Joris Deconinck, de papa die geen nieuwe longen kon krijgen, overleden op 59-jarige leeftijd

De 59-jarige Joris Deconinck, hier samen met zijn echtgenote Ann Delbeke, bezweek aan de gevolgen van het coronavirus.© gf
De 59-jarige Joris Deconinck, hier samen met zijn echtgenote Ann Delbeke, bezweek aan de gevolgen van het coronavirus.© gf
Olaf Verhaeghe

De 59-jarige Joris Deconinck uit Anzegem is na een uitputtende strijd tegen het coronavirus overleden. De echtgenote en een van de drie dochters van Joris getuigden vorige week in onze krant over de onmogelijke strijd voor nieuwe longen voor hun papa .

Joris Deconinck raakte begin december besmet met het coronavirus. De 59-jarige fietsenmaker pikte het virus thuis op nadat zijn vrouw die als verpleegkundige in een woonzorgcentrum werkt, positief bleek. Aanvankelijk had de bonkige papa van drie weinig last, maar na een tiental dagen werd zijn toestand erger en zorgwekkend. Sinds 21 december lag de Anzegemnaar in een coma.

De zware behandeling en het verwoestende virus hadden een grote impact op de longen van Joris. Al zijn andere organen bleven goed werken, maar zijn longen waren intussen onherstelbaar beschadigd. Enkel een transplantie zou hem nog kunnen redden, gaven de artsen in het AZ Groeninge aan. Alleen bleek dat onmogelijk. Coronapatiënten boven de 50 jaar komen die zo zwaar beademd werden, komen volgens de richtlijnen van onder meer het UZ Leuven niet in aanmerking voor een longtransplantie. De kans op succes is te klein, terwijl het aantal donorlongen bijzonder schaars is. De wachtlijsten voor mensen die nieuwe longen nodig hebben, lopen intussen op tot een jaar.

Toch wilden de echtgenote van Joris en hun drie dochters niet bij de pakken blijven zitten. Ze bleven strijden voor hun papa, ze bleven zoeken naar een mogelijke oplossing. Helaas hebben hun inspanningen en de verbeten strijd van Joris tegen het virus niet mogen baten. De 59-jarige Anzegemnaar overleed woensdag. Zijn echtgenote Ann Delbeke, drie dochters Stephanie, Liselotte en Florence en tweejarige kleindochters Ellis blijven verweesd achter. Op de facebookpagina die zijn collega’s van de Waregemse fietsbedrijf Cool Electro Cycles betuigen vrienden, familie en kennissen hun steun aan de familie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.