Jos Pilaet is zeezicht kwijt door extra parkeerplaatsen op de zeedijk in Oostende

Jos Pilaet ziet na vijftien jaar de ruimte voor zijn appartement weer parking worden omdat men de paaltjes weg haalde. © BP
Redactie KW

Elke morgen neemt Jos Pilaet plaats in zijn zetel aan het raam van residentie Zeezicht op de Oostendse zeedijk om zijn krant te lezen. De voorbije vijftien jaar kon hij vanuit zijn appartement op de gelijkvloerse verdieping ook effectief genieten van het zeezicht, maar daar kwam begin deze zomer verandering in.

Jos Pilaet is samen met de inwoners van residentie Zeezicht op de zeedijk van Mariakerke wat aangedaan door de gewijzigde situatie op de zeedijk. Toen hij naar Oostende kwam wonen, werd hem verteld dat de zeedijk autovrij zou worden. Eenmaal klaar bleken er toch parkeerplaatsen voorzien voor de deur van het gebouw. “Ik begrijp dat de plaatsen voorzien werden want hier waren oorspronkelijk handelszaken voorzien. Voor hen zou dat wel praktisch zijn. Destijds heb ik de situatie echter aangekaart bij het toenmalige stadsbestuur en er werd ook ingegaan op mijn vraag. Er kwamen paaltjes op de plaatsen waar er mensen wonen. Hierdoor kon er niet mee geparkeerd worden aan de kant van de gebouwen. Aan de overkant staan er wel nog auto’s, maar daar hebben we ook geen problemen mee.”

Begin deze zomer werden de paaltjes echter weggenomen door de stad. “Er werd geen overleg gepleegd. Ze werden gewoon verwijderd. Sindsdien wordt hier altijd voor de deur geparkeerd en is mijn zicht weg. Als er een grote camionette staat, heb ik ook amper daglicht. Het is enorm frustrerend. Waarom moest de situatie na vijftien jaar veranderd worden. Er was jaren geen probleem en nu zou er een parkeerdruk zijn. In de winter is er nochtans plaats genoeg, maar mensen parkeren wel recht voor de deur. Je kan het hen natuurlijk niet kwalijk nemen want ze mogen hier ook parkeren. Verderop zijn er weliswaar plaatsen met een kruis weggenomen terwijl daar enkel een zaak is.”

Jos Pilaet is zeezicht kwijt door extra parkeerplaatsen op de zeedijk in Oostende
© BP

Schepen Björn Anseeuw is echter niet van plan om de situatie nog te veranderen. “De parkeerdruk is in de zomer wel degelijk hoog. Die plaatsen zijn ingericht om te parkeren. De vraag is dus niet waarom we ze nu weggenomen hebben, de vraag is waarom ze er ooit gekomen zijn. Ik heb de betrokken persoon op mijn kabinet ontvangen. Ik heb hem ook uitgelegd dat ik schepen ben van Openbaar Domein. Ik kan voor mijn deur ook een paaltje zetten zodat er niemand met zijn camionette zou parkeren voor mijn ruit, maar dat gaat niet. Niemand kan aanspraak maken op openbaar domein. En als er in de winter geen parkeerdruk is dan zullen er ook geen auto’s voor de deur geparkeerd staan en is er geen probleem”, zegt Anseeuw.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier