Klein mirakel in Zevekote: drieling kerngezonde kalfjes geboren

De kans op een drieling bij koeien is 1 op 100.000. © BP
Redactie KW

In Zevekote bij Gistel is woensdagmorgen een klein wonder geschied. Bij landbouwers Johan Logghe (47) en Mieke Desmet (45) werd namelijk geheel onverwacht een drieling van kalfjes geboren. Uitzonderlijk, want de kans op een drieling bij koeien is 1 op 100.000. “En dat ze alle drie gezond zijn, is een even groot mirakel”, zegt een verwonderde Johan Logghe.

De melkkoe in kwestie beviel woensdagmorgen, een week vroeger dan gepland. “We wisten totaal niet dat er een drieling zat aan te komen. Het eerste kalfje kwam op natuurlijke wijze tot leven. Tot onze verbazing merkten we dat er nóg twee kalfjes in buik zaten“, getuigt Johan. Er kwam zelfs geen keizersnede aan te pas. “De twee zaten wel verstrengeld. Samen met de dierenarts hebben we een handje moeten toesteken, maar dat de bevalling is tot een goed einde gebracht”, gaat hij verder.

Het gaat om twee vaarzen en een stier. “Toch zijn de kalfjes een beetje prematuur. Ze wegen tussen de 15 en 20 kilo, terwijl dat bij een normaal kalfje tussen de 35 en 40 kilo schommelt. Maar ze zijn wel kerngezond en levensvatbaar. Dat op zich al is een mirakel“, aldus melkveehouder Johan . Volgens hem geeft een energierijke en gevarieerde voeding, zoals op zijn landbouwbedrijf, een grotere kans op een meerling en het overleven ervan. Een minpunt aan een meerling met meerdere geslachten is een grote kans op onvruchtbaarheid, al moet dat later onderzocht.

Op Melkveebedrijf Logghe-Desmet in de Nieuwpoortsesteenweg – met 350 koeien – is het niet de gewoonte om de dieren een naam te geven. Dus krijgen de kleintjes binnenkort en nummerkaartje in het oor toegewezen. De vierjarige moederkoe heeft nummer 1572 en de vader heet Delta Magnet. Zoals het in de melkveesector gaat, worden de kalfjes meteen van hun moeder gescheiden. “De kalfjes worden grootgebracht met de papfles. We geven de eerste moedermelk, want die bevat belangrijke antistoffen. Anders dan met de papfles opvoeden zou overigens moeilijk zijn. Want dan is het lang niet zeker of de drie kalfjes even veel melk krijgen en genoeg op krachten komen”, besluit melkveehouder Johan Logghe.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier