Jo Taveirne opent brasserie Le Coq d’ Harlembois in gerestaureerde hoeve

Jo Taveirne: "Ik geef niet graag iets uit handen, ik zal alles zelf doen." © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Jo Taveirne is de zaakvoerder/chef-kok van de nieuwe Brasserie Le Coq d’ Harlembois, een volledig gerestaureerde hoeve op Goed Harlembois, aan de Kortrijksesteenweg 356 in Harelbeke. De brasserie gaat heel binnenkort open.

Goed Harlembois is het centrum van de voormalige heerlijkheid Harlembois, voor het eerst vermeld in de 14de eeuw. Het is een goed bewaarde hoevesite met roterij en zwingelarij, die later gedeeltelijk verbouwd werden tot varkensstallen. In een van die stallen huist Le Coq d’Harlembois met zaakvoerder Jo Taveirne (25). Jo genoot een koksopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge. Hij werkte bij restaurant Den Oesterput en had drie jaar zijn eigen gastronomisch restaurant Bastide91 in Deinze, waar hij ook zijn eigen gin Canteclaer creëerde. “Horeca en koken zit in mijn DNA van toen ik klein was. Ik ben daar elke dag mee bezig: het is een passie geworden. Het was nu tijd voor een nieuw avontuur”, vertelt Jo, die samen met de eigenaars de stalling hielp verbouwen. “Toen ik dit voor de eerste keer zag was het van ‘dit moet het worden’. De varkensstal is na veel werk – mede ook dankzij de steun van mijn ouders omgetoverd tot een brasserie, rekening houdend met alle reglementen want de site is erfgoed.”

Mooi decor

Le Coq d’Harlembois is voor Jo een nieuwe droom en een nieuw concept. “Ik hou van een fijne, seizoensgebonden en toegankelijke keuken in een mooi decor. Er komt niet enkel een vaste kaart maar ook een suggestiekaart: dat kan gaan van spaghetti tot langoustines met ganzenlever. Uiteraard mag de coq-au-vin niet ontbreken. Tijdens de week kan je ook dagschotels verkrijgen”, vertelt Jo, die naar eigen zeggen alles zelf zal doen. “Ik geef niet graag iets uit handen.”

De brasserie heeft ook een uitgebreide wijnkaart. Je kan ook wijn per glas krijgen. Tijdens de zomer komt er op de binnenkoer van de hoeve een groot buitenterras dat 7 dagen op 7 open is. “De site grenst aan de oude en nieuwe Leie waar tal van mensen fietsen en wandelen.”

Feestzaal

“De ligging is dus uitstekend. In de namiddag zal er een tearoom zijn of kan men genieten van een speciaal biertje of een koffie. Misschien komt er ook nog een winterterras”, aldus nog Jo. Verder is er ook een feestzaal beschikbaar tot 80 personen. De zaak zal dicht zijn op maandag en dinsdag. De opening is voorzien voor heel binnenkort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier