Kermiscomité Boezinge brengt tragi-komedie ‘Een vreemde luis in huis’

foto RLa
Redactie KW

Het kermiscomité organiseert op zaterdag 21 december om 19 uur en op zondag 22 december om 15 uur een kerstspel in de parochiekerk. Hans Robyn regisseert en echtgenote Nancy Vanuxem speelt één van de hoofdrollen. Het Berchmanskoor onder leiding van Noël Boussemaere zorgt voor de muzikale begeleiding.

‘Een vreemde luis in huis’ speelt zich af in de rommelige krotwoning van Martha, die daar samen met drie mannen probeert te overleven met een minimum aan bestaansmiddelen. Het kerstspel vertelt het verhaal van vier personen, die aan de rand van de maatschappij leven, met hun geheimpjes, hun gevoelens, hun ruzies en het besef nooit weg te geraken van de onderste trede van de sociale ladder. Ze uiten zich in hun eigen, eerder gekruide, doch met zelfspot en ironie gevulde taal.

Het toneelstuk bevat een grote dosis humor en is dus gericht naar een zeer breed publiek, maar nu en dan wordt ook de gevoelige snaar bespeeld met een aangrijpend slot als toemaatje.

Een ex-gevangene, een als kind misbruikte gebroken man en een zwerver ontmoeten Martha, een vrouw van adel, die op reis in Afrika geconfronteerd werd met de armoede en tot inkeer kwam. Het stuk is van auteur Jaak Staal. Het wordt geregisseerd door Hans Robyn (57).

Eerste rol

Nancy Vanuxem (52), echtgenote van Hans, vertolkt de rol van Martha. Nancy werkt als opvoedster in zorgcentrum De Vleugels in Klerken en heeft het als toneelliefhebster heel druk. “Een zestal jaar geleden was toneelkring Mevna Voormezele op zoek naar een souffleur en requisiteur. We kenden er een paar spelers en omdat ondertussen de zorg voor de kinderen was weggevallen, zijn Hans en ik erin gerold. Een jaar later haakte kort voor de première een van de hoofdrolspeelsters af en keek iedereen naar mij”, vertelt Nancy. “Ik was hun enige optie en zo kreeg ik de rol van jong meisje toebedeeld in het stuk ‘Drinkt God Duvel?’. Een schminkbeurt en vlechtjes in mijn haar zorgden voor de noodzakelijke verjongingskuur. In tien dagen tijd heb ik het volledige stuk ingestudeerd. Ik bracht het er blijkbaar goed van af, want een jaar later namen we deel aan de Ieperse Nocturnes, na wat toneellessen genoten te hebben bij Piet Lesage. Ondertussen nam ik ook al deel aan het Boezings straattheater en speelden we twee edities van het ‘Wanted’-stuk. En volgend jaar in maart debuteer ik bij het Boezings Amateur Theater.”

“In het stuk ‘Een vreemde luis in huis’ geeft Martha, nadat ze al haar hebben en houden heeft weggeschonken om iets goeds te kunnen doen in de wereld, de drie daklozen onderdak en samen besluiten ze kerst te vieren. Het stuk is een tragi-komedie. Er zitten heel wat ludieke momenten in, maar het verhaal raakt wel. Het Berchmanskoor zal met zijn kerstliederen ook wel emoties opwekken”, besluit Nancy.

Kaarten reserveren

“Weet je dat er heel lang geleden, nog voor de Tweede Wereldoorlog, jaarlijks in het gemeentehuis van Boezinge op kerstavond een toneelstuk werd vertoond door de toneelgroep ‘Nut en Vermaak’? Nadien trok het gezelschap naar de middernachtmis in de kerk, wat steevast gevolgd werd door bezoeken aan de herbergen De Klokke, De Zwaan en de Nieuwe Hoop. Dat stukje nostalgie draag ik al lang mee”, vertelt Hans. “Met dit kerstspel wil ik dat gevoel een beetje doen heropleven.”

De voorverkoop was goed voor 200 tickets. Reserveren kan nog aan 8 euro bij de leden van het kermiscomité of in café ‘t Katspel. (RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier