Kinderboerderij De Lange Schuur krijgt grondige renovatie

De dwarsvleugel stortte in 2008 in. © PETER MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Kinderboerderij De Lange Schuur zal in ere worden hersteld. Het Oostendse stadsbestuur keurde de omgevingsvergunning goed om de ingestorte dwarsvleugel van het beschermde monument herop te bouwen en te restaureren.

Het stadsbestuur van Oostende keurde de omgevingsvergunning goed voor de restauratie en de verbouwing van kinderboerderij De Lange Schuur. De hoeve is sinds 2005 beschermd als monument, maar de dwarsvleugel stortte in 2008 in. Die dwarsvleugel zal nu deels worden herbouwd en deels gerestaureerd. Het beschermde gebouw behoudt hetzelfde volume en wordt met zoveel mogelijk identieke materialen gereconstrueerd.

Verschillende ruimtes krijgen een nieuwe of andere functie. Er zullen vergaderzalen, leslokalen, toiletten, een cafetaria en keuken, een kantoor, een technische ruimte en een polyvalente zaal in voorzien worden. De verbouwing zal ook zorgen voor een laag energieverbruik en een goede toegankelijkheid van de kinderboerderij.

Agentschap Onroerend Erfgoed, de brandweer, Departement Landbouw en Visserij en de verschillende stadsdiensten gaven een gunstig advies.

Respect voor de erfgoedwaarde

Schepen van Ruimte en Wonen Kurt Claeys (Open VLD): “Eindelijk wordt de Kinderboerderij in ere hersteld. Als stadsbestuur zullen we erover waken dat de werken gebeuren met respect voor de erfgoedwaarde van het beschermde monument, maar dat het gebouw tegelijk voldoet aan alle huidige normen.”

Schepen van Mobiliteit, Openbaar Domein en Stadsvernieuwing Björn Anseeuw (N-VA): “Sommige stadsgebouwen zijn uniek in hun soort. De kinderboerderij is daar een van. Het is een unieke ontmoetingsplek voor jong en oud. En eens de dwarsvleugel in ere is hersteld krijgt de wijk Stene, en bij uitbreiding de hele stad, er een ontzettend mooie troef bij.”

Schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen): “De kinderboerderij ligt op een unieke plaats in de stad, omringd door landbouwgrond, polders, het Stadsrandbos en de Tuinen van Stene. De komende jaren willen we de kinderboerderij verder uitbouwen tot een actieve doeboerderij en een proefplaats voor lokale voedselproductie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier