Knokke-Heist straks triatlonhoofdstad van Europa?

Hoe cool is het om in het idyllische Sluis te zwemmen (foto) en te fietsen en te lopen langs schitterende polders en de Knokse zeedijk? © DM
Redactie KW

Wanneer je op de bucketlist van een triatleet kijkt dan staat de Zwintriathlon met stip genoteerd. Met meer dan duizend staan ze op woensdag 4 september te trappelen om deel te nemen aan de mooiste triatlonwedstrijd van Vlaanderen. Knokke-Heist wil straks een rol als triatlonhoofdstad van Europa.

Een blik achter de schermen met schepen van Sport Jan Morbee en sportfunctionaris Astrid Vervaet. “Hoe cool is het om in het idyllische Sluis te zwemmen en te fietsen en te lopen langs schitterende polders en de Knokse zeedijk”, vertelt Jan Morbee op de vooravond van de 21ste editie van de Zwintriatlon. “Ik heb in mijn leven al aan honderden wedstrijden in binnen- en buitenland deelgenomen en iedere keer zeg ik: ‘er gaat niks boven de Zwintriatlon.”

Streven naar perfectie

De sportdienst en de mensen die voor de voorbereiding tekenen, streven naar de perfectie tot in de kleinste details. Elk puntje moet op de i. Dat maakt de sportieve taart nog zoveel mooier.

“Alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Als atleet word je in de watten gelegd. Kort voor de wedstrijd rijden onze medewerkers nog het fietsparcours af om te kijken of er geen kiezeltjes op de weg liggen en om eventueel de baan te effenen.”

“Voeg daarbij de sfeer en de ambiance. Langs het parcours worden duizenden toeschouwers verwacht. Toeschouwers hebben de mogelijkheid om de Zwintriathlon op de voet te volgen en de verschillende onderdelen van de wedstrijd van dichtbij te beleven. Men kan daarbij gebruik maken van de Zwintriathlonbussen die door de organisatie voorzien worden. Ze brengen de toeschouwers naar Sluis, Westkapelle en terug naar de aankomst aan het evenementenstrand.”

“Vorig jaar verhuisden we met de Zwintriathlon van het Casino naar het Evenementenstrand in Duinbergen. We pakten uit met een totaal nieuw concept. Dat sloeg aan!”

“Vroeger waren de atleten compleet gescheiden van de toeschouwers en de supporters. Nu is alles gemixt waardoor we van een echt triatlonfeest mogen spreken. Aan de aankomst pakken we straks voor het eerst uit met een etagetent op het strand.”

“De Zwintiathlon is een enorme stimulans en uitdaging voor heel wat atleten uit de regio. Er zijn heel wat atleten die niet zouden sporten moest de Zwintriathlon er niet zijn”, aldus schepen Morbee. “Maar onze ambitie reikt verder. Met de sportdienst willen we grote inspanningen leveren om onze activiteiten nog meer een internationaal karakter te geven. We haalden het WK-wielrennen al naar Knokke-Heist. Op termijn willen we van Knokke-Heist de triatlonhoofdstad van Europa maken.”

Mikken op Iron Man

“We willen sport in combinatie met logies brengen. Het is de bedoeling om straks een toeristisch sportpakket uit te werken: gastronomie, sport en zwinregio in één geheel. Met het toevoegen van een halve triatlon op zaterdag 7 september zijn we al op de goede weg. Op termijn mikken we op een Iron Man.”

Schepen van Sport Jan Morbee en sportfunctionaris Astrid Vervaet:
Schepen van Sport Jan Morbee en sportfunctionaris Astrid Vervaet: “Het is de bedoeling om een toeristisch sportpakket uit te werken.”© DM

“Voor het eerst hebben we ons loopparcours over de volledige lengte muzikaal omlijst met overal luidsprekers. Elke toeschouwer en iedere atleet die deelneemt, kan, eender waar op het parcours, horen wie de finish passeert…Wat er in de wedstrijd gebeurt.”

“Ik ken geen enkele triatlon die zijn atleten en toeschouwers op zo’n manier verwent. Met de sportdienst willen nog meer het grote publiek bereiken door sport en beweging aan sfeer en beleving te koppelen.”

(DM)

Zwintriathlon in cijfers

– Aantal deelnemers Zwintriathlon: 1.100 ingeschreven

– Aantal deelnemers halve triatlon: 444 individuele heren, 70 individuele dames, 3 duo’s en 70 trio’s ingeschreven (730 personen)

– Aantal startwaves Zwintriathlon: 11

– Prijzenpot Zwintriathlon: 15.000 euro

– Prijzenpot halve triatlon: 20.000 euro

– Op 8 verschillende plaatsen van het parcours is er randanimatie

– Op 6 verschillende plaatsen van het parcours van de halve triatlon is er randanimatie

– 8 bevoorradingsposten op loopparcours Zwintriathlon

– Totaal aantal kilometers parcours Zwintriathlon: 54,8km

– Totaal aantal kilometers parcours halve triatlon: 112,9km

– Aantal seingevers: 69 Zwintriathlon – 108halve triatlon

– Aantal politiemensen: 30 Zwintriathlon – 36halve triatlon

– Aantal medewerkers totaal Zwintriathlon: 400.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier