdrempelig en maximaal toegankelijk zijn en een divers publiek aanspreken waaronder ook jongeren, gezinnen en echte foodies.”

Voortrekkersrol

Ook Brugs burgemeester Dirk De fauw is enthousiast. “Onze stad mag, met haar sterrenchefs en een enorm pallet aan restaurants, trots zijn op haar gastronomische meerwaarde. Met het nieuwe concept van Kookeet blijven we onze voortrekkersrol in de sector voluit waarmaken. We zijn klaar voor een inspirerend festival dat smaken en mensen op een vernieuwende manier samenbrengt.”

Burgemeester De fauw gaf toe dat er, gezien de nieuwe locatie, nog moest nagedacht worden over de mobiliteitsaanpak. Het Grootseminarie is immers gelegen in een woonbuurt met beperkte parkeergelegenheid. “Er komt nog een goed uitgedacht mobiliteitsplan. Er wordt daarbij onder meer gedacht aan shuttlebusjes van aan het station of extra randparkings.”

Kookeet vindt plaats op de site van het Grootseminarie op 27, 27 en 28 september 2020. Alle info op www.kookeet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier