Kasteel Ten Torre wordt een luxueuze vakantiewoning

slaapkamer. gf
Redactie KW

Het voormalige eigendom van Keizer Karel V, Kasteel ten Torre, is binnenkort te huur als vakantieverblijf voor grote groepen. Het kasteel is eigendom van een familie die het domein al sinds 2004 in handen heeft. Zij beslisten nu om het kasteel om te bouwen zodat het toegankelijk is voor vakantiegangers.

De eigenaars hebben al jaren een liefde voor het domein, en hebben ook meer dan tien jaar het kasteel bewoond. Leven op een kasteel is voor hen prachtig, hoewel het ook veel zorgen met zich meebrengt. Onderhoudsmatig vraagt zo’n landgoed veel werk en ook financieel zijn de inspanningen vaak stevig. Daarom besloten de eigenaars het kasteel om te vormen naar een vakantiewoning. De eigenaars beamen vooral het historische karakter van Ten Torre. “Elke keer je de oprijlaan oprijdt, ben je als het ware teruggetorpedeerd in de tijd. Je ervaart hoe het zovele jaren geleden voelde om dit kasteel te betreden”, klinkt het.

Staycation

Nu een ‘staycation’ wellicht dé vakantievorm bij uitstek van deze zomer wordt, stelt Kasteel Ten Torre zich open voor vakantiereservaties. Het historische waterkasteel is volledig omwald en vormt een idyllische bestemming voor grote groepen tot 22 personen. Het domein behoort tot het bouwkundig erfgoed van Vlaanderen. Tot nu toe kon niemand het landgoed betreden maar daar komt nu verandering in. Na een totale herinrichting is het vakantiekasteel nu klaar voor haar eerste bezoekers.

Koning, keizers en baronnen

De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar 1352. In het lijstje van verschillende eigenaars doorheen de geschiedenis prijken heel wat grote namen. Onder meer Koning Frans I van Frankrijk, Keizer Karel V, burgemeesters van Brugge en verschillende baronnen trokken ooit in het landgoed in. Het huidige kasteel werd in 1845 opgetrokken in opdracht van baron le Bailly de Tilleghem en gerestaureerd in 1895. De laatste adellijke familie die Ten Torre bewoonde tot eind jaren ’90, was de familie de Schietere de Lophem. Daarna kwam het kasteel in het bezit van families met een liefde voor het domein.

Architectuur onaangeroerd

Aan de hand van een interieurdesignteam werd het kasteel omgevormd van een privéwoning naar een vakantieverblijf. De architectuur bleef evenwel onaangeroerd, waardoor hoge plafonds, krakende parketten, smalle wenteltrappen, kasteeltorens en een overdekt terrast nog steeds te zien én te beleven zijn.

“Zo’n zaken mogen nu eenmaal niet ontbreken in een kasteel van die orde”, vertelt Annelies Boddez, die vanuit het bedrijf Talking Birds de communicatie van het domein verzorgt. “Het vakantieverblijf telt vandaag 8 slaapkamers en 7 badkamers. Het interieur bestaat uit een mix van antieke meubels en kunst die al aanwezig waren en moderne stukken die alle comfort bieden. Geen harnas in de inkomhal, maar wel de portretten van voormalige eigenaars (1878) Joseph de Meester de Ravestein en zijn vrouw Lucie de Val de Beaulieu die weerspiegeld worden in een grote, antieke spiegel.” (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.