Kind en Gezin herstart vanaf woensdag 1 april de vaccinaties

Maaike Deschoemaeker (links) en Stephanie De Waele in het consultatiebureau in het Welzijnshuis in Roeselare. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Kind en Gezin staat klaar om kinderen en ouders op een veilige manier te ontvangen in de consultatiebureaus. De tijdelijke opschorting van de fysieke dienstverlening door de coronacrisis gaf ruimte om de reorganisatie van de dienstverlening op punt te stellen. Vanaf woensdag 1 april herstart Kind en Gezin het vaccineren. “En dat is nodig. Want jonge kinderen moeten tijdig gevaccineerd worden.”

Ambitie is om tegen eind april alle kinderen die in maart en april gepland stonden, hun vaccins toe te dienen en alle pasgeborenen op te volgen. Dat lukt dankzij de inzet van alle lokale teams van Kind en Gezin, de consultatiebureau-artsen en de organiserende besturen. De andere fysieke consulten worden tijdelijk nog gecompenseerd door niet-fysieke dienstverlening en opvolging zoals chat, telefoon en whatsapp.

Kind en Gezin herstart vanaf woensdag 1 april de vaccinaties

Dokter Maaike Deschoemaeker (Dadizele) is adviserend arts bij Kind en Gezin. Daarvoor werkte ze als consultatiebureau-arts voor Kind en Gezin in de Roeselare en Moorslede. Ze kan nu in haar nieuwe functie in Brussel uit haar praktijkervaring putten. Als adviserend arts stond ze ook nauw in contact met virologen Marc Van Ranst en Pierre Van Damme en werkte zo mee aan het draaiboek voor de heropstart van de fysieke contacten met kinderen en hun ouders. “We hebben vooral onze diensten moeten reorganiseren. Op 18 maart hebben we de laatste consultaties gedaan. We sloten op eigen initiatief onze consultatieruimtes, dat uiteraard ook in samenspraak met de experten.”

Regioverpleegkundige Stephanie De Waele (links) en adviserend arts Maaike Deschoemaeker:
Regioverpleegkundige Stephanie De Waele (links) en adviserend arts Maaike Deschoemaeker: “We zullen de mensen kunnen ontvangen in de meeste veilige omstandigheden.”© Stefaan Beel

Ook verpleegkundige Stephanie De Waele (Harelbeke), die actief is binnen het team Roeselare van Kind en Gezin beaamt: “Wij zijn wel blijven werken, maar wel vanop afstand. We contacteerden de mensen telefonisch of via Whatsapp. Het is zo dat dat wij de meeste ouders al tijdens de zwangerschap een eerste keer horen. Gewoonlijk brengen we hen een bezoekje, in deze tijden van corona gebeurde dat telefonisch. We zetten ook zwaar in op sociale media zoals Instragram en Facebook om onze doelgroep te bereiken en te informeren.”

Nieuwe epidemie vermijden

De consultatiediensten van Kind en Gezin werden nu opnieuw georganiseerd. “We delen onze afspraken anders in, zodat er nooit veel volk in de wachtzaal zal zitten. Heel wat van onze vrijwilligers moeten thuis blijven, omdat ze tot de risicogroep behoren en daarom doen we een beroep op enkele collega’s die het onthaal zullen verzorgen en de veilige afstand helpen garanderen. Het meten en wegen wordt even niet gedaan, we focussen ons duidelijk op de vaccins en de gehoortest voor pasgeboren“, aldus dokter Deschoemaeker. “De vaccinatiegraad in Vlaanderen is heel hoog. Kind en Gezin vaccineert meer dan 80% van alle kinderen tot 2,5 jaar. Dat willen we zo houden want zo is iedereen beschermd tegen ziektes zoals mazelen en is er geen kans op een uitbraak of nieuwe epidemie.”

Veilig gevoel

Kind en Gezin volgt de richtlijnen van Sciensano en Zorg en Gezondheid. Kind en Gezin stelt duidelijk dat kinderen en ouders met symptomen niet binnengelaten worden in het consultatiebureau. Ook medewerkers met symptomen komen niet werken. Het dragen van een mondmasker is de nieuwe norm geworden. Zowel medewerkers als ouders voelen zich veiliger bij het dragen van een mondmasker. Kind en Gezin heeft daarom samen met experten Marc Van Ranst, Pierre Van Damme en Zorg en Gezondheid geconcludeerd dat alle verpleegkundigen en artsen in het consultatiebureau mondmaskers dragen.

Kind en Gezin wil zo maximaal tegemoet komen aan de veiligheidsnormen én de behoefte aan een veilig gevoel. Het is immers cruciaal dat zoveel mogelijk ouders met vertrouwen naar de consultatiebureaus kunnen komen. Stephanie: “Het overgrote deel van de gezinnen is blij dat we terug opstarten en is vol vertrouwen. Ze weten hoe belangrijk vaccinaties zijn en die gehoortest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier