Koen en Annelies wonen met hun kroost in Noordschote: “Het is hier mooi en rustig. Wij missen niets”

Koen Demeulenaere en Annelies Naert wonen samen met hun kinderen Fleur, Stan en Julie in de Middelstraat in Noordschote. (foto RVL)
Koen Demeulenaere en Annelies Naert wonen samen met hun kinderen Fleur, Stan en Julie in de Middelstraat in Noordschote. (foto RVL)
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Noordschote heeft met 391 inwoners het laagste bevolkingscijfer van de vier deelgemeenten die Lo-Reninge telt. Koen Demeulenaere (45) is geboren en getogen in Noordschote. Hij woont er samen met zijn vrouw Annelies Naert (42) en hun drie kinderen Fleur (12), Stan (11) en Julie (8).

Noordschote werd tijdens de Eerste Wereldoorlog letterlijk met de grond gelijk gemaakt en moest volledig worden heropgebouwd. Maar van die oorlogsgruwel is nog weinig te merken. Het rustige dorp is omgeven door groen, waaronder de bekende ‘broeken’ die dienst doen als natuurlijke waterbuffer.

“Koen woont al heel zijn leven in Noordschote, en ik sinds 2005 toen we hier bouwden”, zegt Annelies Naert, die boekhoudster is bij Stellantis in Brugge. “Ik ben afkomstig van Dadizele, maar liep school in Ledegem omdat de straat waar wij woonden dichter bij Ledegem ligt.”

Geen dorpsschool

Een basisschool is er niet meer in Noordschote, dus gaan Stan en Julie naar Vrije Basisschool De Ladder in buurgemeente Reninge. “Stan en Julie zitten respectievelijk in het vijfde en tweede leerjaar”, zegt Annelies, die voorzitster is van de oudervereniging Reninge-Noordschote. “Fleur zit in het eerste middelbaar in ‘t Saam, campus Aloysius in Diksmuide. Het feit dat er in Noordschote geen dorpsschool is, vinden we normaal. Onze gemeente is veel te klein en de school van Reninge ligt maar op anderhalve kilometer van hier. Het is ook een echte dorpsschool waar de leerkrachten dicht bij de leerlingen en de ouders staan. Daardoor voelen de kinderen er zich echt thuis en ontstaat er ook makkelijker een band onderling met de andere ouders en de leerkrachten.”

Koen en Annelies voelen zich goed in Noordschote. “We vinden het leuk om landelijk te wonen, weg van de drukte van een stad”, zegt Koen, die werkt als machinist bij betoncentrale en breekwerf Orian in Ieper. “Alhoewel die stad toch niet zo veraf is. In een kwartier sta je in Ieper of Diksmuide. En de zee is dichtbij, dat vinden we ook een pluspunt. We wonen in een mooie streek met een rijk verleden, ideaal om te wandelen of te fietsen.”

Voor boodschappen moeten de inwoners van Noordschote wel naar de buurgemeenten, want winkels zijn er niet meer in het dorp. Met café ‘t Hooiland op het Noordschoteplein heeft de Sint-Barnabasparochie welgeteld nog één café. “Maar we vinden niet echt dat we hier iets missen”, zeggen Koen en Annelies. “We kunnen voor alles naar de omliggende gemeenten. Zo kunnen de kinderen voor de muzieklessen, voetbal en danslessen terecht in Reninge, Houthulst, Diksmuide en Langemark.”

Noordschote heeft wel een bloeiend verenigingsleven. Zo is de jaarlijkse kermis, als corona geen roet in het eten gooit, telkens een van de hoogtepunten van het jaar.

“Als je je dorp en de mensen wil leren kennen, zijn er hier voldoende verenigingen waar je lid van kan worden”, zegt Annelies. “In het pre-coronatijdperk was er wel altijd iets te doen. Hopelijk komt dat snel terug. Zelf zijn we lid van de Gezinsbond, Ferm en de Landelijke Gilde. Het stoort ons niet dat sommige verenigingen samenwerken met buurgemeente Reninge, dat verbreedt de horizon alleen maar.”

(KVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier