Kirsten Thiel uit Brugge:“Ik wil kapitein worden op een grote tanker”

Kirsten Thiel: “Ik zit al heel mijn leven met schepen in mijn hoofd.”©Davy Coghe Davy Coghe
Kirsten Thiel: “Ik zit al heel mijn leven met schepen in mijn hoofd.”©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op deze Internationale Vrouwendag stellen we je graag voor aan een straffe jongedame: Kirsten Thiel (15) uit Brugge is het enige meisje in haar klas in de Scheepvaartschool in Antwerpen en heeft een duidelijke ambitie. “Ik wil kapitein worden op een grote tanker of een cruiseship en de wereldzeeën opvaren.”

De visserij en de gehele maritieme sector: het lijkt nu nog vooral een mannelijke aangelegenheid maar misschien komt daar wel verandering in. Als die verandering er ook echt komt, zal die alvast mee ingeluid worden door Kirsten Thiel uit Dudzele bij Brugge.

Kirsten is het enige meisje in het derde jaar ‘Maritieme Technieken Dek’ aan De Scheepvaartschool in Antwerpen. In de hele school zitten er zeven meisjes, inclusief Kirsten dus, op een totaal van 108 leerlingen.

Kirsten stapte pas in het derde jaar over naar De Scheepvaartschool, maar dat bleek geen probleem. “Ik startte mijn middelbare studies in het Vrij Handels en Sport Instituut (VHSI) in Brugge, onder impuls van mijn ouders omdat ze zagen dat ik nogal goed was in sport, maar ik voelde me daar toch niet zo goed. Dat was niet wat ik echt wilde”, vertelt Kirsten.

“Ik ben het enige meisje in mijn klas, maar dat vind ik helemaal niet erg”

“Ik zat toen al met de zee en met schepen in mijn hoofd. Eigenlijk al zo goed als heel mijn leven ( lacht ). Dat is niet verwonderlijk, want ik ben opgegroeid tussen de schepen. Mijn vader Hans Thiel is bijna 25 jaar visser geweest en werkt nu bij ILVO, het Instituut voor Landbouw-, visserij- en Voedingsonderzoek van de Vlaamse overheid. Ook enkele andere familieleden zitten in de maritieme sector. En mijn vrienden zeggen me dat ik over niets anders spreek. Dus de keuze voor De Scheepvaartschool is eigenlijk wel logisch.”

Toffe gasten

Kirsten moest er wel voor naar Antwerpen, en kwam er terecht in een omgeving met bijna allemaal jongens. Maar dat deert haar duidelijk niet. “Ik ben inderdaad het enige meisje in mijn klas, maar dat vind ik helemaal niet erg. Het zijn toffe gasten waar ik supergoed mee overeen kom. In het begin keken ze wel een beetje vreemd op, maar ik heb vlug mijn plaats verdiend. Het is niet zo dat ik de andere meisjes in de school echt opzoek om ermee op te trekken. Integendeel zelfs, ik ken ze wel al een beetje, maar – om eerlijk te zijn – het klikt niet zo goed met hen. Het zijn vooral Antwerpse meisjes… ( lacht ).”

Kirsten is vooral geboeid door de leerstof rond het navigeren en de internationale scheepvaartreglementen, zoals de aanvaringsregels. “Elke vrijdagochtend varen we uit met het oefenschip van de school om wat praktijkervaring op te doen. We varen daarmee de Schelde op en af. Uiteraard nog met leerkrachten mee of met zesdejaars. Zelf heb ik wel wat voorsprong op dat vlak, want ik voer al eerder mee op een vissersvaartuig en we hebben zelf een klein jacht”, vertelt Kirsten.

Echte droom

“Gezien ik in Dudzele bij Brugge woon is het wat ver om elke dag te pendelen, dus daarom zit ik op internaat in Antwerpen. Het is er heel erg leuk, we hebben er veel vrijheid en Antwerpen is natuurlijk ook een fantastische stad. Wat mijn ambitie is? Ik wil na de Scheepvaartschool nog hogere maritieme studies volgen aan de Hogere Zeevaartschool, ook in Antwerpen. En mijn echte droom is dan om aan het roer te staan op een grote tanker, een superjacht of een cruiseschip. Op het bovendek staan met een uitzicht op de wereldzeeën en ongerepte natuurgebieden…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier